- Julen är en familjehögtid där lugn och ro helst skall infinna sig. För en del är julen en religiös högtid i första hand men för dom flesta nog just detta av mindre betydelse.
- Julen är också mat-traditioner. Här är min roll bl a att göra julsenapen och Äggosten.
Här är mitt recept på "Äggost från Tjörn"
Ingridienser:
3 liter mjölk (röd) 6 ägg 1-3 dl socker (här är det mycket delade åsikter) 3 dl gräddfil |
Grejor som behövs:
Stor kastrull Tunn gasväv eller en kökshanduk
Hålslev
Äggostform eller ett stort hålslag En stor och en liten bunke. |
1. Vispa samman
mjölk, grädde, fil och ägg i en kastrull.
2. Värm upp långsamt och rör hela tiden utmed botten med en träspade.
3. När massan skär sig drsa kastrullen åt sidan och får vila några minuter.
4. Önskas "torrare" äggost ges den ytterligare ett uppkok.
5. Skeda över massan i den hålförsedda formen som ställts över en uppsamlingsskål. Mellan varje helt varv sockrar man lite.
6. Ställ äggosten svalt att rinna av över natten.
2. Värm upp långsamt och rör hela tiden utmed botten med en träspade.
3. När massan skär sig drsa kastrullen åt sidan och får vila några minuter.
4. Önskas "torrare" äggost ges den ytterligare ett uppkok.
5. Skeda över massan i den hålförsedda formen som ställts över en uppsamlingsskål. Mellan varje helt varv sockrar man lite.
6. Ställ äggosten svalt att rinna av över natten.
7. Serveras med t ex Björnbärssylt
PS: Vasslan är god till brödbak
PS: Vasslan är god till brödbak
Recept på min julsenap
1 påse Bruna senapskorn
2 påse Gula senapskorn
0,7
dl Colemans senapspulver
3 tsk Dijonsenap
4 msk Kallt
starkt kaffe
0,5 msk Balsamvinäger
4 msk Whisky
1 msk Farinsocker
½ tsk Apelsinskal smått rivet
1-2 msk Kallpressad rapsolja
Senapskorn mals med järnkula alternativt blöts över natten.
Blanda
sen alla ingredienser. Smaka av, blanda igen.
Vänta över natt med att fylla på sista rapsoljan.
Senapen kan bör utblandas med gräddfil innan
servering för mildare smak.
Gula frön är mildare
än bruna
- Julen innebär också goda drycker. Man kan t ex komma över extra god öl. Men man måste inhandla den på Systemet redan i början av december för att få nåt med av dom godaste sorterna.
- En annan jultradition är att smaka på ett gott och vällagrat Portvin. Men detta har jag skrivit om tidigare - se länk.
- Sen kan man inhandla en god julsnaps. Just detta år så letade vi fram en pärla ifrån beställningssortimentet. Det är ett ambitiöst "bränneri" i den lilla orten Gammelstilla som både kryddar brännvin och är igång med att tillverka whisky.
Gammelstilla Aquavit (länk) |
- En annan tradition under julen är julmusiken. Det är bara och endast till julen som åtminstone jag lyssnar på Händel's körverk Messias och Bach's Juloratorium.
- Det är också bara vid denna tid som man också lyssnar på alla sina jul-CD:s. En del bra och många mindre bra. Men det är en trevlig tradition att låta julmusiken gå. Bob Dylans julskiva är extra trevlig.
Men Julen är framför allt en tid att må gott.
Det är skönt att kunna slappna av efter all stress innan jul och bara gå in en behaglig dimma som doftar glögg, gran och kardemumma (till toner av bjällerklang).
GOD JUL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: