Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 8 augusti 2017

Nya officiella namn på Frankrikes Regioner

Efter den stora reformeringen av de franska regionerna har det nu blivit klart vad de slutligen (?) ska heta. Se kartan nedan.


Den region som vi är mest intresserade av är givetvis "gamla" Languedoc som sammanslagits med Midi-Pyrénées. Languedoc och Roussillon hade väl slagits samman redan tidigare? I vilket fall som helst - det nya namnet har varit officiellt en tid: Occitanie.

Occitanie är inte bara en geografisk region numera utan har även en kulturhistorisk bakgrund och ett område som omfattar den större delen av Sydfrankrike samt mindre delar i Italien och Spanien. Till ytan är den nya regionen en av de större i Frankrike.

Wikipedia säger följande: Dess etymologi härleds från namnet Lenga d'òc, som i dess italienska form, Lingua d'òc, användes av Dante under sent 1200-tal. Både ”Occitanien” och ”Lenga d'òc” kommer från det occitanska ordet för ”ja”, òc (som i sin tur kommer från latinets hoc 'detta', 'det här', använt elliptiskt för hoc est eller liknande, ungefär 'så är det').

Det occitanska språket talas av många i vår region och det är vanligt med gatuskyltar och andra officiella informationer att man skriver både franska och occitanska.
 


Andra intressanta namn på den nya kartan tycker jag är:
  • Grand Est (Den stora östra delen): Gamla Alsace, Lorraine och Champagne-Ardenne. Mycket gott vin och mousserande där!! 
  • Novelle Aquitaine en jättestor region i sydvästra Frankrike. Även här finns mycket vin fast mest rött förstås. 
  • Bretagne som fått behålla sin gamla indelning, mycket beroende på dess geografiska och historiska särart antagligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: