Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

fredag 28 juli 2017

Villeneuve-Les-Beziers --- lite historia

Byn Villeneuve började byggas år 778 av 19 familjer med spanskt ursprung. Det var tidigare obrukad och karg mark som gavs av dåvarande kejsare Charlemagne. Först uppfördes några byggnader och en kyrka. Gradvis, genom att bygga fler konstruktioner som t ex befästningsverk mm, bildades en ny stad. Därav namnet Villeneuve som betyder den "nya staden" (det latinska ordet "Villa" betyder ursprungligen gårdshus eller gård - eller by).

Byn hade tidigt en vattenled - troligen till nuvarande floden Orb - som gav access till Medelhavet. Vid denna tid gick strandlinjen betydligt närmare byn, antagligen minst nån kilometer högre än idag. 


Under korståget mot Katarerna på medeltiden brändes bebyggelsen i hög grad ner av trupper som leddes av Simon de Montfort 5 Earl av Leicester. Han ledde de trupper som 21 juli 1209 anföll staden Béziers och efter stadens fall dagen därpå slaktades 20 000 av stadens innevånare. Han gjorde sig snabbt känd för sin grymhet. 1210 lät han bränna levande 140 katarer som inte ville låta sig omvändas.


Vår by kom därför senare att kallas "Villeneuve Crémade" just mot bakgrund av denna händelse eftersom ordet "Cremades" är katalanska och betyder brännskador. Byn kom att behålla detta namn ända fram till 1631 då man istället bytte namn till nuvarande Villeneuve-Les-Beziers. Namnet Crèmade lever bl a vidare i en av restaurangerna i byn.


Ordet "les" är inte en artikel utan en preposition som betyder "bredvid, nära", härstammar från det latinska roten "latus".


Bilden från Karine OtBeziersmed på Fb

7 kommentarer:

 1. så kul att läsa och få veta byns ursprung :-)

  SvaraRadera
 2. Intressant, var hittade du denna informationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra. Dels gick jag en stadsruntur förra året som avslutades i den gamla stadshuset inne i gamla delen av byn. Där finns lite museiföremål och historia, bl a denna modell. DEls finns info på byns officiella hemsida och Wiki.

   Radera
 3. Hej och stort tack för att jag fick lära mig något nytt. "Les" har förbryllat mig, men jag har inte gjort någon djupdykning i ursprung och betydelse. Fin modell av den gamla byn med riktig ringmur! Jag trodde byarna i vårt område var mer som "cirkulades" dvs att själva husen byggdes i cirklar som skydd runt borgen, kan det vara det spanska påbrået? Intressant iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att befästningsverket är från före år 1000. Jag gick en stadsrundtur förra året. Byn har en "muséi-sal" i gamla stadshuset med lite historia och denna modell.

   Radera
 4. Intressant med informationen om "les" ursprung! Plötsligt föll det på plats!

  SvaraRadera
 5. Skönt att veta att jag etymologiskt kunnat bidra med något i denna blogg!! ;)

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: