Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 27 augusti 2017

Om man råkar befinna sig i närheten av t ex Agde i södra Frankrike ..

En shortlist på utflyktsmål

Om man nu som sagt befinner sig nånstans där som rubriken indikerar och dessutom har tillgång till bil - och inte vill ligga på "Le Plage" hela dagen. Vad skulle man då kunna hitta på? Det är med den utgångspunkten detta inlägg skrivs med särskilt hälsning till E och J.

Jag reserverar mig givetvis för att jag kanske slår in öppna dörrar och har med sådant i listan om redan besökts, men vi kör på ändå - kanske finns det nåt för alla.    

La Liste:

 • Marseillan. En mysig liten by vid Etang de Thau som är ett innanhav där man odlar mycket musslor och ostron. Man tar sig lämpligen ner till hamnen och besöker någon av restaurangerna eller caféer utefter Le Port. Det finns även utmärkta specialrestauranger där man äter skaldjursbuffé vid "La Cabane" strax öster om Marseillan. Länk här: 
 • I Marseillan hittar man även tillverkningen av Noilly Prat, den enda verkliga torra Vermouth som skall ingå i en riktig Dry Martini. Här kan man också köpa den variant av Noilly Prat som kallas för "Ambre". Och detta är det enda stället i hela världen som man kan köpa just denna sort. Om ni har tur träffar ni på en trevlig dansk kvinna i butiken som alltid blir extra glad att få tala svenska.
 • Sète. Information om denna spännande hamnstad (kallad lilla Marseille) finns i samma länk som ovan. Man kan t ex börja med att ta bilen upp på toppen till Mont Saint Clair. Det finns två utkiksplatser men man ska köra ända upp till toppen. Efteråt kan man parkera nere i staden och äta en god lunch på någon av dom krogar som ligger utefter kanalen som löper genom staden. Från Sète kommer låtskrivaren och sångaren Georges Brassins.
 • När man ändå är i trakterna kan man skippa lunchen i Sète och ta en kaffe där istället. Man åker vidare till Bouziques vid norra sidan av Etang Thau för lunch istället. Här i denna fiskeby finns flera trevliga restauranger utefter strandgatan. Några serverar bara råa ostron och skaldjur men andra har vanliga menyer med fisk och skaldjur. Kött är svårt att hitta. Kolla att restaurangen tar kort eller ta med kontanter.  Om ni hittar den lilla butiken med B&B vid namn "Maison Pitchiline" träffar ni kanske en svenska som bor i byn. Här köpte jag min första riktiga ostronkniv av bästa kvalitet. Länk här:
 • För att göra Noilly Prat används en druva som även används i ett vitt vin som alldeles nyligen blivit trendigt i Europa och USA - nämligen Picpoul de Pinet som också numera är en egen A.O.C, -  kontrollerad appellation. Länk och läs mera här.
 • Varför inte göra ett besök hos en äkta vinodlare och köpa några flaskor eller en låda av detta trevliga friska vita vin som fungerar perfekt till skaldjur och utmärkt som pratvin. Här ett bra tips på en av dom trevligare privata vingårdarna - men besök bara denna om man verkligen är beredd att köpa mer än nån enstaka flaska. Domaine La Grangette ligger efter vägen från Castelnau de Guers mot Pomerol på vänster sida efter några km. Vill verkligen uppmana till ett besök. Dels för vinerna men också för det charmiga bemötandet. Deras hemsida.
 • Om man bara vill provsmaka, känna atmosfären och köpa nån flaska eller två, besöker man lämpligen Cave de L'Ormarine, 13 Avenue du Picpoul, 34850 Pinet. Länk. 
 • La Grande Motte har en spännande historia från 50-60 talet då ett våtområde gjordes om till en (då) modern semesterort för fransmännen. Idag lite bedagat men väl värt ett besök för den spännande arkitekturen och dess historia. Länk
 • Aigues Mortes. Ligger inte så längt från La Grande Motte i kanten av La Camargue. En spännande befästningsstad som uppfördes på 1200-talet.  Länk. När man är här kan man passa på att uppleva La Camargue med sina våtmarker, svarta tjurar och vita hästar. Läs t ex Evert Taube "Svarta Tjurar".
 • Lite längre österut om La Camargue, i närheten av staden Arles, ligger en av dom största sevärdheterna i Provence (vi har således bytt departement) - Beau de Provence. Den gamla staden är uthuggen ur kalkstensklipporna och ligger utomordentligt vackert med utsikt, ända till Marseille. Staden är medeltida och man får en god föreställning om hur folket levde här. Väl värt ett besök. Länk från Wiki.
 • Slutligen några förslag på sevärdheter i bergslandet norr om stora motorvägen La Languedocienne, A9.
 • Pezenas, Molières hemstad?. I alla fall menar innevånarna i Pezenas det. I vilket fall som helst en charmig stad med mycket turister och trevliga butiker och restauranger.
 • Alldeles i början av bergsryggen Cervennerna ligger Saint-Guilhem-le-Desert en medeltida klosterby. Länk här. Turistvarning under högsäsong.
 • Här ligger också ett spännande grottsystem. La Grotte de Clamouse. Och här är länken.
 • Nu orkar vi kanske inte mer - sista tipset på utflyktsmål i detta inlägg kommer här.
 • Besök byn Roquefort uppe på Cervennernas platå. Följ väg A75 och passera den vackra bron vid Millau och kör vidare mot La Cavalerie strax efter en liten flygplats på höger sida av vägen. Besök ost-tillverkningen i Roquefort och gå en guidad tur i grottorna som möjliggör den speciella smaken på osten (som för min del är lite för stark). Men - ett spännande besök är det. Här är en Wiki-länk.
Ja detta var ett smakprov på sevärdheter med utgångspunkt från området kring t ex Agde i Languedoc. Lycka till J och E.

2 kommentarer:

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: