Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 14 augusti 2013

Trevlig liten by i Languedoc på Franska Sydkusten

Villeneuve les Beziers

Inte alls en särskilt "ny by" utan i själva verket en traditionell och levande fransk liten by med ca 3.000 innevånare mitt i odlingslandskapet men ändå med ett utmärkt läge. Nära till både stränderna och till kommunikationer och service. Några exempel:
  • Cykelavstånd på cykelväg utefter vackra Canal du Midi till Medelhavets bästa stränder.
  • Badbuss på sommaren till samma stränder. Buss till regionhuvudstaden Beziers alla dagar.
  • Nära till flygplatsen Beziers/Agde som har direktförbindelse med Stockholm/Skavsta.
  • Trevliga byar alldeles i närheten är Serignan (med badorten Serignan Plage) och Portiragne (med sin systerby vid havet, Portiragne Plage). Det är också nära till den trevliga byn Marseillan som ligger invid Ètang de Thau med sina stora ostron- och musselodlingar. Strax bortanför Marseillan ligger hamnstaden Séte). I Marseillan finns ganska många svenskar med fritidshus.
  • Givetvis har man vinodlingar med hög kvalitet över hela regionen men på nära bilavstånd tycker jag kanske distrikten Saint-Chinian och Picpoul de Pinet (mer info i tidigare inlägg) är mest intressanta. Läste just i Midi Libre att Picpoul de Pinet kommer att tilldelas status av eget AOC-område.  
  • Nära till tåget som bl a förbinder Barcelona med Marseille. Det går utmärkt att flyga också till Girona i Spanien och ta tåget därifrån.
  • Mycket nära till kommersiella center med bl a Carrefour och byggmarknad.
  • Genom byn går Canal du Midi som är en stor vattenled som tillsammans med Garonnefloden och Canal de Garonne förbinder Atlanten med Medelhavet. En stor turisktled och turistattraktion med sina många slussar (varav en ligger i Villeneuve les Beziers). Canal du Midi är upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1996.
  • I byn finns ett par restauranger, en livsmedelsbutik, bank, bagare, hotell och B&B och ett vackert stadshus. Självklart finns här en borgmästare liksom i många franska byar/kommuner. 
   Några bilder kanske:

Hotel de Ville, Villeneuve les Beziers

Den gamla kyrkan l'Invention-de-Saint-Etienne
i bakgrunden
Utefter Canal du Midi

Slussen i Portiragne

Från bron i Villeneuve les Beziers

Trevlig by i Languedoc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: