Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 28 februari 2016

Vår bilresa till södra Frankrike sommar 2015 - genom Pays de la Loire mot Île d'Oléron

Detta blir faktiskt fjärde etappen räknat från Stockholm på väg mot Medelhavets stränder. Det blir den sista betraktelsen från denna resa. Sista avslutande femte etapp var en ren transportsträcka via Toulouse ner till vår del av den Franska sydkusten.


Nu blev det inte en rak resa söderut denna dag som vi ursprungligen planerat rutten. Vi ville gärna se det berömda Mont Saint Michel först och vände därför kylaren norrut!

Norrut mot Mont Saint Michel 

Med viss saknad lämnar vi det vackra området runt Saint Malo och gjorde en avstickare norrut för att beskåda Mont Saint Michel som är ett av Frankrikes mest populära turistmål.


Mont Saint Michel är vida känt för sin typiska profil bestående av ett stort slottsliknande kloster och klosterkyrka beläget på en ö som påverkas av tidvattnet. Vid vid ebb är det möjligt att nå ön via en landbro som vid högvatten ligger under ytan och klostret då är omringat av vatten.
Att komma ut till ön kräver gott om tid (parkering, särskild buss mm) så vi nöjde oss med att betrakta den från landsidan.

Tillbaks in i Normandie

Efter besöket vid Mont Saint Michael hade vi kört lite norrut igen och kom på så sätt återigen in i Normandie.

Äpplen är en stor regional produkt här. Och av äpplen kan man göra mycket gott.......


Vi passade givetvis på att köpa såväl Cider som Calvados från en lokal odlare och producent. När vi väl provsmakade hemma så kunde vi konstatera att cidern inte motsvarade våra förväntningar men att calvadosen var helt OK.Vägen söderut via Nantes

På vägen söderut passerade vi återigen imponerande broar. Här vid Nantes rinner Loire-floden ut i Atlanten.

Imponerande!

Eftermiddagen i La Rochelle.

På väg mot dagens etappmål stannade vi i den välbekanta hamnstaden La Rochelle och stannade till för lite mat och sight-seeing.

Inne i centrum av staden vid hamninloppet finns några vackra befästningstorn

Detta är det en av befästningstornen som vaktar det inre hamninloppet.

Gott om trevliga serveringar och vackert väder gjorde detta till en välbehövlig paus i allt bilåkande. Svårt med P-platser trots att detta bara är juli!

Äntligen framme vid ön L'Oleron

Vi hade bokat rum på ett fantastiskt trevligt litet hotell med balkong ut mot den lilla fiskehamnen i byn "La Cotinière".  På kvällen gick vi runt i den lilla charmiga byn - det var snabbt avklarat.
Länk till hotell L'Ecailler.

Hotellet är charmigt och rekommenderas. Räkna dock inte med några charm-poäng från personalen men det är lite typiskt för franska lantliga hotell. Eftersom vi hade hunnit äta i La Rochelle så avslutade vi kvällen på allra bästa sätt med en lite skaldjurstallrik.Tänk att få vakna upp en tidig morgon till denna fantastiska utsikt från sängen! Man hör fiskebåtarna tuffa ut från hamnen i morgonrodnaden. Oförglömligt!

Sista etappen - dock utan Bordeauxvin eller Cognac

Vi vaknade tidigt eftersom vi ville komma fram till vårt hus i Villeneuve-les-Beziers så tidigt som möjligt. Sista etappen blev en ren transportsträcka men det hade varit trevligt att stanna till och göra nåt besök på någon vingård i Bordeaux - eller stanna till i det lilla distriktet "Cognac". Det är verkligen inget stort distrikt, bara ca 15 km² - eller ca 4 x 4 km. Vi passerade så snabbt att vi totalt missade möjligheten att stanna till. 

Även under denna etapp fick vi passera över en Frankrikes större floder - La Garonne som flyter ut i Atlanten tillsammans med floden Dordogne i Girondes mynning. Inga bilder från detta men vi upplevde floden här som mer av ett deltalandskap och inte alls så storslaget som floderna Seine och Loire. Men vi tyckte ändå att det var spännande med Garonne eftersom man med denna når  Bordeaux och Toulouse och så småningom Canal Midi vilken är sammankopplad med Medelhavet och bildar en (förr) viktig transportled som passerar vårt lilla hus i Villeneuve-les-Beziers. 
 

4 kommentarer:

 1. Intressant med La Rochelle. Tyskarnas U-båtsbas som är återgiven i bl.a. "Das Boot". //Johannes A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mot alla odds verkar staden ha klarat sig utan större förstörelse under 2:a världskriget. Möjligt att tyskarna retirerade tidigt.

   Radera
 2. Tack för inlägget! Vi funderar på att genomföra liknande resa inom den närmaste framtiden, så är det lärorikt att läsa om era erfarenheter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi tar samma rutt igen så kommer vi att göra annorlunda. Ile d'Oleron kan rekommenderas om man i första hand vill stanna några dagar för att bada och göra utflykter. Men Normandie med sin krigshistoria lockar.

   Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: