Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 23 januari 2012

Kultursöndag

Mat är kultur.
Vi åt en "snabblunch" på Kometen i Göteborg. En klassisk götegorgsrestaurang med traditionell husmanskost på menyn. Kometen har alltid varit ett underhållande ställe att besöka. Otaliga är de författare, konstnärer, musiker och artister som satt sin prägel på atmosfären. Sådana stamgäster som t ex Peter Dahl, Bengt-Åke Bengtsson, Charlie Rivel, Viveca Lärn med flera har haft Kometen som sitt vattenhål.

På Kometen äter man vällagad mat som Wienerschnitzel eller råbiff. Eftersom vi ville ha en god och enkel lunch beställde vi Löksoppa. Den var givetvis välsmakande och het. Bara lite dyrare än en pizza men mycket godare. God och vällagad mat måste inte vara dyr!

Som sagt, restaurangen är klassisk. År 1938 anställdes Solvig Magnusson som då började sin karriär i kassan, samt skötte det ekonomiska. Hennes engagemang skulle visa sig bli både långt och kärleksfullt. År 1962 tog hon över verksamheten och drev den vidare ända fram till sin död 2008.


I en intervju med GT 2007 berättar Solvig: " - Restaurangen är mitt hem och personalen min familj. Då går det ju inte att pensionera sig."

Idag drivs krogen av krögarna Leif Mannerström och bröderna Christer & Ulf Johansson. Den är därmed förhoppningsvis i trygga händer. 


Museum är också kultur
Vi hade bestämt oss för ett besök på muséet för Design, Mode och Konsthantverk - Röhsska muséet - som ligger invid Avenyn i Göteborg. 

Vi tittade bl a på Cocktail - en fantastisk utställning kreationer från de främsta modehusen i Europa somBalenciaga, Christian Dior, Biba och Chanel. Bilderna nedan är från Rhösska.


I muséets permanenta utställning ingår möbler och design i rikt urval. Särskilt kul är miljöerna från olika tidsepoker under 1900-talet. Jag har alltid varit lite såld på möbler och muséet visar naturligtvis en hel del intressanta sådana.

Ett annat exempel på mode .......


Detta är Vivienne Westwood som är en av vår tids mest betydelsefulla avantgardistiska modedesigners. Hon började på Kings Road i London och kom småningom in i punksvängen. Nuförtiden  är hon känd bl a för skor med höga klackar. Hon vill sätta kvinnors skönhet på en piedestal. och vill gärna göra dessa piedestaler till äkta konstverk - till den punkt där den enkla handlingen att gå i hennes skor med höga klackar blir ett äventyr i sig. Ett annat exempel är hennes egenhet att klä upp sina modeller i långa klänningar och visa upp detta på modeller som går på styltor. (Bilden är från Röhsska)

2 kommentarer:

  1. på Röhsska kan man även hälsa på dotter som, sagda dag, arbetade på våning 3, den asiatiska delen av museet, med pyssel relaterade till det kinesiska nyåret. ett litet tips! //Emelie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. We just luv comments on this blog. Thank's mam. SP

      Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: