Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 21 mars 2016

Frankrikes fantastiska ostar!

Alsace, Bretagne, Val de Loire... - alla delar av landet har sina egna ostar och ost-rutter. Man tillverkar ostar av komjölk (lait de vache), getmjölk (lait de chèvre) och fårmjölk (lait de brebis).

Här följer en lista på några av de viktigaste ostarna som du hittar runt om i Frankrike.
  • Alsace: Munster och Géromé
  • Aquitaine: Cabécou du Périgord, Ossau-Iraty-Brebis-Pyrénées
  • Auvergne: Cantal, Salers, St-Nectaire, Murol och Gaperon, Chambérat
  • Bourgogne: Epoisses, Saint-Florentin, Mamirolle
  • Bretagne: Emmental français
  • Centre Val de Loire: Chabichou, Pigouille, Pouligny-St-Pierre, Valençay, Crottin de Chavignol, Selles-sur-Cher, Ste-Maure-de-Touraine
  • Champagne: Chaource, Rocroi, Langres
  • Corse: Brocciu
  • Franche-Comté: Comté, Emmental Grand Cru, Morbier, Cancoillotte, Vacherin du Haut-Doubs, Bleu de Gex och Bleu de Septmoncel
  • Ile de France: Brie de Melun, Brie de Meaux, Coulommiers
  • Languedoc-Roussillon: Pélardon och Laguiole
  • Lorraine: Carré de l'Est
  • Midi-Pyrénées: Bethmale, Roquefort, Bleu des Causses, Pérail
  • Normandie: Camembert, Livarot, Pont-l'Evêque, Feuille de Dreux, Neufchâtel
  • Pays de la Loire: Crémet d'Anjou och Curé
  • Picardie och Nord Pas-de-Calais: Rollot, Bergues, Boulette d'Avesnes, Maroilles.
  • Poitou-Charentes: Jonchée Niortaise, Bougon och Mothais-sur-Feuille
  • Rhône-Alpes: Bleu de Bresse, Boutons de Culotte, Rigottes de Condrieu, Saint-Marcellin, Picodons, Cachat d'Entrechaux, Banon, Beaufort, Reblochon, Chevrotin des Aravis, Persillé des Aravis, Tomme de Savoie, Abondance, Gratarons och Bleu de Sassenage.

Här är några spännande Ostvägar

"La Route du Munster" i Alsace omfattar ett trettiotal bondgårdar öppna för allmänheten. Tekniken för att lagra osten upptäcktes på 900-talet av benediktinska munkar från klostret i Munster.
"La Route du Fromage Ossau-Iraty Brebis" går i västra Pyrenéerna i regionen Aquitaine vid Atlanten. Vägen är 182 km och sträcker sig från Col d'Aubisque till St-Jean-de-Luz. Ett trettiotal olika anhalter hos tillverkare och fabriker har öppet för att provsmaka och köpa denna ost som är gjord på fårmjölk.

"La Route du Comté". Utstakad med anrika osttillverkare genomkorsar denna ostväg i Franche-Comté hela Juradistriktets grönskande betesmarker, klarblåa bergssjöar, mörkgröna skogar och glittrande bäckar. Ingen annanstans i Frankrike hittar du en så viktig osttillverkning där osten fortfarande framställs så hantverksmässigt.


"La Route du Camembert" i Normandie är en turistväg och historisk rundtur i Pays d'Auge där du passerar ett tiotal riktigt pittoreska byar.


"La Route du Fromage de Neufchâtel". Denna ostväg går mellan Neufchâtel och Forges-les-Eaux i Normandie. En 50 kilometers rundtur ger dig chansen att upptäcka Neufchâtelostens traditionella tillverkning, besöka ostfabriker och osthandlare.


"La Route du Chabichou et des Fromages de Chèvre"går i Poitou-Charentes. Getostvägen sträcker sig 20 mil i Pays Mellois och i Haut Val de Sèvres, med 34 byar som är både gastronomiska och kulturella rikedomar.



Ett tips

Ett tips för dig som är förtjust i ost är att beställa in en ostbricka, "un plateau de fromages", efter maten när du är på restaurang. Då får du vanligtvis en liten bit av var och en av traktens ostar.

2 kommentarer:

  1. Aha, ostvägar låter kul att prova. Tack för tipset! Igen - det finns hur mycket som helst att se och upptäcka i vårt andra hemland.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är fantastiskt. Eller som de Gaulle sa: Hur ska man kunna regera ett land som har 246 olika slags ostar?

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: