Allt fler regioner i Europa lockas av självständighet från sina centralregeringar.
Nästa torsdag röstar skottarna om självständighet och opinionsundersökningarna visar ett mycket jämt läge. Det är inte bara i London som man är nervösa. Också i andra regioner och länder kan ett fritt Skottland få efterföljare. T ex:
Ukraina - fast det går ju sådär..... Ryssland tog tillbaka Krim snabbare än man hinner säga "svoboda" och är på god väg att införliva andra delar i nordöstra Ukraina.
Åland - har länge kämpat för en friare roll från Helsingfors, bl a eftersom man känner stort släktskap med Sverige och det svenska språket. Ålänningarna har redan en fri ställning i den europeiska gemensakapen EU. Ögruppen har en egen flagga, frimärken och polis och kan stifta egna landsskapslagar.
Det som har intresse och bäring på oss som har anknytning till södra Frankrike är självständighetskampen för ett fritt Katalonien.
Katalonien är en region i norra Spanien som har totalt 7,2 miljoner innevånare. Regionen som svarar för 1/5 av hela Spaniens BNP gränsar i norr till franska Katalonien (Roussillon) i Frankrike och Andorra. Det katalanska språket är en viktig del i självständighetsarbetet.
Katalanskan är en del i en hel språkgrupp som talas i östra Spanien, Andorra, delar av Frankrike,ögruppen Balearerna (Mallorca, Menorca etc) samt i staden Alghero på Sardinien. Utanför Spanien är språket även officiellt i Andorra och Alghero på italienska Sardinien. I franska Katalonien (här avses Roussillon och Pyrénées-Orientales i Frankrike) har språket numera fått ett erkännande av de lokala myndigheterna, men det saknar fortfarande officiell status. Katalanska har hämtat mycket från de båda stora angränsande språken spanska och franska. Dess närmaste släkting är de occitanska språken i södra Frankrike.(källa Wiki).
Jag tycker det här är spännande för alla oss som har någon form av anknytning till denna del av Frankrike.
Vi har alltså en hel region i södra Spanien/Frankrike där man i de spanska delarna driver en stark kampanj för självständighet. I Spanien har man utlyst en folkomröstning som till skillnad från den i Skottland inte är sanktionerad av regeringen. Denna skall hållas 9 november i år. Detta efter att man år 2012 ordnade en parad med 1,5 miljon deltagare som ville visa sitt stöd för ett självständigt Katalonien.Det republikanska vänsterpartiet ERC, kämpar för ett självständigt Katalonien och vill bryta loss de katalanskt dominerade områdena i norra Spanien och slå ihop dem med sydöstra Frankrike för att skapa ett självständigt Katalonien. Dom vann EU-valet nu i våras i den spanska hemmaregionen och fick 23,7 procent av rösterna. Självständighetsplanerna och regionens planerade omröstning har redan stor påverkan på hela Spaniens ekonomi - bl a har detta inneburit ett utflöde av kapital när spanska statsobligationer säljs och räntan pressas upp. I ett land som redan har stora problem med arbetslöshet och svag tillväxt.
Bild: EPA/DAVID BORRAT |
Jag vet inte men tror personligen inte att det är bra med en fragmentering av länder i mindre regioner. Jag tror snarare att för fred och utveckling är det bra om man kan hålla ihop större gemenskaper - som t ex EU. Men givetvis måste nationella och regionala särdrag behållas och ges utrymme. Det är väl detta som är utmaningen kan jag tänka.
Som ren kuriosa kan nämnas att fotbollslaget Barcelona redan fått klarteckan att dom skall få spela i den franska ligan om Katalonien blir självständigt .....
=;-)
Vilken intressant information. Jag visste inte att sydöstra Frankrike/Roussillon ingick i den katalanska självständighetsrörelsen. Man undrar vad fransmännen som bor där tycker?
SvaraRaderaJa det blir spännande att se huruvida självständighetsambitionerna i nordöstra Spanien får spridningstendenser till den franska sidan.
RaderaHittills är inte detta något jag har sett så mycket av - utom på den sportsliga sidan. När Barcelona för ett antal år sen vann Europacupen så var glädjen och stoltheten lika stor på den franska sidan av gränsen och den katalanska flaggan syntes överallt även där.
Skrämselhicka i England - och för många i Skottland också. Ingen vet vart det tar vägen egentligen. På franska sidan är väl frågan om den katalanska självständigheten ganska sval, tror jag. Likaså Baskien. Spanjorerna är måhända lite hetare.
SvaraRadera