Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 9 november 2022

 

Hemresa genom Jura-regionen, Del 5

Många letar på Facebook och Google efter resetips. Man söker intressanta ställen att besöka, man frågar efter bästa resvägen genom Europa och man vill ha tips på bra hotell eller B&B att övernatta på. Därför kommer här en beskrivning av en resa vi gjorde genom västra Frankrike med början 10 maj 2022 med hemkomst till Sverige igen innan midsommar.

Efter våra tio dagar i Normandie och flera veckor i Villeneuve-Les-Beziers i södra Frankrike var det dags att resa hemåt. Ett planerat stopp var i Jura-regionen. Vi var nyfikna på naturen, kulturen och vinerna.

Just vindistriktet "Côte-du-Jura" är inte stort. Man hittar det i departementet Jura som ligger i Frankrike mot gränsen mot Schweiz. Enkelt uttryckt hittar man vinregionen mellan städerna Coligny och Arbois - från söder till norr, endast ca 30 km långt. 

 

Vi körde drygt 500 km från Villeneuve-les-Beziers till Jura. Vi följde bergskedjan Jura och floden L'Ain norrut. Passerade den vackra lilla staden Patornay med Les Marmites och landade in för en kopp kaffe i Lons-le-Saunier.  

Därefter anlände vi till vårt mysiga B&B i den (mycket) lilla byn Pupillin - alldeles nära Arbois.

 

 

        Resan i Jura

 

Floden L'Ain i den charmiga byn Patornay med vattendammen och en kvarn "Les Marmites".

 






 
 
    








 

 

Mot Chateau Chalon

 

 En av de mer kända vinbyarna inom Jura-regionen är just Chateau Chalon med byn som ligger mäktigt placerad högst upp på en klippa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vacker by, vacker utsikt

 




Grönt såhär i juni. Och många vinhus finns det med adress i byn   ......

....... Men ett av de mest anrika och omtalade är Domaine Geneletti. Vi köpte två kartonger av deras goda viner.
 
Vi hade tur vid besöket. Många har tråkiga erfarenheter av dåligt bemötande i deras Cave i byn. 
 
Men vi blev väldigt väl mottagna av "Madame" som gav oss full uppmärksamhet och vi fick till och med en liten souvenir från besöket. 
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: