Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

fredag 9 december 2016

Bilresa till södra Frankrike 2016

Vi åker numera färjan från Trelleborg till Rostock. Fördelen med detta är att man kommer fram tidigt på morgonen och får en rivstart genom norra Tyskland.

Sen kör vi Autobahn genom gamla Östtyskland förbi Leipzig och och Jena. Vidare sen västerut och kommer fram lite norr om Frankfurt am Maine.

Vi hade planerat denna resa till sydkusten 2016 genom Moseldalen och första övernattning blev på Pension Schneider i den vackra byn Cochem. Som synes regnade det just då. Allmänt erbjuder Moseldalen ett mycket gott odlingsklimat. Varmt och fuktigt.
 Floden Mosel är fortfarande en stor transportled. Bilvägen utefter floden är det ca 20 mil mellan Cochem och Trier som ligger i södra dalen och en bra utgångspunkt för vidare resa till Frankrike.

Många vackra byar och dalgången är som gjord för en cykelsemester. Vi såg många som hyrde elcyklar faktiskt. Byn heter Bullay.
 Man måste givetvis stanna när man ser så här trevliga Gasthaus. Just detta i byn "Alf".

....och vinodlingar i hela dalgången. Det var så brant att man hade särskilda godoler som gick som serpentiner utefter branterna för att kunna skörda och beskära vinstockarna.
I Trier övernattade vi på hotell Ambiente. Kan verkligen rekommenderas för sin vackra trädgård och goda restaurang. Ligger i södra delen av Trier och inte nära centrum men mycket prisvärt.


Efter Moseldalen gick färden ner genom Luxenbourg och Frankrike till den lilla vackra byn Colombey-les-Deux-Églises i landskapet Lorraine som är General De Gaulles hemby och här ligger han begravd.

Jag är djupt tacksam för hans insatser under andra världskriget. Likaså hyser jag lika stor beundran för hans partner och rival Winston Churchill.

Två envisa statsmän som vi har att tacka för mycket.
 Byn ligger fantastiskt vackert på en kulle med vid utsikt över vindlande dalar och svällande höjder.

Bilden ovan är från vårt boende i byn. Egentligen borde jag inte avslöja ett sånt riktigt smultronställe. Men om ni kommer hit, försök få rum på Le Comptoir de Martine. Mer avslöjar jag inte - sök på internet själva.

 Den stora anledningen till vårt besök just i Colombey-les-Deux-Églises var att ta del av bevarandet av minnet av den store Generalen.

Han ligger begravd här i byn på kyrkogården.

Många är minnesplaketterna som olika grupper lägger ner här utefter kyrkväggen för att markera olika händelser eller högtider och hedra sin landsfader.

Själva graven är en enkel och stilren skapelse i vit sten. En enkel inskription med datum för hans och hans hustru Yvonnes födelse och död.

Charles de Gaulle hade en dotter som led av downs syndrom. Hon blev bara 20 år gammal och ligger begravd här i graven bredvid sina föräldrar. Hon avled 1948.

 Strax utanför by finns ett storslaget monument och museum över Generalen. Korset med två tvärslå är det s k Lorrainekorset som också var motståndsrörelsens symbol under kriget.

Dagen efter följde vi ett tips av blogg-kollegan Franska Fikon för att besöka Champagnehuset DRAPPIER. Detta vackra stadshus ligger i närbelägna byn  Bar-sur-Aube.

Väldigt god Champagne och ett mycket trevligt bemötande. Ägaren André Drappier själv stod på trappan och hälsade välkommen och bjöd oss på provsmakning. Detta södra distrikt av Champagne kallas för Côte de Bar och använder oftast druvan Pinot Noir som grund för den ädla drycken.

4 kommentarer:

 1. Aha, kul att ni gillade Drappier! De är alltid så himla artiga och man blir så väl emottagen. När ni åker om Rostock hur många mil räknar ni då till Luxemburg? Ja det kan jag ju kolla själv men det borde vara fler än när man åker över Hamburg. Snart är det dag igen, vi drar i början av februari. God Jul och Gott Nytt ÅR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drappier, såå trevligt och stiligt. Vi fick mersmak av området. Vilken upplevelse i Colombey-les-Deux-Eglises och så bra "basläger".
   Vägarna: Vi brukar normalt inte åka över Luxenbourg men om man räknar från Rostock till Frankfurt am Maine går det ca 40 minuter fortare via Hamburg i teorin. Men i praktiken tror jag man vinner i tid och trivsel. Sån stress och så mkt vägarbete på sträckan Hamburg-Frankfurt. Sen bara fördelen att kunna starta i Rostock strax före sju (tror jag att det var) på morgonen. Milen bara rullar undan de första timmarna.

   Radera
  2. Härligt, vi har mycket kul att se fram emot 2017. När åker ni ner?

   Radera
 2. Ja, nästa gång vi åker bil ner blir kanske våren/ försommaren 2017. Då hoppas jag vi har lite mer "flextid" och kan ta det lite lugnt på resan. Men vi tar nog vägen förbi det södra champagnedistriktet. ..... Joyeux Noël et Bonne Année.

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: