Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 28 december 2010

Vinterns bästa köp!! Varning obetald reklamplats för ICEBUG


 
Sjukt bra skor i vinterväglag!!!
 
Jag visste inte ens att det fanns. Bra vinterskor med dubbar för riktigt grepp på isiga gator och passager.
 
SMARTA DUBBAR
Dubbarna anpassar sig till underlaget för att sulan ska ge bästa möjliga grepp. På hala underlag (till exempel is, snö, lera, vått trä och gräs) penetrerar dubbarna ytan på underlaget istället för att tryckas in och ger därmed grepp.
  • På hårda och jämna underlag (till exempel asfalt och cement) pressas dubbarna vid varje steg inåt mot sulans yta.
  • På hårda och ojämna underlag (till exempel sten och klippor) pressas en del av dubbarna in, medan andra fortsätter att sticka ut. Effekten blir då att en kombination av gummi och ståldubbar blir kontaktytan som ger grepp mot underlaget.
Dubbarna är förstärkta med en topp av karbidstål. 
 
 

 

tisdag 21 december 2010

Portvin en dyr hobby och en hel vetenskap

För att förstärka behovet av att öppna en flaska god Portvin till Jul sammanställer jag lite basfakta denna ädla dryck från Douroregionen i Portugal (man kanske skulle åka dit....).

Portvin indelas grovt i tre huvudgrupper:
  • Tawny Lagrad Tawny, Tawny med ålder, Colheita, Garrafeira.
     
  • Ruby Lagrad Ruby, Crusted Port, Late Bottled Vintage, Quinta Vintage, Vintage Port.
  • Vitt Torrt vitt, Sött vitt, Lagrat vitt.
Druvorna som skall bli portvin skördas i september/oktober, uppe i bergstrakterna längs floden Douro, i nordöstra Portugal. Sedan vindruvorna krossats och fått jäsa i 30-40 timmar tillsätts 70-procentig druvsprit (aguardente, 1/5 sprit till 4/5 vinmust) så att jäsningen avstannar. Vinet behåller då mycket av druvans sötma och får en alkoholhalt på 19-21 %. Det lagras därefter på stora ekfat eller ståltankar. Inom två år efter skörden avgörs hur vinet skall behandlas - vilket slags portvin det skall bli.

Om det röda vinet från ett visst år är av mycket hög kvalitet "deklarerar" man Vintage. Det bästa vinet tappas upp på buteljer och får därefter utvecklas under 10-30 år. Vintage-vin är alltid blandat ur skördar från olika vingårdar - i annat fall kallas det Single-Quinta Vintage.

Är det en bra årgång, men inte tillräckligt bra för att göra ett Vintage-vin, så får vinet ligga på stora fat ett par år till innan buteljering. Det kan då kallas Ruby Reserve (eller Reserva, om etiketten har text på portugisiska) om vinet är blandat av flera årgångar - tidigare kallades det Vintage Character. Är vinet från en enstaka årgång kallas det Late Bottled Vintage. Vinerna filtreras ofta för att man skall slippa den fällning som annars bildas i buteljen. Om vinet inte filtrerats kallas det förra Crusted Port och det senare för Traditional LBV.

Vill man göra ett mildare portvin, Tawny, får det ligga kvar på små ekfat ytterligare flera år. Riktigt bra skördar kan fatlagras  20, 30, 40 år eller mer. Vissa goda årgångar av lagrad Tawny säljs med skördeåret angivet, det kallas då Colheita

Tawny [-ni]Tawny är ett rödbrunt till gyllenbrunt, ibland ganska ljust vin, med mjuk smak och mild sötma. Det borde ha lagrats för att få rätt färg och smak, men enklare Tawny görs genom att blanda rött och vitt portvin. Billigare sorter är alltså en slags Portvins-Rosé. Tawny-viner får aldrig fällning i buteljen, och de behöver ej lagras ytterligare.(Tawny = engelska för "bärnstensfärgad" eller "gulbrun")

Lagrad Tawny (Tawny Reserva)Rött portvin som lagras på ekfat får med tiden en allt ljusare färg. En bra Tawny skall vara lagrad i minst 7 år. Den är alltid blandad ur olika årgångar, och den känns lätt, elegant och delikat. En lagrad Tawny kallades tidigare t.ex. Finest Old Tawny. 

Tawny med ålder (Velho / Old), (Muito Velho / Very Old)För Portvin som lagrats mer än 7 år anges den genomsnittliga lagringstiden på etiketten (den kan vara 10, 20, 30 eller 40 år), ibland anges också buteljeringsåret. På etiketten kan det också stå "Matured in wood" eller "Matured in Oak Casks" (Envelhecido em casco). Är moget och färdigt att njutas då det börjar säljas. Oöppnad butelj kan dock sparas något år.

Colheita [koll-jej-ta]En typ av Tawny som lagrats länge på ekfat (minst sju år), men som ej är blandad från olika årgångar. De riktigt gamla kan dock vara lite "uppfräschade" med yngre viner. Förutom året för skörden får man ge akt på buteljeringsåret, för att se hur länge den varit lagrad. En Colheita buteljeras först när de är färdiga att njutas, ofta 15 till 30 år efter skörden. Colheita görs mest av de "portugisiska" vinhusen, de är mycket populära i Portugal, och till en del i England, men ej vanliga annars. (Colheita = portugisiska för "skörd")

Garrafeira [gar-ra-fej-ra]En ovanlig variant från ett enstaka skördeår som idag görs enbart av Niepoort. Det är ett blandat vin som först lagrats på ekfat ca 7 år och sedan på tioliters damejeanner i upp till 20 år eller mer innan buteljering.

Ruby [ro-bi]En blandning av unga, fruktiga viner som lagrats 2-3 år på fat. Det bör vara kärvt, men ha en värmande sötma och en sträv alkoholsmak. Filtreras före buteljering för att undvika fällning. Skall ej lagras, men kan sparas i upp till ett år. Många gånger står det inte Ruby på etiketten utan endast ett märkesnamn.(Ruby = engelska för "rubin-röd").

Lagrad Ruby (Ruby Reserva)Oftast helt enkelt ett Ruby-vin av bättre, men mycket varierad kvalitet. Blandas från olika årgångar ca 4-6 år efter skörden och behöver ej lagras ytterligare. Denna typ kallades tidigare Vintage Character. En del producenter har ingen särskild beteckning på etiketten utan bara sitt speciella märkesnamn, t.ex. Fonsecas Bin 27, Grahams Six Grapes, Novals LB, Cockburns Special Reserve, Warres Warrior och Taylors First Estate

Crusted Port [krass-tidd på:rt]Crusted Port var tidigare en brittisk specialitet som endast buteljerades i England, men ingen erkänd stil i Portugal. Crusted Port blandas av vin från två eller tre årgångar, vilka lagrats på fat i 2-4 år innan buteljering. Den filtreras ej, varför en fällning bildas i flaskan och vinet kan behöva dekanteras. Precis som Vintage-viner fortsätter det att utvecklas och behöver ytterligare flera års lagring. Eftersom Portvin numera ej får buteljeras utanför Portugal upphörde tillverkningen av Crusted Port år 1988, men åtminstone ett par producenter (Graham´s och Churchill) har återupptagit produktionen.(Crust = engelska för "skorpa, fällning")

Late Bottled Vintage [lejt bått-eld vinn-tidsch]En "lågpris-Vintage" som många gånger är av mycket hög kvalitet. En blandning av olika vingårdars skörd som görs de år man inte producerar Vintage. Har lagrats på fat 4-6 år innan buteljering. Vinet kylstabiliseras, eller filtreras, för att få bort fällningen och behöver därför ej lagras ytterligare.

Traditional LBVNågra producenter (t.ex. Warres) väljer att ej filtrera sitt LBV, det måste därför dekanteras före servering. Kan lagras flera år, men förändras snabbt sedan buteljen öppnats. Introducerades på 1950-talet.

(Single) Quinta Vintage [sing-el kinn-ta vinn-tidsch]Ett årgångsvin som kommer från en enda vingård. Produceras oftast de goda år när man inte gör en blandad Vintage. Benämns på engelska Single Quinta. Ordet "Single" står dock inte på etiketten, men däremot vingårdens namn och Vintage. Dessa vingårdars skördar utgör ofta ryggraden i de bästa årens Vintage-vin.

OBS! Det finns andra typer av portvin, än Vintage, som benämnas Single-Quinta, och alltså har vingårdens namn på etiketten! Adriano Ramos Pinto har t.ex. tre olika Single-Quinta-viner, en Ruby Reserva (Qta da Urtiga), en 10-års Tawny (Qta da Ervamoira) och en 20-års Tawny (Qta do Bom Retiro).(Quinta = portugisiska för "(vin)gård, egendom")

Vintage [vinn-tidsch]Produceras endast mycket goda skördeår, vanligen 3-4 gånger per decennium. Tappas på butelj efter 2-3 års fatlagring. Därefter behövs ytterligare många år för att uppnå mognad och elegans, minst 7-12 år för "portugisiska" viner och 10-20 år för "brittiska" viner och ibland ännu mer. Bildar en kraftig fällning och måste dekanteras före servering. Eftersom vinet är en blandning kan de olika vinhusen hålla en jämn och likartad kvalitet på sina Vintage-viner.
OBS! Vinet kan lagras i 20-50 år, men när buteljen väl öppnats förändras vinet snabbt, och bör konsumeras inom 3-4 dagar - riktigt gamla viner inom ett dygn!(Vintage = engelska för "skörd")

Vitt portvin (Sött / Sweet / Doce), (Torrt / Dry / Seco)Vitt Portvin tillverkades i början på 1900-talet av blå druvor som fick jäsa utan skal. Numera används gröna druvor med eller utan skal. Det blev populärt på 1930-talet, när Taylor’s lanserade Chip Dry. Det görs i flera varianter, från mycket sött till ganska torrt. Det används mest som apéritif och är ganska populärt i Frankrike. Portugiserna dricker det gärna med några droppar Tonic. Vitt portvin finns också i en svagare "lätt-variant" (16-17 % alkohol) som kallas Light Dry (Leve Seco). Vitt Portvin har länge ansetts lite "mindervärdigt", speciellt av engelsmännen. På senare år har dock portvins-producenterna ansträngt sig för att skapa nya stilar för nya användningsområden.

Lagrat Vitt (Branco Reserva / White Reserve)Också vitt portvin kan lagras, det får då med tiden en allt mörkare färg och säljs ibland som årgångsvin (Colheita). Gamla, lagrade vita portviner skiljer sig mycket från de unga, både i färg, smak, doft, användningsområde och inte minst i utbud och pris. Lagrat Vitt dricks, liksom Tawny, mest efter måltiderna. På etiketterna kan graden av lagring beskrivas med de olika färgerna, t.ex. blekt gul, halmgul eller gyllengul.

Övertalningskampanj påbörjas - borde vi inte öppna denna nu till Jul?


Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995

:Årgång: 1995
 

  • Producent: Fonseca Guimaraens Vinhos
  • Område: Portugal, Douro
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Främst Touriga Fancesa, Touriga Nacional och Tinta Roriz, men även Tinta Barroca och mindre andelar Tinta Cão och Tinta Amarela 100%
  • Utseende: Rubinröd.
  • Doft: Intensivt fruktig med antydan till choklad och nötter, varma körsbär och kryddiga toner.
  • Smak: Torkad frukt, mörka bär, mycket krydda och en elegant syra bakom. Lång

Om vinet

Skördarna från egendomarna Quinta do Cruzeiro, Quinta do Santo António och Quinta do Panascal har under många år fått fram toppkvaliteter för årgångsportvin. De årgångar som ”deklareras” går produktionen till Fonseca Vintage, men tack vare den stora efterfrågan av årgångsportvin som uppstod i början av 50-talet bestämde sig vinhuset för att släppa ett årgångsportvin då skördarna uppvisade tillräckligt hög kvalitet, utan att bli ”deklarerade” årgångar. Man lanserade då Guimaraens Vintage Port. Detta vin släpps generellt till försäljning när det nått den mognad då det anses färdigt att njuta, vilket normalt sett är efter 12-15 år efter skörd, vilket är något kortare mognadstid än för de deklarerade årgångarna.

måndag 20 december 2010

Jultraditioner




Äggost från Tjörn 

Ingredienser:
4 l mjölk (röd)
6 dl vispgrädde (gammal med utgånget datum går bra)
4 dl filmjölk
8-10 ägg
½ dl strösocker
1. Vispa samman mjölk, grädde, fil och ägg i en kastrull.
2. Värm upp långsamt och rör hela tiden utmed botten med en träspade.
3. När massan skär sig dra kastrullen åt sidan och låt vila några minuter.
4. Önskas "torrare" äggost ges den ytterligare ett uppkok.
5. Skeda över massan i den hålförsedda formen som ställts över en uppsamlingsskål. Mellan varje helt varv sockrar man lite.
6. Ställ äggosten svalt att rinna av över natten.

PS: Vasslan är god till brödbak



Borns Svagdricka












Svagdrickan tillverkas i det gamla bryggeriet på Born i Alfta. Man brygger på det gammaldags sättet i bryggverket som delvis finns kvar sedan bryggeriet byggdes 1898. Mycket av den ursprungliga utrustningen finns bevarad. I bryggeriet finns ett brygghus med mäskkar och bryggpanna. Det finns också disk och tapputrusning samt ett kylrum där brygden jäser.
Förhoppningen är att få fram den äkta smak som många känner igen ifrån barndomens bryggarbil eller den dricka som dracks på slåttern.
Företaget driver ingen åretruntverksamhet utan tillverkar Svagdricka främst till jul.
Aktuell information om var Svagdrickan säljs finns under Länk


lördag 18 december 2010

Tyskt rödvin - kan det drickas?

Javisst kan det det. Jag fick ett tyskt rödvin från Würtemberg i Tyskland av en kompis. Det har legat på hyllan från i somras och ända fram till nu. Berg gav SturmFeder Roter Berg till Storm. Kryptiskt ja kanske men dom inblandade förstår, det räcker.

Vinet; "Sturm Feder 2008, Schozacher Roter Berg, Souverän trocken".

Google Överättning:
Sturm                      =      Framåt
Feder                      =      Våren
Roter Berg              =      Röda berget
Souverän trocken    =      Suveränt torr

Det passade i allafall jättebra till revbensspjäll. En bild kanske .......

Som sagt - helt Ok men jag tror ändå att jag föredrar viner från södra Frankrike.. 

torsdag 16 december 2010

lördag 11 december 2010

Idag gick vi på Liseberg ..............

I N T E ............
Kön till Jul På Liseberg var grotesk!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det var säkert 500 personer som stod i kö för att komma in på Liseberg. Tur att man inte ha små barn - det hade varit kört, stå kvar i kön i 45 minuter minst, genomkall, komma in på Liseberg, kissnödiga och griniga barn. Sen trängas med 25.000 andra griniga föräldrar och barn. Vi som trodde att lördagens väder skulle avskräcka en och annan och att just idag skulle det kunna vara lite glest på Liseberg.

Nej, det var bara att ge upp och vända. Det blev inget Liseberg, som tröst köpte vi oss en Jultallrik på favorithaket - Portofino Nya Varvet.



Portofinos jultapas
Julsill, lax med blomkål- och pepparrotscreme och ett parmaknyte med dadelsmaksatt färskost.

Ostar från Påverås gårdsmejeri med grön tomatmarmelad

Supergott!!!

Big Joke

fredag 10 december 2010

En Hamburgare Super Star


Den rynkan över vänster öga har han tränat på i många timmar framför spegeln. Puss och Kram!

Hockey, hockey, hockey

Kul att gå på hockey nån gång. Frölunda Indians har börjat få fart på grillerna också och vann med 3-1 mot Modo som vann skottstatistiken men Frölunda var vassare framför mål. Frölunda har en gammal Huddinge lirare "Lill-Kenta" Johansson som tränare och spelare. Han började sin spelarkarriär 1973 (då var jag bara ca 19 år och hade just slutat Gymnasiet) med Huddinge IK i division 2. Som proffs spelade han med Djurgårdens IF i Elitserien och vann två SM-guld med klubben - 1983 och 1990. Han har även spelat i den schweiziska hockeyligan. Sen startade han sin tränarkarriär 1994, då han slutade spela i sin moderklubb Huddinge IK och i stället klev över till tränarrollen. (Wikipedia)

Undrar om vi är jämngamla? - vi måste ha bott i Huddinge samtidigt och gått i skola tillsammans. Måste kolla upp det där. (Googla)

Modos tränare är Tjalle Berglund, också en gammal Djurgårdare. Han är bergis kompis med Kenta. Elitserien och grundserien är lite som "en vanlig dag på jobbet". Det är bara publiken som hetsar upp sig. Grabbarna tränar och spelar hockey 8 månader om året. En vanlig match, inget att hetsa upp sig för, gå in och ge järnet bara.

Det gör jag också på jobbet, varje dag!!

söndag 5 december 2010

Väggen är klar .......

Mirrodörrar på plats -
 nu är det bara inredning och ytarbete kvar!

Rubriken på detta inlägg kan bara spåras av dom som är +50 och har lyssnat på Kalle Sändare. En av hans klassiker är just "Väggen är klar". Vårt eget bygge har gått bra även om allt tar sin lilla tid. I detta fall var det planeringsarbetet och anskaffningen av dörrarna som var en trång sektor. Ända sen 18 oktober har vi hållt på vilken inte kan undanförklaras i och med att det finns med i denna blogg. Se länk ------------------>  http://stormpartner.blogspot.com/2010/10/rot-reparation-om-och-tillbyggnad-pagar.html 

Semesterparadiset vintertid - inte lika lockande .......

http://www.hotel-miramar.org/webcam.html

söndag 28 november 2010

En situationsbild

Snöstorm ute, det är hård blåsst (gôtebosska) ute och snön yr från taken. Julmust till maten, doft av vörtbröd och pepparkakor från köket, utebelysningen är på plats och nu värmer vi lite glögg.

En flaska som legat flera år i källaren "Mon Amore" vaniljglögg - kanske 3-4 års lagring.

Det är nästan man kan tro att det lackar mot JUL!

lördag 27 november 2010

Morsan och farsan på sportbar


Efter att ha försökt få bord på olika Indiska restauranger så hamnade vi på ett litet indiskt hak på Vasagatan. New Dehli. Helt OK kvalitet på maten. Lika bra som andra restauranger i stan. Sen gick vi på krogen - en nyöppnad sportbar på Järntoget. Emelie visade vägen. Vi fick tag på bästa bordet mitt framför en av TV-apparaterna som visade fransk fotboll. Lille mot Bordeaux. Bara det - en fransk match!
Men som dom mogna personer vi är så kommer vi hem i tid för att lägga in detta kl 23.00.....

torsdag 25 november 2010

Att läsas från toppen - eller från botten

Gespräch zwischen Mann und Frau vor der Hochzeit:
     
Er: "Na endlich, ich habe schon so lange gewartet!"  
       
Sie: "Möchtest Du, dass ich gehe?
       
Er: "Nein! Wie kommst Du darauf? Schon die Vorstellung ist schrecklich für mich!"
       
Sie: "Liebst Du mich?"
       
Er: "Natürlich! Zu jeder Tages- und Nachtzeit!"

Sie: "Hast Du mich jemals betrogen?"

Er: "Nein! Niemals! Warum fragst Du das?"

Sie: "Willst Du mich küssen?"

Er: "Ja, jedes Mal, wenn ich Gelegenheit dazu habe!"

Sie: "Würdest du mich jemals schlagen?"

Er: "Bist Du wahnsinnig? Du weißt doch wie ich bin!"

Sie: "Kann ich Dir voll vertrauen?"

Er: "Ja."

Sie: "Mein Schatzi!"

Sieben Jahre nach der   Hochzeit 

Text einfach nur von unten nach oben lesen!
         

måndag 22 november 2010

En stad i Blått

På besök i Stockholm. Vi gick av pendeltåget på Stockholm Södra, gick över Medis och tittade på gamla boplatser i närheten av Katarina Bangata - där hittar man flera stycken även om någon bara beboddes nån månad eller så. Ett tag tänkte jag räkna varje Café som vi passerade men det var lika bra att lägga ner. Det finns sjukt många caféer i Stockholm och särskilt på Söder tror jag.

BLÅTT är färgenLika som i Göteborg, den nya julfärgen är blå!!, inte röd. Sttaden går i blått som om det inte vore kallt ändå. Vi gick genom Gamla Stan, vidare över Slottet och Slottsbron till Gallerian vid Hamngatan och tittade på julskyltningen på NK. En galen historia om Nisse och Nissa som åker till Kina för att skaffa röd färg (som tydligen bara finns där).




Lagom mycket folk på stan en måndag eftermiddag tack och lov. Blå färg var det ju, kolla in Sergels Torg och Drottninggatan.

Snygga kristallkronor utefter Drottninggatan eller?
.

Tog ett läckert foto idag - lyckträff!!?

En gråmulen dag i Stockholm och julmarknad på Stortorget i Gamla stan.
Observera inget efterjobb i photo-shop. Kolla in hur färgen i luckorna lyser upp....

lördag 20 november 2010

Utsikt över ett stycke Roslagen




En liten bit av Sverige,
en trevlig stund på landet,
en doft av Spanien.
Lycka till med nya huset moster.



tisdag 16 november 2010

måndag 15 november 2010

Kvasitänk

Strukturer faller tungt när dom faller. En naturlag? Det verkar så.
  • Berlinmurens fall och kommunismens upplösning i östeuropa kom oväntat och  snabbt.
  • Rumäniens diktatur med Ceauscseu föll snabbt (om inte ändå oväntat).
  • Till synes kompakta betongkonstruktioner som dammvallar brister ofta utan förvarning.
Övergången till andra betongkonstruktioner är oundvikligt men inte oavsiktlig. När det brister så brister det rejält. 20:e århundrandets mest stabila politiska fundament i Sverige (s) får en snabb upplösning och när det brister så rämnar det rejält. 

Naturlag eller ej? Vilka andra betongliknande konstruktioner kan vi förvänta brister snabbt och utan förvarning? 
- Nordkoreas kommunistiska diktatur? Troligt!
- Den totalitära Irakiska regimen? Ngt mindre troligt man inte otroligt.

Det här är på makronivå men gäller antagligen minst lika mycket på mikronivå. Finns det en förklaring? Med risk för någon slags kvasiteori inom systemvetenskap tror jag att konstruktionen i sig är orsaken till känsligheten. När ett system - vilket som helst - är alltför rigitt och oflexibelt så klarar det inte att anpassa sig  till omgivningen. Ett flygplan skulle inte kunna flyga om inte vingarna satt löst och rörde på sig. Ett system som i sig, genom sin konstruktion / struktur / organisationskultur - motverkar flexibilitet och nytänkande går mot sitt eget upplösande. Detta måste också gälla företag och organisationer.

Det här är väl ingen egentlig nyhet men genom att studera verklighetens exempel borde man lära sig något själv också. Efteranalysen av det som händer inom (s) bekräftar bara systemteorin. Strukturen i sig - som karriärvägarna inom Rörelsen (som följer ett djupt rotat mönster) - motverkar nytänkande och kreativitet. Detta sa Mona själv nån vecka innan hon lämnade och detta säger nu interna förståsigpåarna. Men hur bryter man detta? Risken är stor att strukturen är för stark - då bygger man ett nytt palat(s) istället för att bygga en lättrörlig indianby full med tipis.

Man borde dra en och annan slutsats själv, privat och proffessionellt? Att försöka bygga fasta strukturer utan att samtidigt uppmuntra initiativ till nytänkande och kreativitet är dumt. Det kanske man skulle tänka på oftare....... 
  

söndag 14 november 2010

Thank´s kids

Ett mini ChareauNeuf-Du-Pape
Appellationen Lirac ligger mycket nära C9DP - bara tvärs över floden (Rhone). Omvänt sluttningsläge mot floden alltså nordostligt istället för sydvästligt.
Grenache är den dominerande druvan, Liracvinerna ska innehålla minst 40 %, den här innehåller 60 % som blandats med 25 % syrah och 15 % mourvèdre till ett trevligt vardagsvin.

Maffig, lite kryddig, rödfruktig doft. Fyllig och snäll smak av jordgubbar och plommon, en liten pepprig strävhet ger karaktär. Hyfsad längd. Ett allroundvin som fungerar till alla slags kötträtter

onsdag 10 november 2010

KAOS I SAP OCH ROSORNAS KRIG

Bubblan har brustit och rosornas krig har startat. SAP är ett stort parti och folkrörelse som tappat sitt väljarstöd och misslyckats i två allmänna val. Inte så underligt att det i dagsläget finns flera olika fraktioner. Några av dessa är:
  1. Maktbevakarna som bevakar sina egna positioner mer än partiets bästa
  2. Strukturbevararna som vill se förändring men i ordnade former (som man alltid gjort i SAP)
  3. Nybyggarna som vill rensa ut allt det gamla 
Den andra gruppen har alltid styrt i bakgrunden utan att synas utåt (Enn Kokk m fl). Styrningen har haft lite av Sovjetstämpel på sig, när besluten är fattade så står hela partieliten på balustraden och applåderar.
Men från och med tillsättningen av Mona Sahlin har dom tappat greppet och se hur det gått. Mona har inte lyckats skapa en stark ledning runt omkring sig. Partiledningen har tappat greppet om rörelsen och tacka tusan för det. Kanske var det bara en tidsfråga innan sprickorna i muren skulle göra att den föll? Nu är vi där - ett stort parti, många fraktioner, många möjliga strider om makten och den framtida politiken. Frågan är om partiet ens håller ihop?

Mona Sahlin verkar just nu spela i samma lag som SSU som kräver att alla i ledning och VU ställer sina platser till förfogande. Det är antagligen hennes bästa alternativ. Hon pressas sannolikt hårt av grupp 1 och grupp 2 (där finns stora delar av fackföreningsrörelsen med Wanja Lundby-Wedin i spetsen). Utifrån hennes position är det sannolikt bäst att hela havet får storma - hon vet att partiet i nuläget får mycket svårt att hitta ett realistiskt alternativ. Namn som Sven-Erik Österberg och Annelie Hulthen tror jag inte en sekund på. Inte heller Morgan Johansson , Thomas Östros, Per Nuder. Att Margot Wallström skulle sticka huvudet i detta getingbo verkar osannolikt. Nej det lutar åt Mona Sahlin i några år till trots att hon har ett mycket stort ansvar för misstag som partiet gjort och trots att hon verkar ha samlat fel personer omkring sig.  

Min bästa gissning är att Mona kommer marknadsföras som den som skall leda förnyelsen av partiet och tillåts därför få sitta kvar som partiordförande. Många andra kommer att rensas ut. Kvar blir givetvis företrädare för LO. Men in kommer att komma ett antal nya namn och bland dessa finner vi nästa partiledare. Troligen kommer processen att gå ganska fort just nu.

Strukturbevararna vill sätta fokus på analys och politikens inriktning. Nybyggarna vill ha snabb förändring och jag tror dom kommer att segra. Kom ihåg att vi lever i IT-samhället och Bloggarnas (!) tid. Finns mycket lite utrymme för långa utredningar. Jag tror på ny kongress inom två månader och en fullständig förnyelse av partitoppen med Mona S som fortsatt ledare för (S) men med begränsat mandat och makt.



tisdag 9 november 2010

Hjärngympa

En golfbana klipps av två banskötare vilket tar åtta dagar när båda klipper. Nu är den ene ganska lat och den andre mera flitig med gräsklipparen.
-"Skulle jag klippa själv så skulle jag klara att klippa hela banan på tolv dagar säger den flitige banskötaren skrytsamt till den andre. Faktum är att jag faktiskt har testat."
- "Hur lång tid skulle det ta för dig?"

Kan du svara på detta?

(Jag behöver hjälp med svaret - jag har en egen lösning men är inte helt säker på svaret själv. Jag kan ge några alternativ att välja på; 18; 20; 24; 30; 32 eller 36 dagar   -      ett av dessa tror jag själv att det är)

tisdag 2 november 2010

Vildjäsning

Om sex veckor är årets glögg klar - godare än systemets!!

5 liter svagdricka
4 påsar nejlikor
500 gram russin
1 påse hel kardemumma
3 bitar hel ingefära
3 kanel-stänger
50 gram jäst
6-8 skivor potatis
2 kg socker
Använd hink med handduk över eller damejeanne med jäsrör.
Decificera hink, slevar  mm med kokande vatten.
Häll svagdrickan och sockret i hinken och rör om tills sockret
är löst. Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten.Häll i det och 
kryddorna och skaka om ordentligt
Jäsningen bör komma igång över natten. Skaka/rör varje dag

i två veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat. Häll bort
bottensatsen och sila. Gör gärna om det efter några dagar.
Låt stå orört i en vecka för klarning. Använd helst hävert för 
buteljering på glad flaska. Om det är för sött - späd med lite
billigt rödvin. Smakar ännu bättre efter ett års lagring.

Lycka till!

lördag 30 oktober 2010

Back to the roots

Den lilla fyraåriga flickan till höger i framkant på bilden är idag 108 år.
Då kan var och en räkna ut när kortet är taget........
Huset finns i Söderbärke.

Vive la ("Sude") France


En route


måndag 25 oktober 2010

Man kanske skulle börja planera pensionen ......


Eller i alla fall köpa ett litet hus .............

En effektiv skatt på 8% jämfört med 30-35% det är en väldig skillnad. Låt säga att två makar drar ihop till en pension på sammanlagt 30.000 kr/månad. Kvar att leva för i Sverige - ca 19.000 kr. Kvar att leva för i Frankrike - 26.000 kr eller 7.000 kr mer i månaden!!

Nåt att fundera på

Och varmt och soligt är det ............................


söndag 24 oktober 2010

måndag 18 oktober 2010

Afgahnistan - är det nån som ser en realistisk lösning?

Bilden visar en en pansarterrängbil av modell 203 av samma sort som den som soldaten dödades i.
Jag trodde nog att ett sådant fordon skulle stå emot mycket - det måste ha varit en kraftig vägbomb. Det är bara att beklaga att våra trupper inte verkar ha tillräckligt bra material för att ge sig ut i stridszon. "Att starta krig är lättare än att avsluta". Det verkar vara en av dom säkraste sanningarna.
Kanske egoistiskt, men jag är glad att K kom hem levande i ett ett stycke även om jag solidariskt och intellektuellt inser att några måste ställa upp och kanske offra livet.

ROT Reparation, Om- och Tillbyggnad pågår!!

Först byggde man garderoberna, sen byggde man huset. Nu har vi rivit två gaderober och jag lovar - dom får slås sönder i mikroskopiska bitar för att rivas. Äntligen skall vi få ordning på utrymmet mellan köket och hallen. Att det dröjt beror på att vi inte vetat hurvi ska lösa problemet med att få det smala utrymmet att räcka till för en fungerande garderob. Det vet vi fortfarande inte men nu m å s t e vi lösa problemet. Skjutdörrar eller inte - det är frågan?
PS: Observera tapeten - hur modern som helst. Allt går i cykler - ca 40-åriga ........  //DS

Hamburg

Middag på http://www.la-sepia.de/ en trevlig knökfull fisk- och skaldjursrestaurang i området Sternschanze. En stadsdel som är som Stockholms söder innan Söder blev mondänt. I närheten ligger också Reeperbahn och Sankt Pauli. Mycket ungdomar, husockupationer, billiga restauranger, caféer och barer. Rekommenderas men om du är över 30 är du överårig. Fast om 10 år har +55 generationen tagit över!

Hamburg har en insjö mitt i staden - Alstersee. Ett paradis för alla hamburgare. Här kan man dricka "Alsterwasser", det är öl med lemonad. Det missade vi - det blev öl och vin men helt ok.

Återigen till Sternschanze-området. Denna gång på en ENORM loppmarknad.
Kolla skogen av containerkranar i en av Europas största hamnar. Men var är fartygen. Vi såg knappast ett enda!!!

söndag 3 oktober 2010

Kjättsarbua Fäbod Gagnef okt 2010




Det känns bra att det fortfarande finns människor i Sverige som har den rätta magkänslan. Gunnar i Dala Floda hittar vatten med hjälp av djupt rotade mänskliga förmågor. Alla kan - det gäller bara att utnyttja våra gener, dom finns där, leta bara!!

onsdag 22 september 2010

tisdag 21 september 2010

En förkämpe för svensk kultur och tradition

Filipstad, denna metropooool i södra Värmland kan skatta sig lycklig över att ha innevånare med sådant samhällsansvar och skarpt intellekt i sin kommunfullmäktige. Här skall skapas politik jädrar anamma - och locka företag till "bygda".
Heja SD!

http://www.youtube.com/watch?v=EUPlsm4A1QI

måndag 20 september 2010

Hur rätt fick jag inte......

Inte mycket att skryta över kanske men kvällens valvaka bara bekräftade mitt inlägg från tidigare samma dag. Vad händer om inte en total genomklappning? Kriatian Luuk sällar sig till övrigt tramsande och blir själva överguden av TV-trams. Hur tänkte han (och producenten?)? Det blev supertydligt att TV totalt missuppfattat sitt uppdrag. Här kommer till studion seriösa politiker som är uttröttade av många veckors valkampanj - minimum av sömn och maximalt av slit. En lallande Luuk som uppenbart är på fel planet - han och politikerna går liksom i olika omloppsbanor. Mona Sahlin är superallvarlig - hon vet att valet är förlorat och att socialdemokraterna gjort sitt sämsta val på 100 år kanske. Landet har en stor konstitutionell utmaning att få ihop en fungerande regering. Det här säger hon, likaså hennes kroppsspråk. "Nämen kul" säger Luuk. Alliansen låser bryskt ute Luuk i korridoren till sminkrummet för att slippa hamna i tramskletet.

Kristian hade redan redan i förväg bestämt sig för att han skulle fråga segraren "om han/hon hört nåt från barnen?" Det var han givetvis tvungen att fullfölja eftersom att omplanering inte ingick i verktygslådan. Det blev Göran Hägglund som fick frågan och lätt förvånad kunde konstatera att så var fallet eftersom dottern var med på valvakan.

Valets segrare som möter sina valarbetare på valvakan hann man knappt med eftersom detta kolliderade med andra inslag som tydligen inte kunde vänta. Då var man bättre förberedd på den välregisserade ankomsten när Mona Sahlin mötte sina valarbetare. Flankerad av sina närmaste Nalin Pekur och LO:s ordförande Vanja Lundby-Vedin kommer hon dramatiskt ned för en trappa och håller ett bejublat tal som nästan fick mig att tro att det var hon som var valets vinnare. Lite kreml-känsla över det hela var det, ett väl förberett framträdande för folket och SVT följer hela spektaklet. Men ett strongt tal var det utan tvekan. Starkt gjort av Mona. Och sossarna är bättre på dramturgiska effekter än moderaterna, det är en sak som är klar.    

Nej, detta var inte en av Luuks eller SVT's bättre dagar. Man snackar om Monas avgång. Vem avgår på SVT?

söndag 19 september 2010

Valrörelse eller sportreferat

Medier försöker skapa fördelar för sig själv i valtider. Det är årets valrörelse ett exempel på. Det är inte så konstigt, medier slåss med varandra om utrymmet och rubriker på löpet. Alla vill stå i centrum. Senaste utspelet dissekeras in i minsta detalj och mitt i alltihop tappar också huvudfigurerna sitt eget fokus och förnuft. Socialdemokraterna marknadsför Butler i tunnelbanan som ett utspel som man tror skall attrahera jäktade storstadsväljare - det var minst sagt pinsamt och jag trodde det var ett skämt. Lars Ohly försöker efter flera misslyckade försök fria till sin sambo i TV - det var kanske ärligt men i sanningens namn bara ett utslag av mediekåthet och i värsta fall resultatet av ett alltför sent sammanträde i partihögkvarteret. "Jag vet, vi satsar på Lasses personliga och folkliga stil - kan han inte fria till sin flickvän i direktsändning!!?"  Smart tänkt men kanske inte så klokt....

SVT kallar in sina sportreportrar som Peter Jihde och sina skarpaste folkkära programledare och gör ett jippo av alltihop. Det är ett exempel på samhällets fördumning när man tar ifrån medborgare möjligheten att utveckla sitt eget kritiska tänkande. Bäst tyckte jag var TV 4:s utfrågningar när partiledarna fick chans att tala till punkt. Jag tror att man skall lita på människors egen förmåga att tänka och dra slutsatser. Därför borde också opinionsundersökningar vara förbjudna en tid innan valet. Gärna uppemot en månad. Det bidrar också till hysterin. Skall kommenteras in i minsta detalj - och vi vet att allt bara är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Vi vet det, men ändå översköljs vi av rubriker och kommentarer. Partiledare som ombeds kommentara gallupen med meningslösa uttalanden eftersom dom ju också vet att det bara är uppskattning av resultat och möjligen bara säger något om trender. Jag tror också att väljarna ser igenom detta massmediala jippo och är tillräckligt kloka för att inse att det bara är en fasad.

Lägg ned hysterin under valkampens senare del och låt människor ta ställning efter eget huvud. Inga opinionsundersökningar som sagt nära valet, inga valdebatter i TV, inga partiledarutfrågningar heller dom sista veckorna. Ge alla en chans att tänka efter, söka egen information och känna efter i magen. Vi har ett problem idag när 700.000 medborgare bestämmer sig först i vallokalen vilket parti dom skall rösta på. Jag är alldeles övertygad om att detta inte får sin lösning av den massmediala tsunamin som väller över oss. Folk är för kloka för att gå på detta.

Det som också försvårat för många väljare idag är blockbildningen. Man inser att en röst på det parti som man egentligen ligger närmast också innebär en röst på ett annat parti som man kanske inte alls sympatiserar med. Här gjorde Socialdemokraterna ett monumentalt taktiskt misstag som underskattade den djupa misstänksamhet som finns hos människor mot ett parti som först under bilan avsade sig sitt kommunistiska manifest. Folk är för kloka, dom tror inte på Ohly när han säger att han inte längre är kommunist. Sen till ett annat ytterlighetsparti, jag tror jag att medias och samhällets avståndstagande från Sverigedemokraterna också är en faktor som många människor har svårt att acceptera. Det finns ett starkt ifrågasättande av svensk invandringspolitik bland medborgarna som det traditionella etablissimanget inte vågat ta tag i - detta ser människor och återigen, Folk är för kloka för att gå på detta, även om dom inte gillar Sverigedemokraterna.

Det är inte så komplicerat - i grunden handlar det om att vi alla ska välja inriktning med hjärna och hjärta. Men det måste också ställa lite krav på oss som tänkande individer.