Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

torsdag 20 november 2014

Mindre än två soltimmar i Stockholm under november - Man får tänka på nåt' roligare!

Under november har Stockholm hittills haft 1 timme och 34 minuter sol. Inte undra på att man då och då tänker sig tillbaka till besöken i Frankrike. Här är en liten rapport från en "roadtrip" vi gjorde i slutet av oktober. Vi körde mot bergen - förbi några vackra byar och vyer. 
 

Vi körde från Villebeuve-les-Bez, passerade Murviel-les-Bez och körde vidare mot Cessenon-sur-Orb. där vi drack lite kaffe på torget, tittade på folklivet och kyrkan i byn . 

Roquebrun.  L'Orb
Därefter körde vi till Roquebrun med sin vackra bro över L'Orb och husen som en 
fond mot de höga bergen. 


Roquebrun
Bron i Roquebrun

Sen körde vi vidare utefter väg D14, upp i bergen, följande den för tillfället ganska brusande floden L'Orb. Det är vackert här.

Pont Ceps
 Bl a gjorde vi en avstickare ner till den lilla byn Ceps bara för att få uppleva den gamla stenbron som leder över floden där. En mindre kopia av den i grannbyn.Pont de Tarassac
Vid Tarassac finns ytterligare en vacker bro som leder över floden L'Orb. "Pont de Tarassac".  Den är av modernare snitt - lite "Golden Gate" över den - eller hur?

 
Olargues.
Även här finns en "djävulsbro" - Pont Diablo
Därefter kör vi västerut och följer istället floden "Le Jaur" för att så småningom komma fram till den vackra byn Olagues som ligger väl placerad på en kulle.
Staden/byn har gamla medeltida anor det märker man på gatuplaneringen och den plats där byn ligger - lätt att försvara mot fiender.

   
Olargues.
Dörr till Väntsalen i det gamla stationshuset
Olargues ligger utefter "Den gröna leden" - den gamla järnvägen mellan Mazamet och Bédarieux. Tågen slutade gå för länge sen, rälsen är uppbruten och idag är banvallen och broarna en uppskattad vandrings- och cykelled. Det lär till och med finnas en bevarad brokonstruktion i Olargues som bär Eiffels märke.

Slutligen kör vi hem igen och fortsätter sydväst för att komma in i S:t Chinian norrifrån. Precis vid infarten ligger ett av mina favorit-vinhus. "Clos Bagatelle" har höga ambitioner. Dottern Christine driver den gamla vingården vidare som varit i familjens ägo länge - kanske inte ända sen 1623 då man tydligen började odla vin på gården. 


Det finns flera viner att välja på. Christine döper gärna sina viner efter familjen. 

Flaggskeppet är dock det röda "La terre de mon Père". Kostar över 20 Euro. Men ska man nån gång köpa dyrt vin kan detta vara ett bra alternativ.
7 kommentarer:

 1. Ohhh, våra hemmatrakter, iaf Cessenon och Roquebrun - fina bilder att drömma sig bort till i novembers grårusk.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver det nu när Ryanair har gått i vinteride.
   Jag gick i skjorta och shorts en hel vecka i slutet av oktober och satte på mig täckjackan när jag kom hem till Sverige igen. Visst är det skönt med alternativ i livet.... // SP

   Radera
 2. Tack för en välkommen utfärd i novembermörkret! Boel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat hit. Till Frankrike har du ju hittat långt tidigare ser jag i din blogg ....... // SP

   Radera
 3. Den gröna leden kan jag verkligen rekommendera, vi tog två turer utefter delar av den i somras. Vi cyklade över bron konstruerad enligt Eiffel.

  SvaraRadera
 4. Rolig läsning och fina bilder. Är inte hemma i dessa trakter av Frankrike. Men Roquebrune känner vi till - det som ligger med gångavstånd från Menton. Fina trakter det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina trakter där på Rivieran. - Ja det är det säkert. Tänk vilken skillnad ett litet -e på slutet kan göra - skillnad mellan hav och berg i detta fallet. // SP

   Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: