Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 28 december 2010

Vinterns bästa köp!! Varning obetald reklamplats för ICEBUG


 
Sjukt bra skor i vinterväglag!!!
 
Jag visste inte ens att det fanns. Bra vinterskor med dubbar för riktigt grepp på isiga gator och passager.
 
SMARTA DUBBAR
Dubbarna anpassar sig till underlaget för att sulan ska ge bästa möjliga grepp. På hala underlag (till exempel is, snö, lera, vått trä och gräs) penetrerar dubbarna ytan på underlaget istället för att tryckas in och ger därmed grepp.
  • På hårda och jämna underlag (till exempel asfalt och cement) pressas dubbarna vid varje steg inåt mot sulans yta.
  • På hårda och ojämna underlag (till exempel sten och klippor) pressas en del av dubbarna in, medan andra fortsätter att sticka ut. Effekten blir då att en kombination av gummi och ståldubbar blir kontaktytan som ger grepp mot underlaget.
Dubbarna är förstärkta med en topp av karbidstål. 
 
 

 

tisdag 21 december 2010

Portvin en dyr hobby och en hel vetenskap

För att förstärka behovet av att öppna en flaska god Portvin till Jul sammanställer jag lite basfakta denna ädla dryck från Douroregionen i Portugal (man kanske skulle åka dit....).

Portvin indelas grovt i tre huvudgrupper:
  • Tawny Lagrad Tawny, Tawny med ålder, Colheita, Garrafeira.
     
  • Ruby Lagrad Ruby, Crusted Port, Late Bottled Vintage, Quinta Vintage, Vintage Port.
  • Vitt Torrt vitt, Sött vitt, Lagrat vitt.
Druvorna som skall bli portvin skördas i september/oktober, uppe i bergstrakterna längs floden Douro, i nordöstra Portugal. Sedan vindruvorna krossats och fått jäsa i 30-40 timmar tillsätts 70-procentig druvsprit (aguardente, 1/5 sprit till 4/5 vinmust) så att jäsningen avstannar. Vinet behåller då mycket av druvans sötma och får en alkoholhalt på 19-21 %. Det lagras därefter på stora ekfat eller ståltankar. Inom två år efter skörden avgörs hur vinet skall behandlas - vilket slags portvin det skall bli.

Om det röda vinet från ett visst år är av mycket hög kvalitet "deklarerar" man Vintage. Det bästa vinet tappas upp på buteljer och får därefter utvecklas under 10-30 år. Vintage-vin är alltid blandat ur skördar från olika vingårdar - i annat fall kallas det Single-Quinta Vintage.

Är det en bra årgång, men inte tillräckligt bra för att göra ett Vintage-vin, så får vinet ligga på stora fat ett par år till innan buteljering. Det kan då kallas Ruby Reserve (eller Reserva, om etiketten har text på portugisiska) om vinet är blandat av flera årgångar - tidigare kallades det Vintage Character. Är vinet från en enstaka årgång kallas det Late Bottled Vintage. Vinerna filtreras ofta för att man skall slippa den fällning som annars bildas i buteljen. Om vinet inte filtrerats kallas det förra Crusted Port och det senare för Traditional LBV.

Vill man göra ett mildare portvin, Tawny, får det ligga kvar på små ekfat ytterligare flera år. Riktigt bra skördar kan fatlagras  20, 30, 40 år eller mer. Vissa goda årgångar av lagrad Tawny säljs med skördeåret angivet, det kallas då Colheita

Tawny [-ni]Tawny är ett rödbrunt till gyllenbrunt, ibland ganska ljust vin, med mjuk smak och mild sötma. Det borde ha lagrats för att få rätt färg och smak, men enklare Tawny görs genom att blanda rött och vitt portvin. Billigare sorter är alltså en slags Portvins-Rosé. Tawny-viner får aldrig fällning i buteljen, och de behöver ej lagras ytterligare.(Tawny = engelska för "bärnstensfärgad" eller "gulbrun")

Lagrad Tawny (Tawny Reserva)Rött portvin som lagras på ekfat får med tiden en allt ljusare färg. En bra Tawny skall vara lagrad i minst 7 år. Den är alltid blandad ur olika årgångar, och den känns lätt, elegant och delikat. En lagrad Tawny kallades tidigare t.ex. Finest Old Tawny. 

Tawny med ålder (Velho / Old), (Muito Velho / Very Old)För Portvin som lagrats mer än 7 år anges den genomsnittliga lagringstiden på etiketten (den kan vara 10, 20, 30 eller 40 år), ibland anges också buteljeringsåret. På etiketten kan det också stå "Matured in wood" eller "Matured in Oak Casks" (Envelhecido em casco). Är moget och färdigt att njutas då det börjar säljas. Oöppnad butelj kan dock sparas något år.

Colheita [koll-jej-ta]En typ av Tawny som lagrats länge på ekfat (minst sju år), men som ej är blandad från olika årgångar. De riktigt gamla kan dock vara lite "uppfräschade" med yngre viner. Förutom året för skörden får man ge akt på buteljeringsåret, för att se hur länge den varit lagrad. En Colheita buteljeras först när de är färdiga att njutas, ofta 15 till 30 år efter skörden. Colheita görs mest av de "portugisiska" vinhusen, de är mycket populära i Portugal, och till en del i England, men ej vanliga annars. (Colheita = portugisiska för "skörd")

Garrafeira [gar-ra-fej-ra]En ovanlig variant från ett enstaka skördeår som idag görs enbart av Niepoort. Det är ett blandat vin som först lagrats på ekfat ca 7 år och sedan på tioliters damejeanner i upp till 20 år eller mer innan buteljering.

Ruby [ro-bi]En blandning av unga, fruktiga viner som lagrats 2-3 år på fat. Det bör vara kärvt, men ha en värmande sötma och en sträv alkoholsmak. Filtreras före buteljering för att undvika fällning. Skall ej lagras, men kan sparas i upp till ett år. Många gånger står det inte Ruby på etiketten utan endast ett märkesnamn.(Ruby = engelska för "rubin-röd").

Lagrad Ruby (Ruby Reserva)Oftast helt enkelt ett Ruby-vin av bättre, men mycket varierad kvalitet. Blandas från olika årgångar ca 4-6 år efter skörden och behöver ej lagras ytterligare. Denna typ kallades tidigare Vintage Character. En del producenter har ingen särskild beteckning på etiketten utan bara sitt speciella märkesnamn, t.ex. Fonsecas Bin 27, Grahams Six Grapes, Novals LB, Cockburns Special Reserve, Warres Warrior och Taylors First Estate

Crusted Port [krass-tidd på:rt]Crusted Port var tidigare en brittisk specialitet som endast buteljerades i England, men ingen erkänd stil i Portugal. Crusted Port blandas av vin från två eller tre årgångar, vilka lagrats på fat i 2-4 år innan buteljering. Den filtreras ej, varför en fällning bildas i flaskan och vinet kan behöva dekanteras. Precis som Vintage-viner fortsätter det att utvecklas och behöver ytterligare flera års lagring. Eftersom Portvin numera ej får buteljeras utanför Portugal upphörde tillverkningen av Crusted Port år 1988, men åtminstone ett par producenter (Graham´s och Churchill) har återupptagit produktionen.(Crust = engelska för "skorpa, fällning")

Late Bottled Vintage [lejt bått-eld vinn-tidsch]En "lågpris-Vintage" som många gånger är av mycket hög kvalitet. En blandning av olika vingårdars skörd som görs de år man inte producerar Vintage. Har lagrats på fat 4-6 år innan buteljering. Vinet kylstabiliseras, eller filtreras, för att få bort fällningen och behöver därför ej lagras ytterligare.

Traditional LBVNågra producenter (t.ex. Warres) väljer att ej filtrera sitt LBV, det måste därför dekanteras före servering. Kan lagras flera år, men förändras snabbt sedan buteljen öppnats. Introducerades på 1950-talet.

(Single) Quinta Vintage [sing-el kinn-ta vinn-tidsch]Ett årgångsvin som kommer från en enda vingård. Produceras oftast de goda år när man inte gör en blandad Vintage. Benämns på engelska Single Quinta. Ordet "Single" står dock inte på etiketten, men däremot vingårdens namn och Vintage. Dessa vingårdars skördar utgör ofta ryggraden i de bästa årens Vintage-vin.

OBS! Det finns andra typer av portvin, än Vintage, som benämnas Single-Quinta, och alltså har vingårdens namn på etiketten! Adriano Ramos Pinto har t.ex. tre olika Single-Quinta-viner, en Ruby Reserva (Qta da Urtiga), en 10-års Tawny (Qta da Ervamoira) och en 20-års Tawny (Qta do Bom Retiro).(Quinta = portugisiska för "(vin)gård, egendom")

Vintage [vinn-tidsch]Produceras endast mycket goda skördeår, vanligen 3-4 gånger per decennium. Tappas på butelj efter 2-3 års fatlagring. Därefter behövs ytterligare många år för att uppnå mognad och elegans, minst 7-12 år för "portugisiska" viner och 10-20 år för "brittiska" viner och ibland ännu mer. Bildar en kraftig fällning och måste dekanteras före servering. Eftersom vinet är en blandning kan de olika vinhusen hålla en jämn och likartad kvalitet på sina Vintage-viner.
OBS! Vinet kan lagras i 20-50 år, men när buteljen väl öppnats förändras vinet snabbt, och bör konsumeras inom 3-4 dagar - riktigt gamla viner inom ett dygn!(Vintage = engelska för "skörd")

Vitt portvin (Sött / Sweet / Doce), (Torrt / Dry / Seco)Vitt Portvin tillverkades i början på 1900-talet av blå druvor som fick jäsa utan skal. Numera används gröna druvor med eller utan skal. Det blev populärt på 1930-talet, när Taylor’s lanserade Chip Dry. Det görs i flera varianter, från mycket sött till ganska torrt. Det används mest som apéritif och är ganska populärt i Frankrike. Portugiserna dricker det gärna med några droppar Tonic. Vitt portvin finns också i en svagare "lätt-variant" (16-17 % alkohol) som kallas Light Dry (Leve Seco). Vitt Portvin har länge ansetts lite "mindervärdigt", speciellt av engelsmännen. På senare år har dock portvins-producenterna ansträngt sig för att skapa nya stilar för nya användningsområden.

Lagrat Vitt (Branco Reserva / White Reserve)Också vitt portvin kan lagras, det får då med tiden en allt mörkare färg och säljs ibland som årgångsvin (Colheita). Gamla, lagrade vita portviner skiljer sig mycket från de unga, både i färg, smak, doft, användningsområde och inte minst i utbud och pris. Lagrat Vitt dricks, liksom Tawny, mest efter måltiderna. På etiketterna kan graden av lagring beskrivas med de olika färgerna, t.ex. blekt gul, halmgul eller gyllengul.

Övertalningskampanj påbörjas - borde vi inte öppna denna nu till Jul?


Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995

:Årgång: 1995
 

  • Producent: Fonseca Guimaraens Vinhos
  • Område: Portugal, Douro
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Främst Touriga Fancesa, Touriga Nacional och Tinta Roriz, men även Tinta Barroca och mindre andelar Tinta Cão och Tinta Amarela 100%
  • Utseende: Rubinröd.
  • Doft: Intensivt fruktig med antydan till choklad och nötter, varma körsbär och kryddiga toner.
  • Smak: Torkad frukt, mörka bär, mycket krydda och en elegant syra bakom. Lång

Om vinet

Skördarna från egendomarna Quinta do Cruzeiro, Quinta do Santo António och Quinta do Panascal har under många år fått fram toppkvaliteter för årgångsportvin. De årgångar som ”deklareras” går produktionen till Fonseca Vintage, men tack vare den stora efterfrågan av årgångsportvin som uppstod i början av 50-talet bestämde sig vinhuset för att släppa ett årgångsportvin då skördarna uppvisade tillräckligt hög kvalitet, utan att bli ”deklarerade” årgångar. Man lanserade då Guimaraens Vintage Port. Detta vin släpps generellt till försäljning när det nått den mognad då det anses färdigt att njuta, vilket normalt sett är efter 12-15 år efter skörd, vilket är något kortare mognadstid än för de deklarerade årgångarna.

måndag 20 december 2010

Jultraditioner




Äggost från Tjörn 

Ingredienser:
4 l mjölk (röd)
6 dl vispgrädde (gammal med utgånget datum går bra)
4 dl filmjölk
8-10 ägg
½ dl strösocker
1. Vispa samman mjölk, grädde, fil och ägg i en kastrull.
2. Värm upp långsamt och rör hela tiden utmed botten med en träspade.
3. När massan skär sig dra kastrullen åt sidan och låt vila några minuter.
4. Önskas "torrare" äggost ges den ytterligare ett uppkok.
5. Skeda över massan i den hålförsedda formen som ställts över en uppsamlingsskål. Mellan varje helt varv sockrar man lite.
6. Ställ äggosten svalt att rinna av över natten.

PS: Vasslan är god till brödbak



Borns Svagdricka












Svagdrickan tillverkas i det gamla bryggeriet på Born i Alfta. Man brygger på det gammaldags sättet i bryggverket som delvis finns kvar sedan bryggeriet byggdes 1898. Mycket av den ursprungliga utrustningen finns bevarad. I bryggeriet finns ett brygghus med mäskkar och bryggpanna. Det finns också disk och tapputrusning samt ett kylrum där brygden jäser.
Förhoppningen är att få fram den äkta smak som många känner igen ifrån barndomens bryggarbil eller den dricka som dracks på slåttern.
Företaget driver ingen åretruntverksamhet utan tillverkar Svagdricka främst till jul.
Aktuell information om var Svagdrickan säljs finns under Länk


lördag 18 december 2010

Tyskt rödvin - kan det drickas?

Javisst kan det det. Jag fick ett tyskt rödvin från Würtemberg i Tyskland av en kompis. Det har legat på hyllan från i somras och ända fram till nu. Berg gav SturmFeder Roter Berg till Storm. Kryptiskt ja kanske men dom inblandade förstår, det räcker.

Vinet; "Sturm Feder 2008, Schozacher Roter Berg, Souverän trocken".

Google Överättning:
Sturm                      =      Framåt
Feder                      =      Våren
Roter Berg              =      Röda berget
Souverän trocken    =      Suveränt torr

Det passade i allafall jättebra till revbensspjäll. En bild kanske .......

Som sagt - helt Ok men jag tror ändå att jag föredrar viner från södra Frankrike.. 

torsdag 16 december 2010

lördag 11 december 2010

Idag gick vi på Liseberg ..............

I N T E ............
Kön till Jul På Liseberg var grotesk!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det var säkert 500 personer som stod i kö för att komma in på Liseberg. Tur att man inte ha små barn - det hade varit kört, stå kvar i kön i 45 minuter minst, genomkall, komma in på Liseberg, kissnödiga och griniga barn. Sen trängas med 25.000 andra griniga föräldrar och barn. Vi som trodde att lördagens väder skulle avskräcka en och annan och att just idag skulle det kunna vara lite glest på Liseberg.

Nej, det var bara att ge upp och vända. Det blev inget Liseberg, som tröst köpte vi oss en Jultallrik på favorithaket - Portofino Nya Varvet.



Portofinos jultapas
Julsill, lax med blomkål- och pepparrotscreme och ett parmaknyte med dadelsmaksatt färskost.

Ostar från Påverås gårdsmejeri med grön tomatmarmelad

Supergott!!!

Big Joke

fredag 10 december 2010

En Hamburgare Super Star


Den rynkan över vänster öga har han tränat på i många timmar framför spegeln. Puss och Kram!

Hockey, hockey, hockey

Kul att gå på hockey nån gång. Frölunda Indians har börjat få fart på grillerna också och vann med 3-1 mot Modo som vann skottstatistiken men Frölunda var vassare framför mål. Frölunda har en gammal Huddinge lirare "Lill-Kenta" Johansson som tränare och spelare. Han började sin spelarkarriär 1973 (då var jag bara ca 19 år och hade just slutat Gymnasiet) med Huddinge IK i division 2. Som proffs spelade han med Djurgårdens IF i Elitserien och vann två SM-guld med klubben - 1983 och 1990. Han har även spelat i den schweiziska hockeyligan. Sen startade han sin tränarkarriär 1994, då han slutade spela i sin moderklubb Huddinge IK och i stället klev över till tränarrollen. (Wikipedia)

Undrar om vi är jämngamla? - vi måste ha bott i Huddinge samtidigt och gått i skola tillsammans. Måste kolla upp det där. (Googla)

Modos tränare är Tjalle Berglund, också en gammal Djurgårdare. Han är bergis kompis med Kenta. Elitserien och grundserien är lite som "en vanlig dag på jobbet". Det är bara publiken som hetsar upp sig. Grabbarna tränar och spelar hockey 8 månader om året. En vanlig match, inget att hetsa upp sig för, gå in och ge järnet bara.

Det gör jag också på jobbet, varje dag!!

söndag 5 december 2010

Väggen är klar .......

Mirrodörrar på plats -
 nu är det bara inredning och ytarbete kvar!

Rubriken på detta inlägg kan bara spåras av dom som är +50 och har lyssnat på Kalle Sändare. En av hans klassiker är just "Väggen är klar". Vårt eget bygge har gått bra även om allt tar sin lilla tid. I detta fall var det planeringsarbetet och anskaffningen av dörrarna som var en trång sektor. Ända sen 18 oktober har vi hållt på vilken inte kan undanförklaras i och med att det finns med i denna blogg. Se länk ------------------>  http://stormpartner.blogspot.com/2010/10/rot-reparation-om-och-tillbyggnad-pagar.html 

Semesterparadiset vintertid - inte lika lockande .......

http://www.hotel-miramar.org/webcam.html