Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 3 februari 2015

Bästa sätt att resa till södra Frankrike

För mig är detta en aktuell fråga just nu. Hur kommer man snabbast och enklast ner till södra Frankrike under "vinterhalvåret. Mina trakter i södra Frankrike är regionen Langeudoc och departementet Herault. Hit flyger inga reguljära bolag utom Ryanair från Sverige. Men Ryanair börjar sina turer till södra Frankrike först i slutet av mars till Beziers/Agde och först i början av juni till Marseille/Provence. Man kan alltid åka bil ca 250 mil från Stockholm men jag bortser från det alternativet just nu. Söker du information om bilvägar mm använd sökning bland mina blogginlägg med etikett "bästa vägen till södra Frankrike".

Flyg via Barcelona och tåg

Jag läste just ett inlägg från en annan Languedoc-vän med liknande funderingar: Bloggen Mellan Sverige och Frankrike . Barcelona är en stor turiststad med många flyganslutningar från Sverige. Madame Pri tittar på en kombiresa med besök i Barcelona. Det finns direkttåg från Barcelona som går vidare in i Frankrike mot bl a Perpignan, Narbonne, Beziers, Marseillan, Séte. En biljett ToR i andra klass kostar nära 100 € till Beziers och tåget går bara en gång per dag. Se tågtider mm här.

Ryanair börjar flyga till Barcelona från slutet av mars månad (till El Prat ca 12 km sydväst om Barcelona - från ca 2.000 kr ToR). Med andra flygbolag kan man hitta avgångar under februari/mars för som lägst ca 2.500 kr (ToR). 

Eftersom tåget mot Frankrike/Languedoc bara går en gång per dag måste man kanske räkna in en extranatt i Barcelona (inte helt fel ...)

Totalpris: Det kostar minst 3.500 kronor ToR med denna kombination (extranatten i Barcelona oräknad). 


Flyg via Paris och tåg

Ett bra alternativ rent logistiskt är att flyga via Paris. Ryanair flyger till Paris hela året till Beauvais som ligger drygt 10 mil norr om Paris (bra transferbussar till centrala Paris). Med Ryanair måste man planera en extranatt i Paris eftersom man kommer fram till Paris först på kvällen med nuvarande avgångar från Stockholm. Pris ToR i februari/mars är drygt 1.000 kr. 


Från Paris Gare du Lyon avgår direktgående snabbtåg, s k TGV-tåg flera gånger per dag mot södra Frankrike och resan tar bara drygt 4 timmar och kostar ca 170-180 € ToR till Beziers i andra klass.


Väljer man andra flygbolag än Ryanair går det att hitta avgångar för ca 2.000 kr ToR och man landar då på Charles de Gaulle och kan hinna TGV-tåget söderut samma dag.  

Totalpris: Man kan pussla ihop en resa för ca 3.700 kr ToR med denna kombination med ankomst till södra Frankrike samma dag.


Flyg till Marseille och regiontåg
Ryanair flyger på Marseille/Provence men börjar tyvärr inte flyga förrän i juni. Men det går ganska bra att hitta andra flygvägar under vinterhalvåret för strax under 2.000 kr - dock inget direktflyg till rimliga priser.

Från flygplatsen i Marseille tar man en gratis transferbuss till den näraliggande stationen Vitrolles och stiger på lokaltåget (TER) mot slutmålet. Direkttåg mot Languedoc går flera gånger per dag och stannar i flera städer som Montpellier, Sete, Agde, Beziers m fl. Länk här till information om lokaltågen. Tåget kostar ca 70 € ToR. Min minnesbild är att tåget också stannar vid många mindre orter som t ex Marseillan Plage, Vias m fl.Totalpris: Kostnaden stannar på ca 2.700 kr. Nackdelen är att man inte kan flyga direkt till Marseille från Stockholm.
För fler tips om bästa resvägar tryck på etiketten till höger för "bästa vägen till södra Frankrike". 


8 kommentarer:

 1. Ett alternativ, som vi använde oss av i början av seklet, är ju också att ta sig till London och byta till planet till Montpellier. Om det var Ryanair, minns inte. Från Montpellier är det inte så långt.

  SvaraRadera
 2. Det låter som en möjlig väg även om Montpellier inte är en särskilt stor flygplats. Skall kolla hur det ser ut på vinterhalvåret.
  Från Arlanda flyger KLM, Air France, m fl till olika nav i Europa som har anslutning till Marseille.

  SvaraRadera
 3. Bra sammanställning! Dock finns det minst 5 avgångar per dag från Barcelona till Beziers, men bara ett direkttåg. I alla fall enligt den länken http://www.raileurope-world.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt och det går nog fler tåg ändå per dag men jag tittade bara på direkttåget som går 16:25 varje dag.
   Det finns flera avgångsalternativ med ett byte som också är ganska snabba (om tågen går på tid). Det är en bra point du har. // SP

   Radera
 4. Vi letar också men från Köpenhamn eftersom vi bor i Lund. Det bästa jag finner är Air France med byte i Paris och sedan till Paris- Montpellier. Oj, som jag önskar att det hade funnits direktflyg till åtminstone Marseille. Ryaniar flyger inte alls från Köpenhamn så härifrån finns inte så många alternativ.

  SvaraRadera
 5. KLM flyger både från Göteborg och Stockholm till Montpellier, det är ju lite närmre än både Marseille och Barcelona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju jättebra. Får kolla vilka månader på året dom kör.

   Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: