Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 19 september 2010

Valrörelse eller sportreferat

Medier försöker skapa fördelar för sig själv i valtider. Det är årets valrörelse ett exempel på. Det är inte så konstigt, medier slåss med varandra om utrymmet och rubriker på löpet. Alla vill stå i centrum. Senaste utspelet dissekeras in i minsta detalj och mitt i alltihop tappar också huvudfigurerna sitt eget fokus och förnuft. Socialdemokraterna marknadsför Butler i tunnelbanan som ett utspel som man tror skall attrahera jäktade storstadsväljare - det var minst sagt pinsamt och jag trodde det var ett skämt. Lars Ohly försöker efter flera misslyckade försök fria till sin sambo i TV - det var kanske ärligt men i sanningens namn bara ett utslag av mediekåthet och i värsta fall resultatet av ett alltför sent sammanträde i partihögkvarteret. "Jag vet, vi satsar på Lasses personliga och folkliga stil - kan han inte fria till sin flickvän i direktsändning!!?"  Smart tänkt men kanske inte så klokt....

SVT kallar in sina sportreportrar som Peter Jihde och sina skarpaste folkkära programledare och gör ett jippo av alltihop. Det är ett exempel på samhällets fördumning när man tar ifrån medborgare möjligheten att utveckla sitt eget kritiska tänkande. Bäst tyckte jag var TV 4:s utfrågningar när partiledarna fick chans att tala till punkt. Jag tror att man skall lita på människors egen förmåga att tänka och dra slutsatser. Därför borde också opinionsundersökningar vara förbjudna en tid innan valet. Gärna uppemot en månad. Det bidrar också till hysterin. Skall kommenteras in i minsta detalj - och vi vet att allt bara är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Vi vet det, men ändå översköljs vi av rubriker och kommentarer. Partiledare som ombeds kommentara gallupen med meningslösa uttalanden eftersom dom ju också vet att det bara är uppskattning av resultat och möjligen bara säger något om trender. Jag tror också att väljarna ser igenom detta massmediala jippo och är tillräckligt kloka för att inse att det bara är en fasad.

Lägg ned hysterin under valkampens senare del och låt människor ta ställning efter eget huvud. Inga opinionsundersökningar som sagt nära valet, inga valdebatter i TV, inga partiledarutfrågningar heller dom sista veckorna. Ge alla en chans att tänka efter, söka egen information och känna efter i magen. Vi har ett problem idag när 700.000 medborgare bestämmer sig först i vallokalen vilket parti dom skall rösta på. Jag är alldeles övertygad om att detta inte får sin lösning av den massmediala tsunamin som väller över oss. Folk är för kloka för att gå på detta.

Det som också försvårat för många väljare idag är blockbildningen. Man inser att en röst på det parti som man egentligen ligger närmast också innebär en röst på ett annat parti som man kanske inte alls sympatiserar med. Här gjorde Socialdemokraterna ett monumentalt taktiskt misstag som underskattade den djupa misstänksamhet som finns hos människor mot ett parti som först under bilan avsade sig sitt kommunistiska manifest. Folk är för kloka, dom tror inte på Ohly när han säger att han inte längre är kommunist. Sen till ett annat ytterlighetsparti, jag tror jag att medias och samhällets avståndstagande från Sverigedemokraterna också är en faktor som många människor har svårt att acceptera. Det finns ett starkt ifrågasättande av svensk invandringspolitik bland medborgarna som det traditionella etablissimanget inte vågat ta tag i - detta ser människor och återigen, Folk är för kloka för att gå på detta, även om dom inte gillar Sverigedemokraterna.

Det är inte så komplicerat - i grunden handlar det om att vi alla ska välja inriktning med hjärna och hjärta. Men det måste också ställa lite krav på oss som tänkande individer.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: