Ostron är ett ganska ovanligt skaldjur på svenska matbord. Trots att det är förhållandevis billigt att köpa även i Sverige. En låda med 12 st franska ostron kostar ca SEK 175:- och det är bra pris jämfört med andra skaldjur.
En diné med tolv gratinerade ostron och saffransris med en flaska Picpoule satt bra en vanlig hemmakväll i Sverige. Ganska enkelt att göra och lite festligt och gott. Vi provade lite olika gratineringar;
- Getost och craime fraich
- Hackade gröna oliver, hackad purjo och craime fraich
- En dessertost - blåmögelost
Dom två första var klart godast. Nästa gång skall jag gratinera med hollandaise-sås.
Allt enligt recept i den utmärkta boken "Ostron - en kulinarisk resa i tid och rum" av Lars och Jane Hansare. Dom har tidigare varit utflyttade och bofasta i byn Castelnau i Languedoc men har nu flyttat hem till Sverige.
Det låter väldigt gott, trots att jag aldrig har provat gratinerade ostron. Och Picpoule, den är väl direktimporterad från Languedoc?
SvaraRaderaHej. Ja det är riktigt vad gäller just denna flaska. Systembolaget har Picpoule men bara i beställn.sortimentet. Man borde starta en påtryckningsgrupp ........ Hälsn Sp
SvaraRadera