Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 19 december 2011

Bästa sättet att resa till Franska Sydkusten

- Jag tänker så här - Om jag redovisar några sätt som jag känner till att resa till Languedoc-Roussillion så kanske jag kan få respons på dessa och kanske få några andra bra idéer.

Start för resan: Södra Sverige någonstans, jag bor själv i Göteborg. 

Mål för resan: Franska sydkusten och området mellan Agde i öster och Narbonne i väster.

Detta är målet för resan!

Detta första inlägg koncentreras på olika flyg med Ryanair till närregionen. Kolla nästa - resa med bil.


Olika resealternativ:

  1. Flyg med Ryanair till Beziers: Det som vid första påseende förefaller enklast och naturligast är att flyga med Ryanair från Nyköping/Skavsta till Beziers flygplats. Flygplatsen ligger fantastiskt bra! Mitt i målområdet med bara 10-30 km avstånd till allt. Fördelen är hög tillgänglighet, snabbt och enkelt samt prisvärt. Nackdelen är att Nyköping är den enda ort i Sverige som f n har direktflyg till Beziers. Dåligt med alternativ för att hyra bil på flygplatsen. En generell nackdel med Ryanair är att man måste resa med minimalt bagage.
  2. Flyg med Ryanair till Girona i Spanien: Detta är fortfarande den flygplats Ryanair använder för resmålet Barcelona och hit kan man flyga från flera orter i Sverige. Man har sagt att man kommer att lämna flygplatsen och istället välja en annan flygplats. Redan nu har man reducerat antalet flighter men troligen är inte sista ordet sagt ännu. För oss som vill till Franska sydkusten är detta ett bra alternativ. Girona har fler anslutningar än Beziers. Bl a flyger Ryanair hit från min hemstad Göteborg. Samma fördelar och nackdelar gäller givetvis betr att flyga med Ryanair. Det är inte långt till "the target area". Det går att hyra bil i Girona men tänk på att kontrollera försäkringar eftersom man använder en spansk hyrbil i Frankrike. Det finns fler andra alternativ att ta sig till Frankrike. Man kan t ex ta Frogbus till till Perpignan och sen byta till tåget. Bussen stannar vid tågstationen. Man kan också åka tåg - TGV - till Beziers och andra orter längre österut i Frankrike. Man måste då ta flygbussen från flygplatsen in till tågstationen. Man håller på att anpassa  spårvidden och bygger en tunnel genom Pyrenéerna så att man kan bekvämt åka samma tåg från Barcelona och in i Frankrike.  
  3. Flyg med Ryanair till Marseilles: Också ett bra alternativ. Hit går det att flyga från fler orter i Sverige - bl a flyger man hit från Göteborg. Tyvärr anländer man innevarande år sent på dygnet - man anländer runt kl 24:00 vilket försvårar för bra kommunikationer och hotellövernattning kan krävas. Från Marseille åker man tåg eller hyr bil. Med bil är det inte längre än ca 15-16 mil. Detta alternativ har jag ingen egen personlig erfarenhet av men det verkar ganska smidigt.
Jag tycker det är helt ok att flyga Ryanair men det stora generella problemet är att man få ta med så lite bagage. Man får medföra bara en väska som ryms i kabinen. Här är Ryanairs egna resebestämmelser om detta: 
  • Endast ett handbagage per person (exklusive spädbarn) är tillåtet. Handbagaget får väga högst 10 kg och vara högst 55 × 40 × 20 cm stort. Handväskor, portföljer, bärbara datorer, inköpta varor, kameror och liknande måste packas ned i handbagaget.
Att klara packningen för en sommarsemester med bara 10 kg är en logistisk utmaning. Att checka in en ytterligare väska innebär kraftigt ökat pris.

Jag återkommer med fler inlägg om andra resealternativ - bl a bilresa med olika rutter och tips på bra rastplaser och hotell på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: