Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

fredag 30 september 2022

 

Resa genom Normandie, Del 1

Många letar på Facebook och Google efter resetips. Man söker intressanta ställen att besöka, man frågar efter bästa resvägen genom Europa och man vill ha tips på bra hotell eller B&B att övernatta på. Därför kommer här en beskrivning av en resa vi gjorde genom västra Frankrike med början 10 maj -22 med hemkomst till Sverige igen innan midsommar.

Vi startade i Göteborg och hade bokat första hotellet i Honfleur som ligger strax söder om Le Havre och floden Seines utlopp. Härifrån utforskade vi närområdet i tre dagar. Men först hade vi bestämt att besöka Monet's trädgårdar i Giverny,
 

Del 1. Resa och ankomst 10-13 maj 2022

Utresan från Sverige

 
Vi lämnade ett regnigt Göteborg och valde att åka DFDS fraktfärja från Göteborgs Hamn till Ghent i Belgien. På så sätt kunde vi omgående köra in i Frankrike och Normandie som var det egentliga målet för resan denna gång.
 
Inte helt billigt färdsätt men väldigt bra hytter, mat och service från besättningen... och det kostar med bil och hotell också ...
 
Resan tar totalt ca trettio timmar men vår resa började på kvällen dag 1 och slutade tidig morgon dag 3. Det handlar därför om att fördriva dag 2 på ett bra sätt. Det finns ett uppehållsrum med TV och fåtöljer. Man kan inte som på en vanlig färja gå omkring på båten som ju grunden är en arbetsplats.
 
Man får ha nåt bra att läsa och kan se TV.   
  
 

Målet med resan

Vi har passerat Normandie och Bretagne förut på väg söderut i Frankrike men inte gett oss den tid som behövts för att riktigt känna in regionen. Vi har (snabb-) besökt Mont S:t Michelle, Saint Malo, La Rochelle och den vackra ön Oleron. Men bara typ en natt vilket innebär att vi bara skummat på ytan av allt som finns att se. Nu ville vi resa utan tidsbegränsningar och stanna så länge som vi tyckte det behövdes.
 
Vi hade förbokat ett hotell i Honfleur som utgångspunkt men inget annat. 
 
Vi valde också en bra tidpunkt för detta. Det var tämligen lite turister. Inte på något sätt ensamma men det var ganska enkelt att boka hotell och det fungerade att köra bil mellan intressanta platser i denna turistintensiva region.

Monets trädgårdar i Giverny

Detta var egentligen inte ett huvudmål men eftersom vi inte varit här förut så gick det inte att hoppa över. Giverny, inte så långt från Paris men det ligger faktiskt i Normandie. Därför blev första dagen efter ankomsten till Ghent nåt vi ville undvika; mycket bilkörning. 
 

Nåväl självklart var det värt ett besök - även om en stor del av Frankrikes skolelever tydligen har detta som en avslutning på vårterminen. Det fungerade bra - franska ungdomar är i allmänhet mycket väluppfostrade och skötsamma.
 

 
 
 
 
 
Resan mot Atlantkusten med några stopp utefter floden Seine blev trevlig. Vi åkte först ner via slingriga vägar till en by och en krök av Seine - La Bouille. Seine är en mäktig flod.
 
 
 
 
 
 
 
Därefter utefter småvägar (och ren tur) hittade vi en fantastisk utsiktsplats "Panorama de Barneville Sur Seine". Rekommenderas!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Honfleur

Honfleur ligger i departementet Calvados i Normandie.
 
Med högst fem minuters gångväg från den charmiga gamla stadens centrum vid "Vieux Bassin" ligger hotellet "Hotel l'Ecrin" (https://www.hotel-ecrin-honfleur.com/fr/).  Ett gammalt anrikt hotel med egen parkering, pool, spa och härlig frukostmatsal mot trädgården. Här stannade vi tre nätter.
 



Normalt sett så försöker vi alltid boka boende så att bilen kan parkeras så "privat" som möjligt. Vi undviker att parkera på gator och torg med alla dom risker det innebär.
 
Detta hotell, mitt inne i en mindre och turisttät stad, hade en bra innergård och låste portarna nattetid.
 
Vi trivdes jättebra på hotellet och kan ge det högsta betyg på alla områden egentligen. Prismässigt inte på den lägre skalan men upplevelsemässigt så var det värt det.
 
 
 
 
 

Utflykter från Honfleur

Staden ligger bra till för att utforska de norra delarna av Normandie. 

 
 
 
Vi besökte klipporna i Etretat.
 

 
 
 
 
En liten trevlig stad med en fin strandpromenad
 
 
 
 
 
 

 
Vi klättrade ända upp på toppen av klipporna - naturligtvis.
 
 
 
 
Vädret som dagen innan varit lite mulet har nu slagit om och det är riktigt varmt fortsättningsvis.
 
 
 


 
 
 
Klipporna fortsätter med samma magnifika utseende söderut. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Lunch med tillhörande torr Cider är ett givet behov

Värmen och allt klättrande har börjat ta ut sin rätt....





 
 
 

 
Den imponerande bron över Seine vid grannstaden till Honfleur - Le Havre. Den passerade vi flera gånger.


Bron är givetvis döpt till det mäktiga namnet 
"Pont de Normandie"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagen avslutades i Deauville, söder om Honfleur. 
 
 
 
 
Här råder en mondän stämning.
 
Priserna är höga.
 
Folket är väldigt tjusigt.
 
I valet mellan Deauville och Honfleur så vinner den senare staden i min tävling tio gånger av tio!

 
Den kända paradgatan utefter den lika kända strandpromenaden. Husen är väldigt tjusiga.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utsikten från kustvägen mellan Deauville och Honfleur är helt betagande. 

Man kan tydligt se vilken skillnad tidvattnet gör här.




 
 
De närmast följande dagarna besökte vi museet i Bayeux med den berömda "tapeten". 
 
Vi besökte den charmiga fiskehamnen i "Port en Bessin-Huppain"

Och vi besökte några försvars-batterier från andra världskriget (Batterie de Longues-sur-Mer)

mm

Och vi flyttade vidare till nya hotell B&B

Allt i avsnitt 2 av denna reseberättelse.

CY

PS: Inlägget döptes till "På förekommen anledning" för att jag faktiskt råkat träffa flera personer i sommar som säger att dom faktiskt har läst och uppskattat detta. Kul /DS


1 kommentar:

  1. Hej, kul att se att din blogg också har återuppstått! Trevlig läsning, det finns massor att besöka på den sidan av la douce France också! Lotten

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: