Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 27 augusti 2017

Om man råkar befinna sig i närheten av t ex Agde i södra Frankrike ..

En shortlist på utflyktsmål

Om man nu som sagt befinner sig nånstans där som rubriken indikerar och dessutom har tillgång till bil - och inte vill ligga på "Le Plage" hela dagen. Vad skulle man då kunna hitta på? Det är med den utgångspunkten detta inlägg skrivs med särskilt hälsning till E och J.

Jag reserverar mig givetvis för att jag kanske slår in öppna dörrar och har med sådant i listan om redan besökts, men vi kör på ändå - kanske finns det nåt för alla.    

La Liste:

  • Marseillan. En mysig liten by vid Etang de Thau som är ett innanhav där man odlar mycket musslor och ostron. Man tar sig lämpligen ner till hamnen och besöker någon av restaurangerna eller caféer utefter Le Port. Det finns även utmärkta specialrestauranger där man äter skaldjursbuffé vid "La Cabane" strax öster om Marseillan. Länk här: 
  • I Marseillan hittar man även tillverkningen av Noilly Prat, den enda verkliga torra Vermouth som skall ingå i en riktig Dry Martini. Här kan man också köpa den variant av Noilly Prat som kallas för "Ambre". Och detta är det enda stället i hela världen som man kan köpa just denna sort. Om ni har tur träffar ni på en trevlig dansk kvinna i butiken som alltid blir extra glad att få tala svenska.
  • Sète. Information om denna spännande hamnstad (kallad lilla Marseille) finns i samma länk som ovan. Man kan t ex börja med att ta bilen upp på toppen till Mont Saint Clair. Det finns två utkiksplatser men man ska köra ända upp till toppen. Efteråt kan man parkera nere i staden och äta en god lunch på någon av dom krogar som ligger utefter kanalen som löper genom staden. Från Sète kommer låtskrivaren och sångaren Georges Brassins.
  • När man ändå är i trakterna kan man skippa lunchen i Sète och ta en kaffe där istället. Man åker vidare till Bouziques vid norra sidan av Etang Thau för lunch istället. Här i denna fiskeby finns flera trevliga restauranger utefter strandgatan. Några serverar bara råa ostron och skaldjur men andra har vanliga menyer med fisk och skaldjur. Kött är svårt att hitta. Kolla att restaurangen tar kort eller ta med kontanter.  Om ni hittar den lilla butiken med B&B vid namn "Maison Pitchiline" träffar ni kanske en svenska som bor i byn. Här köpte jag min första riktiga ostronkniv av bästa kvalitet. Länk här:
  • För att göra Noilly Prat används en druva som även används i ett vitt vin som alldeles nyligen blivit trendigt i Europa och USA - nämligen Picpoul de Pinet som också numera är en egen A.O.C, -  kontrollerad appellation. Länk och läs mera här.
  • Varför inte göra ett besök hos en äkta vinodlare och köpa några flaskor eller en låda av detta trevliga friska vita vin som fungerar perfekt till skaldjur och utmärkt som pratvin. Här ett bra tips på en av dom trevligare privata vingårdarna - men besök bara denna om man verkligen är beredd att köpa mer än nån enstaka flaska. Domaine La Grangette ligger efter vägen från Castelnau de Guers mot Pomerol på vänster sida efter några km. Vill verkligen uppmana till ett besök. Dels för vinerna men också för det charmiga bemötandet. Deras hemsida.
  • Om man bara vill provsmaka, känna atmosfären och köpa nån flaska eller två, besöker man lämpligen Cave de L'Ormarine, 13 Avenue du Picpoul, 34850 Pinet. Länk. 
  • La Grande Motte har en spännande historia från 50-60 talet då ett våtområde gjordes om till en (då) modern semesterort för fransmännen. Idag lite bedagat men väl värt ett besök för den spännande arkitekturen och dess historia. Länk
  • Aigues Mortes. Ligger inte så längt från La Grande Motte i kanten av La Camargue. En spännande befästningsstad som uppfördes på 1200-talet.  Länk. När man är här kan man passa på att uppleva La Camargue med sina våtmarker, svarta tjurar och vita hästar. Läs t ex Evert Taube "Svarta Tjurar".
  • Lite längre österut om La Camargue, i närheten av staden Arles, ligger en av dom största sevärdheterna i Provence (vi har således bytt departement) - Beau de Provence. Den gamla staden är uthuggen ur kalkstensklipporna och ligger utomordentligt vackert med utsikt, ända till Marseille. Staden är medeltida och man får en god föreställning om hur folket levde här. Väl värt ett besök. Länk från Wiki.
  • Slutligen några förslag på sevärdheter i bergslandet norr om stora motorvägen La Languedocienne, A9.
  • Pezenas, Molières hemstad?. I alla fall menar innevånarna i Pezenas det. I vilket fall som helst en charmig stad med mycket turister och trevliga butiker och restauranger.
  • Alldeles i början av bergsryggen Cervennerna ligger Saint-Guilhem-le-Desert en medeltida klosterby. Länk här. Turistvarning under högsäsong.
  • Här ligger också ett spännande grottsystem. La Grotte de Clamouse. Och här är länken.
  • Nu orkar vi kanske inte mer - sista tipset på utflyktsmål i detta inlägg kommer här.
  • Besök byn Roquefort uppe på Cervennernas platå. Följ väg A75 och passera den vackra bron vid Millau och kör vidare mot La Cavalerie strax efter en liten flygplats på höger sida av vägen. Besök ost-tillverkningen i Roquefort och gå en guidad tur i grottorna som möjliggör den speciella smaken på osten (som för min del är lite för stark). Men - ett spännande besök är det. Här är en Wiki-länk.
Ja detta var ett smakprov på sevärdheter med utgångspunkt från området kring t ex Agde i Languedoc. Lycka till J och E.

söndag 13 augusti 2017

Gotland vann årets solliga (igen)!

Soligast på Gotland!

Efter sju fullbordade veckor (23 juni–11 augusti) är det nu gotländska Hoburg som har vunnit. Här lyste solen i 490 timmar! 

Normalt är det Visby som är mätplats men man har i år haft problem med sin mätutrustning varför Hoburg på södra ön fick träda in som reservstation.

Sist bland orter som ingår i mätningen kom Kiruna med endast 287 timmar- som dock hade varit fler om man fått mäta även sin midnattssol. Något bättre gick det i år för Göteborg som förra året kom sist. Detta år kom man upp i 359 timmar. 

Tradition sedan 1990

Solligan mäter flest soltimmar mellan kl 06.00-20.00 med början från midsommar och sju veckor framåt. Denna mätning/tävling har pågått sen 1990 och Gotland har nu vunnit tävlingen i tolv år.

Som god tvåa i den sammanlagda statistiken kommer Ölands Norra udde med nio förstaplatser.

tisdag 8 augusti 2017

Nya officiella namn på Frankrikes Regioner

Efter den stora reformeringen av de franska regionerna har det nu blivit klart vad de slutligen (?) ska heta. Se kartan nedan.


Den region som vi är mest intresserade av är givetvis "gamla" Languedoc som sammanslagits med Midi-Pyrénées. Languedoc och Roussillon hade väl slagits samman redan tidigare? I vilket fall som helst - det nya namnet har varit officiellt en tid: Occitanie.

Occitanie är inte bara en geografisk region numera utan har även en kulturhistorisk bakgrund och ett område som omfattar den större delen av Sydfrankrike samt mindre delar i Italien och Spanien. Till ytan är den nya regionen en av de större i Frankrike.

Wikipedia säger följande: Dess etymologi härleds från namnet Lenga d'òc, som i dess italienska form, Lingua d'òc, användes av Dante under sent 1200-tal. Både ”Occitanien” och ”Lenga d'òc” kommer från det occitanska ordet för ”ja”, òc (som i sin tur kommer från latinets hoc 'detta', 'det här', använt elliptiskt för hoc est eller liknande, ungefär 'så är det').

Det occitanska språket talas av många i vår region och det är vanligt med gatuskyltar och andra officiella informationer att man skriver både franska och occitanska.
 


Andra intressanta namn på den nya kartan tycker jag är:
  • Grand Est (Den stora östra delen): Gamla Alsace, Lorraine och Champagne-Ardenne. Mycket gott vin och mousserande där!! 
  • Novelle Aquitaine en jättestor region i sydvästra Frankrike. Även här finns mycket vin fast mest rött förstås. 
  • Bretagne som fått behålla sin gamla indelning, mycket beroende på dess geografiska och historiska särart antagligen.

fredag 28 juli 2017

Villeneuve-Les-Beziers --- lite historia

Byn Villeneuve började byggas år 778 av 19 familjer med spanskt ursprung. Det var tidigare obrukad och karg mark som gavs av dåvarande kejsare Charlemagne. Först uppfördes några byggnader och en kyrka. Gradvis, genom att bygga fler konstruktioner som t ex befästningsverk mm, bildades en ny stad. Därav namnet Villeneuve som betyder den "nya staden" (det latinska ordet "Villa" betyder ursprungligen gårdshus eller gård - eller by).

Byn hade tidigt en vattenled - troligen till nuvarande floden Orb - som gav access till Medelhavet. Vid denna tid gick strandlinjen betydligt närmare byn, antagligen minst nån kilometer högre än idag. 


Under korståget mot Katarerna på medeltiden brändes bebyggelsen i hög grad ner av trupper som leddes av Simon de Montfort 5 Earl av Leicester. Han ledde de trupper som 21 juli 1209 anföll staden Béziers och efter stadens fall dagen därpå slaktades 20 000 av stadens innevånare. Han gjorde sig snabbt känd för sin grymhet. 1210 lät han bränna levande 140 katarer som inte ville låta sig omvändas.


Vår by kom därför senare att kallas "Villeneuve Crémade" just mot bakgrund av denna händelse eftersom ordet "Cremades" är katalanska och betyder brännskador. Byn kom att behålla detta namn ända fram till 1631 då man istället bytte namn till nuvarande Villeneuve-Les-Beziers. Namnet Crèmade lever bl a vidare i en av restaurangerna i byn.


Ordet "les" är inte en artikel utan en preposition som betyder "bredvid, nära", härstammar från det latinska roten "latus".


Bilden från Karine OtBeziersmed på Fb

onsdag 5 april 2017

Lyssna på BKWine om nya champagneboken

Se gärna dessa två videoklipp från releasen av BKWines nya Champagnebok nu i mars 2017.


Först Britt Karlsson:





Därefter Per Karlsson:



Mycket nöje!!

torsdag 23 mars 2017

Ny bok om Champagne av BKWine

Här kommer äntligen ytterligare en vinbok av Sveriges bästa vinkännare och vinskribenter, 

Britt och Per Karlsson som bildar BKWine. 


Denna gång har författarna besökt Champagnedistriktet, träffat vinodlare och skrivit ännu en fantastisk bok om vin. Boken inriktar sig på att beskriva framställningstekniker och vinerna sett ur vinodlarens perspektiv. Detta är också inriktningen på presentationen av producenterna.

Boken handlar nämligen inte om dom stora Champagnehusen med sina prestigeviner. Den koncentrerar sig istället på de enskilda odlarna och försöker hitta ursprunget i hantverket och stoltheten hos dom som lever av och älskar champagneframställning. Som vanligt är boken fylld av Pers vackra bilder.

Vi hade förmånen av att få vara med vid bokens "release-fest" i Stockholm den 22 mars 2017. När det gäller bokens fokus på vinodlarna uppfattade jag att Britt och Per anser dels att det skrivits tillräckligt om dom stora kända Champagnehusen dels att dessa champagner kanske har blivit lite väl "strömlinjeformade". Då finns det istället mycket spännande att upptäcka hos dom enskilda och mindre vinodlarna i Champagnedistriktet.

Carlssons Bokförlag

Nåväl - nog om innehållet i boken. Köp den själva hos Carlssons bokförlag - eller nån annan inköpskanal. Den kostar ca 400 kr. Just Carlssons bokförlag gillar jag eftersom dom i många år satsat på just böcker i lite större format och med vackra bilder.  

Britt och Per har hos just detta förlag en liten trilogi av böcker om viner och med fokus just på Frankrike.  Här är dom: 

Den nya boken om Champagne. Olika typer av champagne, tillverkningen, olika lagringskärl och tankar och allt annat som gör att ett vin blir till och gör för skillnad för resultatet.
I den här boken berättas om allt det människan, vinodlaren, gör för att det ska bli ett vin ett vin i slutändan.”

Den stora boken om Frankrike som Vinland. Styrkor och brister, odlare och personer som är inblandade i vinets resa från vingård till matbord.

 

 

 

 

 

 





BKWine har skrivit mängder av böcker om viner men detta är dom viktigaste och vackraste böckerna om vin i Frankrike tillsammans med en av deras första stora böcker som handlar om viner och odlare i Languedoc. Se denna länk till mitt egna blogginlägg om denna. Denna bok kom 2007 och det är mycket tack vare denna som vi senare år 2013 köpte vårt hus i Villeneuve-les-Beziers

Så delvis har vi Britt och Per Karlsson och BKWine att tacka för detta.

Ny vinbok om Languedoc!

Under denna releasefest släppte man en liten nyhet; nästa år vid denna tid finns en ny bok om viner och odlare i Languedoc (och Roussillon). Den är under produktion och kommer inte att vara en uppdatering av den gamla utan en helt ny bok. 
  
 

Från Release-festen!

På onsdagskvällen samlades vi tillsammans med ett hundratal vinkännare, förlagsmänniskor och andra som vi själva Champagneälskare, hos Akademibokhandeln. Här hade sponsorer dukat upp med gratischampagne och Britt och Per signerade böcker för fulla muggar (glas).

En hel del champagne blev det under kvällen.....
 Trevliga och inspirerande introduktioner av Britt och Per.
 Nya boken!
Självklart fick vi boken signerad av såväl Britt som Per. 

À votre santé !!