Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 18 november 2014

Skogens guld - i mitten november

Tack kära moster för dom fantastiska trattisarna. 

Trattkantarellen kallas ju också för "höstkantarell" så det kanske inte är så konstigt att man hittar dom så sent som nu - särskilt som vi ju har ganska bra temperaturer runt Stockholm och inga riktiga frostnätter.  Men ändå, dessa plockades den 15 november i Roslagen.

Just dessa trattkantareller har vuxit i djup mossa, så höga och vackra som dom är. Titta bara på det som just rensats - ca 2 kg och 4-5 liter svamp.


Sen kan man torka dom i högst 50 graders ugnsvärme i ugn med värmefläkt. 

Efter ett antal timmar så är allt vatten borta och svamparna är helt torra. Dom skall vara knastertorra för att kunna sparas på detta sätt. Se vad som blir kvar av all svamp efter torkning.
Bara att ta fram och mala ner med en mortel, eller smula sönder, och sen värma upp i lite grädde. Låt stå minst nån timme så att aromerna får frigöras ordentligt. Sen är det bara att krydda och smaka av till en god svampsås. "Jättegott" 


2 kommentarer:

  1. Mums... är avundsjuk... I år blev det ingen riktigt bra tid över för våra skogsluff. En gång bara - till vårt närmaste lilla ställe - som helt plötsligt hade blivit ett kalhygge. Ska till huvudstaden till helgen, kanske ska lägga in skogstid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi blev jätteglada - hade ju inte plockat dessa själv ju. Men det ska verkligen bli gott, trattisar är en favorit..... // SP

      Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: