Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 12 maj 2015

Languedoc - inte bara vinodling

Olivodling och olivproduktion

Languedoc är främst känt för sina vinodlingar. Men här och där finns det också olivträd och produktion av högklassig olivolja. Vi besökte ett trevligt utflyktsmål - L' Oulibo

I närheten av oss finns flera producenter av oliver och olivolja, jag känner till en trevlig odling innan Murviel Les Beziers samt ytterligare en i utkanten av Serignan (nära återvinningsstationen). 

Men en av de större producenterna måste vara L' Oulibo utmed vägen mellan Beziers och Carcassonne. Det är bra skyltat och man hittar butiken enkelt utmed vägen ca 8 km efter Capestang vid Bize-Minervois.


Här kommer man till en överdådig butik med allt som man kan tänka sig som går att utvinna av oliver (och lite till). Här finns givetvis olivoljor - minst 20 talet olika sorter av egen produktion och oliver, tapenade, olivtvålar mm. Här finns också bl a vin och ost, keramik, köksredskap för att göra upplevelsen total.

Detta är inte bara en butik utan en hel anläggning där upplevelsen kretsar kring olivproduktionen.Vi åkte hit en regnig dag och som utflyktsmål kan vi verkligen rekommendera det. Tyvärr (som vanligt glömmer vi bort siestan .....) kom vi strax innan dom skulle stänga för lunch och vi fick raska på med provsmakningen. Vi hade nog behövt en timma till i butiken. Men vi fick med oss några sorter av den goda olivoljan.

Butiken stängd för lunch  =; )

Här är en länk till deras hemsida   ------> Klicka här

Mina egna bilder är lite murriga som konsekvens av det trista vädret men på hemsidan finns gott om material. Vi kommer att besöka "Oulibo" igen. Här kan man mot entréavgift besöka odlingarna, gå på guidad visning, besöka museum mm.


2 kommentarer:

  1. Ja, detta ställe ska vi besöka. Har nog varit där i början av vår franska tillvaro men jag förstår att det har förnyats och förbättrats. Tack för länk mm. Olivodlingen "före Murviel" heter Domaine Pradines le Bas brukar vi besöka minst en gång om året. Odlingen drivs av en fantastiskt tjusig och trevlig fransyska i "le troisieme age" (kan man inte tro). Hon sadlade om från mäklare till olivbonde och började att köpa upp mark för sina odlingar. Allt är odlat av henne och allt sker "för hand". Här kan man bara köpa olivrelaterade produkter men det är för oljan man kommer hit. Provningen är som en vinprovning, en olja i taget och hon berättar om den och vad den passar till. Har för mig att hon har öppet 13-17 vardagar. Gården hennes är också sevärd.Läs gärna mer här http://pradineslebas.com/

    SvaraRadera
  2. Oliver och dess olja ser jag som rena hälsokällan. Synd bara att här hemma ser man aldrig till olja från Frankrike. Och oliverna är väl mest grekiska. Ett år köpte vi med oss olja från Sospel. Kul.

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: