Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

fredag 18 juli 2014

Tjärbränning - en Sojde på gotländska

Varje morgon på min motionsrunda passerar jag denna plats i skogen: Det är en s k "Sojde" en urgammal metod för utvinning av tjära.
 
Tjärbränning är en gammal teknik för att utvinna tjära ur törefyllda tallar. På Gotland kallas denna teknik eller anläggning således för "Sojde".

En Ärlu - form för tjärbränning
Den stenlagda formen (en "ärlu") görs i en sluttning. Formen är som en tratt och i botten finns ett hål /"äugu").  

En Ängu - här kommer tjäran ut.
Råvaran för tjärbränning är tallrötter och gamla tallar. Om man bryter loss en bit från en gammal tallrot känner man på lukten att det luktar terpentin. Mycket bra tändmaterial för en brasa.

Man staplar tallbitarna i en hög upp till två meter. Därefter täcks det med halm och överst ett lager sågspån så att härden brinner långsamt i ca 3-4 dygn. I gamla tider skulle bönderna på Gotland betala skatt i form av tjära och då fanns det en "Sojde" på nästan varje Gotländsk gård.

Råvaran till Sojden
Ur en sån här Sojde kan man få ut nästan 1.000 liter tjära på en bränning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: