Ett ganska okänt vin från Languedoc
En bekant till oss i Villeneuve-les-Beziers tillverkar varje år ett eget vin som han kallar CarthagèneJag googlade på det och kom fram till att det är en specialitet i Languedoc. Det är ett sött vin som görs genom att blanda druvsaften från den nypressade skörden med med konjak eller liknande sprit. Eftersom ingen jäsningsprocess startar, så behålls all sötma i druvsaften och Cartagène blir ganska sött - mer åt likörhållet. Förhållandet sägs vara ca 80% druvsaft och 20% konjak - antagligen med lokala variationer. Vinet måste hålla minst 16% alkoholhalt för att inte jäsningsprocessen skall starta.
Det är en gammal vinframställningsmetod som går tillbaka ända till tiden för Hannibal. Dess namn påminner huvudstaden i det dåvarande feniciska riket - Karthago. Idag i Tunisien.
Carthagène är ett vin som vinodlaren ofta gör för sitt eget privata bruk. Han fyllde nån tunna eller fat med dom druvor han hade med druvsaft och tillsatte sprit. Som jag förstått handlar det oftast om röda druvor - grenache, carignan, etc - som får ligga några månader för att senare drickas av familjen. Detta är alltså ingen stor försäljningsvara men finns antagligen att köpa om man frågar sin lokala vinodlare. Pröva!
Man dricker det väl kylt som en aperitif eller till blåmögelost, gåslever eller choklad. Vi ser fram mot din Cartagène 2014 Hans!
Trevlig by i Languedoc.
Mums, det är ett jättetrevligt vin, om man gillar det litet söta. Passar sååå bra till blåmögelost och till ankleverpaté - precis som du säger. En öppnad flaska av detta håller ju ett tag, så man kan förgylla en regnig höst med ett glas då och då. Önskar vi hade haft en sådan flaska nu, här har det regnat och åskat i fyra dagar. Tack och lov att vi bor högst upp i byn och att byn ligger högt, på låglandet är det stora översvämningar.
SvaraRaderaVad kul att du träffat på det. Jag provade det för första gången detta år. Alltid spännande med nya upplevelser. /SP
Radera