Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

torsdag 23 mars 2017

Ny bok om Champagne av BKWine

Här kommer äntligen ytterligare en vinbok av Sveriges bästa vinkännare och vinskribenter, 

Britt och Per Karlsson som bildar BKWine. 


Denna gång har författarna besökt Champagnedistriktet, träffat vinodlare och skrivit ännu en fantastisk bok om vin. Boken inriktar sig på att beskriva framställningstekniker och vinerna sett ur vinodlarens perspektiv. Detta är också inriktningen på presentationen av producenterna.

Boken handlar nämligen inte om dom stora Champagnehusen med sina prestigeviner. Den koncentrerar sig istället på de enskilda odlarna och försöker hitta ursprunget i hantverket och stoltheten hos dom som lever av och älskar champagneframställning. Som vanligt är boken fylld av Pers vackra bilder.

Vi hade förmånen av att få vara med vid bokens "release-fest" i Stockholm den 22 mars 2017. När det gäller bokens fokus på vinodlarna uppfattade jag att Britt och Per anser dels att det skrivits tillräckligt om dom stora kända Champagnehusen dels att dessa champagner kanske har blivit lite väl "strömlinjeformade". Då finns det istället mycket spännande att upptäcka hos dom enskilda och mindre vinodlarna i Champagnedistriktet.

Carlssons Bokförlag

Nåväl - nog om innehållet i boken. Köp den själva hos Carlssons bokförlag - eller nån annan inköpskanal. Den kostar ca 400 kr. Just Carlssons bokförlag gillar jag eftersom dom i många år satsat på just böcker i lite större format och med vackra bilder.  

Britt och Per har hos just detta förlag en liten trilogi av böcker om viner och med fokus just på Frankrike.  Här är dom: 

Den nya boken om Champagne. Olika typer av champagne, tillverkningen, olika lagringskärl och tankar och allt annat som gör att ett vin blir till och gör för skillnad för resultatet.
I den här boken berättas om allt det människan, vinodlaren, gör för att det ska bli ett vin ett vin i slutändan.”

Den stora boken om Frankrike som Vinland. Styrkor och brister, odlare och personer som är inblandade i vinets resa från vingård till matbord.

 

 

 

 

 

 

BKWine har skrivit mängder av böcker om viner men detta är dom viktigaste och vackraste böckerna om vin i Frankrike tillsammans med en av deras första stora böcker som handlar om viner och odlare i Languedoc. Se denna länk till mitt egna blogginlägg om denna. Denna bok kom 2007 och det är mycket tack vare denna som vi senare år 2013 köpte vårt hus i Villeneuve-les-Beziers

Så delvis har vi Britt och Per Karlsson och BKWine att tacka för detta.

Ny vinbok om Languedoc!

Under denna releasefest släppte man en liten nyhet; nästa år vid denna tid finns en ny bok om viner och odlare i Languedoc (och Roussillon). Den är under produktion och kommer inte att vara en uppdatering av den gamla utan en helt ny bok. 
  
 

Från Release-festen!

På onsdagskvällen samlades vi tillsammans med ett hundratal vinkännare, förlagsmänniskor och andra som vi själva Champagneälskare, hos Akademibokhandeln. Här hade sponsorer dukat upp med gratischampagne och Britt och Per signerade böcker för fulla muggar (glas).

En hel del champagne blev det under kvällen.....
 Trevliga och inspirerande introduktioner av Britt och Per.
 Nya boken!
Självklart fick vi boken signerad av såväl Britt som Per. 

À votre santé !!

2 kommentarer:

 1. Kul läsning! Jag kontaktade BK Wine för ett år sedan för att fråga om det skulle komma någon ny bok eller uppdatering av Languedoc-boken. När man kommer till en odlare som finns med i boken så skrattar de åt fotot på och tycker det var länge sedan det togs. Då fick jag till svar att "jo något kommer att hända". Härligt med en helt ny bok - det har ju faktiskt förändrats en del över tiden. Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har som sagt haft stor glädje och mött samma reaktioner och förtjusning hos odlare som du.
   Fortfarande är Clos Bagatelle nära dig en av våra absoluta favoriter och dom hittade vi i boken.
   Och visst är det så att man skulle vilja föreslå (i all ödmjukhet)författarna andra trevliga och bra vinodlare som borde få plats i nästa bok. Men antagligen spelar vi inte i samma division när det gäller vinkunskap. Säkert har också du vissa favoriter bland odlare som är värda lite uppmärksamhet?

   Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: