Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 12 november 2022

 

Jura-regionen, övernattning mm samt ett Gasthaus i Tyskland - del 6

Många letar på Facebook och Google efter resetips. Man söker intressanta ställen att besöka, man frågar efter bästa resvägen genom Europa och man vill ha tips på bra hotell eller B&B att övernatta på. Därför kommer här en beskrivning av en resa vi gjorde genom västra Frankrike med början 10 maj 2022 med hemkomst till Sverige igen innan midsommar.

Efter tio dagar i Normandie och flera veckor i Villeneuve-Les-Beziers i södra Frankrike var det dags att resa hemåt. Ett planerat stopp i Jura-regionen. Vi var nyfikna på naturen, kulturen och vinerna. Man hittar vindistriktet "Côte-du-Jura" i Frankrike mot gränsen mot Schweiz, mellan städerna Coligny och Arbois. 

Som vanligt letade vi spännande boende på ett Bed & Breakfast. Även denna gång blev det en tiopoängare. Vi bodde strax utanför centralorten för Jura-viner - Arbois - i en liten by som heter Pupillin (som också är känd för sina viner). 
 

Arbois (länk)

Först några ord om Arbois. Enligt vår erfarenhet den absolut bästa och trevligaste orten i Jura om man söker hotell, barer, vinodlare och "caves", folkliv mm. Kort sagt upplevde vi den lilla staden som riktigt trevlig. För övrigt också födelseort för Louis Pasteur. 

Den ligger också bra till för att ansluta till dom stora stråken av motorvägar genom Europa. Bara en knapp timme till Besancon vid motorvägen A36 som leder in i södra Tyskland via den franska orten Mulhouse. 

Arbois är således en bra utgångspunkt för att utforska Jura-regionen om man vill bo lite mer centralt än vårt val av boende i den lilla byn Pupillin några kilometer utanför.


Vårt B&B La Part des Anges

Namnet på vårt B&B anspelar på "Änglarnas del", dvs den del av alkoholen som försvinner i luften vid lagring av alkohol - kanske framförallt vid starkare drycker som Cognac och Whisky. 

Snabblänk till vårt B&B: 
Chambres d'hôtes La part des Anges, Jura (länk)

 

Här finns både rum att bo i och en liten cave med viner. Trivsamt och en charmant värdinna. Chosefri och hjälpsam. 




I byn finns också en gourmetrestaurang. Tyvärr fullbokad när vi kom fram så det blev inget besök där. Vi åkte till Arbois och försåg oss med livets nödtorft - inkl en flaska Arbois-vin - sittande utanför vårt B&B invid den lokala bygatan. Vi gillar det franska livet och enkelheten. Det behöver inte vara så "flashigt". Man får ta det som det är. 

 

 

 

 

 Utsikt från vårt charmiga hotellrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pupillin-vin


Självklart köpte vi några lokala viner från den lilla byn (som i sig har ett egen lokal cooperative, kallad "Fruttiere Vinicole de Pupillin". Just benämningen "Fruttiere" låter italiensk och jag har inte stött på det tidigare.

 

 

 

 

 

 Nästa anhalt - i närheten av Rotenburg an der Fulda

En erfarenhet rikare skulle man kunna säga. Vi är inte så vana att övernatta i Tyskland. Brukar mest bara passera. Men vi hade hört att Rotenburg skulle vara en vacker by och letade boende i närheten. 


Hur i allsin dar hittade vi just detta ställe? Ja det vet jag inte men lite spännande var det. Helt ut på den tyska landsbygden ligger detta typiskt tyska värdhus med stark lokal prägel. Bra rum och riklig frukost. Schnitzel smakade som det ska göra i Tyskland - ingen ansjovis eller kapris som vanligt. Detta verkar bara vara en svensk variant.

Vårt värdshus i södra Tyskland: Gutsherrn-Klause (länk)

Efter en lång dags bilkörning smakade det gott med en "bier" och mat.


Även detta boende var en bra utgångspunkt för att resa vidare. Via bra lokala vägar kommer man lätt upp till Göttingen och slipper trafiken runt Kassel.

Efter detta rullade det bara på nästa dag och utan särskilda hinder var vi i Frösakull hos vår kompis CB på söndag kväll den 12 juni och kunde övernatta i svenska sängar. 

 

 

 

 

Resan som började kvällen den 10 maj har därmed varat i drygt en månad. Många upplevelser, mysiga boenden, mycket bilåkande i Europa. Borta bra men hemma är ändå ganska OK.


Unter der Linden


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: