Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 13 augusti 2017

Gotland vann årets solliga (igen)!

Soligast på Gotland!

Efter sju fullbordade veckor (23 juni–11 augusti) är det nu gotländska Hoburg som har vunnit. Här lyste solen i 490 timmar! 

Normalt är det Visby som är mätplats men man har i år haft problem med sin mätutrustning varför Hoburg på södra ön fick träda in som reservstation.

Sist bland orter som ingår i mätningen kom Kiruna med endast 287 timmar- som dock hade varit fler om man fått mäta även sin midnattssol. Något bättre gick det i år för Göteborg som förra året kom sist. Detta år kom man upp i 359 timmar. 

Tradition sedan 1990

Solligan mäter flest soltimmar mellan kl 06.00-20.00 med början från midsommar och sju veckor framåt. Denna mätning/tävling har pågått sen 1990 och Gotland har nu vunnit tävlingen i tolv år.

Som god tvåa i den sammanlagda statistiken kommer Ölands Norra udde med nio förstaplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: