En intressant bar i Beziers som serverar "Naturvin".
Först lite kort om begreppet "Naturviner":
Jag är inte särskilt kunnig i metoder för vinframställning men har många gånger diskuterat viner direkt med odlarna. Ofta framhåller dom sina naturliga produktionsmetoder.
Information nedan om Naturviner är hämtat från Naturvinsguiden
Naturvinsguiden har utvecklats av Björn Bernhardson och Eric Nilsson och drivs av den oberoende och ideella konsumentorganisationen Äkta vara. Guiden, som är gratis för användaren, finansieras främst genom annonser och avgifter från importörer och restauranger/barer.
För vinerna i Naturvinsguiden har man satt upp följande kriterier:
- Odlingen av druvorna ska vara ekologisk eller biodynamisk.
- Jäsningen ska ske utan tillsats av industrijäst.
- Ingen manipulation av druvsaften är tillåten.
- Inga andra tillsatser än en begränsad mängd sulfit får användas vid vinifieringen.
Bland rekommenderade barer och restauranger finns en i Beziers. Adress nedan.
Pas comme les Autres
Place de la Madeleine, 3 rue porter Olivier, Béziers
+33 4 67 48 53 05
Omdöme: Förmodligen ett av Frankrikes bästa naturvinsställen utanför Paris. Imponerande utbud och stort kunnande. Fokus på regionalt och franskt, men även utvalda italienska viner. »Vinlistan« är en vägg med välfyllda hyllor där alla flaskor kan köpas hem eller drickas på plats mot 7€ i pristillägg. Enkelt men innovativt kök med högre ambitioner än vinbarens klassiska chark- och osttallrikar. Till kaffet, testa den patenterade olivoljekakan!
Kort definition av Naturvin:
Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Motsatsen till detta kallas naturvin. Det görs på obesprutade druvor, jäser på naturlig väg och tillförs inga tillsatser – förutom en liten mängd sulfit (svavel) i vissa viner.
hit skall vi absolut ta oss en promenad till och kolla in.
SvaraRadera