Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

torsdag 21 februari 2013

Whiskyprovning LYX

En lyxig Whisky-provning - vad är det?

Jag hade fått en trevlig present i form av en whiskyprovning i Systembolagets regi men visste inte alls vad som väntade.

Vi var ett gäng gubbar - faktiskt inte en enda kvinnlig deltagare. Är detta med whisky bara ett manligt intresse? Vi stod samlade utanför Systembolaget en tisdagskväll kl 19 och blev insläppta i en folktom butik. Ansvariga för provningen var två gentlemän anställda på Systembolaget - Lasse och Kenneth, heder åt dom.

Dom började med att presentera vad kvällen skulle innehålla:
Vi skulle prova fyra olika whisky med en snittålder på 24 år!!! Inte illa.

Whiskyprovning på Systembolaget
 Vad fick vi då prova? Från vänster till höger:
  1. Port Dundas - Single Grain, 20 years, Scotland, 57,4%. Vnr 20200, 1.399:-
  2. Littlemill - Malt Liquid Library, 22 years, Lowlands, 48,3%. Vnr 10327, 1.029:-
  3. Highland Park - Malt, 18 years, Orkney, 43,0% . Vnr 437, 599:-
  4. Glen Elgin - Malt, The perfect dram, 36 years, Highland Speyside, 48,2%. Vnr 20261, 1.468:-
Vad kan  man säga om dessa då, bortsett från att dom var underbara? Dom är sällsynta, finns kanske bara någon enstaka flaska i hela Sverige av några av dem.

Det första glaset innehöll provningens "dark horse" eftersom det var en en graiwhisky och inte en maltwhisky. Det  var spännande att konstatera vad man kan göra med hjälp av korn som inte mältats. Här är ett enklare destillat som enbart fått sin smak och kraftiga färg genom att lagras på fat under många år. Doftade mycket vanilj och russin och var rejält alkoholstark. Kom som nr 1 hos dom flesta i gruppen.
Nr två i ordning var lite fruktigare men fortfarande söt smak. Jag tror den var lagrad på sherryfat. 
Den tredje placerade jag inte men den tillhör ju faktiskt mina favoriter (eftersom jag knappast har råd att köpa sprit som kostar över 1.000 kr flaskan). Men detta är ju en höjdare i sig med en balanserad rökighet och en härlig sälta. Jämfört med övriga har den dock en kortare eftersmak. Men vi gjorde ett experiment och smakade lite god choklad med salt och pecanötter. Detta gav en fantastisk smakexplosion tillsammans med Highland Park. Prova detta nästa gång!
Slutligen hade vi då åldermannen i samlingen. Den hade en mycket komplex smakbild tyckte jag. Lite fruktig/citrus, ek-karaktär. Utmärkande var att den var lite sträv mot tungan och kändes torr. Det lärde vi oss var typiskt för whisky som lagrats länge. Den har som sagt en historia på 36 år på bourbonfat.


Som alla whiskyprovningar är det mest spännande att under kunnig handledning dofta sig igenom utbudet. Det sägs att människan kan känna ca 900 olika dofter. Kvinnor har känsligare doftsinne än män tydligen. 

Rent smakmässigt kan vi ju bara känna 5 smaker: Sötma, Sälta, Surhet, Beska och Unami (som sägs vara som en förstärkare av övriga smaker).

Vilken som var min favorit? Det var svårt att välja men till slut fastnade jag för glas nr 4 som ju visade sig vara den äldsta whiskyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: