Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 2 september 2013

Languedoc i tre etapper - semestertips i södra Frankrike
Så här på höstkanten kan det vara lämpligt att lägga ut lite information och bilder från sommarens resor i Frankrike, Languedoc / Roussillon. Först en inledning och i kommande avsnitt lite mer information från varje etapp.

Frankrike består av 27 regioner varav Languedoc - eller som det egentligen heter Languedoc-Roussillion - är en av dessa. Varje region består av départements och i Languedoc finns 5 sådana département (av totalt 101 st i hela Frankrike. Dessa 5 département är:
File:Administration territoriale française.svg
 • 11 Aude
 • 30 Gard
 • 34 Hérault
 • 48 Louzère
 • 66 Pyrénées-Orientales


I varje département finns ett stort antal "communes" som är den minsta indelningen. Dessa kommuner har en historia ända tillbaka till Franska revolutionen där varje kommun hade ett eget medborgargarde. Kommunen är i många avseenden självständig vad gäller lokalt allmänna och samhällsnyttiga tjänster. Där finns en "maire", en lokal borgmästare och en lokal administration som oftast sitter i "Hotel de Ville" som alltså inte är ett hotell utan det lokala stadshuset.

Vårt äventyr i södra Frankrike denna sommar startade i maj och syftet var att lära oss lite mer om regionen - dvs färre bad och flera utflykter. Vi hade alltså lagt upp resan i tre etapper:
 1. Den första etappen förlade vi av olika skäl (som jag senare återkommer till) i den lilla byn/kommunen Villeneuve-les-Beziers som ligger i Hérault. Vi har varit i detta området ganska mycket tidigare och trivs bra, men aldrig bott i just denna byn. Varför just här då? Jo vi har hittat ett område på Franska sydkusten som fortfarande är ganska oförstört av massturism. Här är nära till regionhuvudstaden Beziers och det är bara några kilometer till milslånga sandstränder. På cykelavstånd finns ett flertal mindre byar och städer som är väl värda ett besök. På samma korta avstånd hittar man också stora köpcentra med byggmarknad och Carrefour varuhus. En avslutande viktig faktor är att vattenförsörjningsleden Canal Midi passerar området på sin väg till Medelhavet.
 2. Den andra etappen hade sin utgångspunkt inte så långt borta - vi valde att bo i Marseillan för att utforska området upp till norra delen av Languedoc. Marseillan är en trevlig liten stad/by med vackra hus som ligger invid Étang de Thau som är ett innanhav med ostron- och musselodlingar. Invid Marseillan har växt upp en mer utpräglad turistby som i huvudsak är befolkad sommartid - "Marseillan Plage". Vi valde Marseillan delvis pga att vi hittade ett mycket trevligt B&B och att byn ligger bra till för lokala utflykter. Sen har ett flertal svenskar här funnit en plats att köpa sitt franska fritidshus vilket möjliggör trevligt sällskap.
 3. Den sista och avslutande tredje etappen planerades till ett område där vi aldrig varit förut. Vi var nyfikna på regionen Pyrénées-Orientales alldeles nära gränsen till Spanien. Här finns spännande orter som Collioure, Port Vendres och Banyuls-sur-Mer. Kända bl a för att ha lockat konstnärer som bl a Matisse och Picasso. Genom att besöka denna del av Languedoc så har vi utforskat hela kuststräckan mellan spanska gränsen och upp till Provence och Côte d'Azur - dvs den "ursprungliga Franska Rivieran".      
 
Kusten i Languedoc och våra tre utflyktsorter


Man brukar säga att kusten i Languedoc på många ställen liknar den Franska Riviera som fanns för 40 år sen - dvs den lokala charmen med traditionella franska byar och lokala odlare finns fortfarande kvar. Jag är beredd att skriva under på det!!


Languedoc-kors


I tre kommande inlägg skall jag redovisa lite av våra intryck från dom utflykter vi hann göra med utgångspunkt från våra "centralorter". Det får bli min cliff-hanger för idag. 

Här är en länk till en samlingssida med tio inlägg som ger lite spännande tips på resmål i Languedoc / Roussillon.    ------------>    Länk

2 kommentarer:

 1. Tack för nyttig och strukturerad info! Skulle vara kul att veta varför departementen inte följer i nummerordning och varför 11 gränsar mot 34.

  Jag håller fullständigt med om Languedoc´s genuinitet och "tillbaka-i-tiden-känsla" :)

  SvaraRadera
 2. Hej Madame Pri.
  Departementens nummer; Jag undrade samma sak.

  MEN - när också du undrade så forskade jag lite och har upptäckt förklaringen - man delar ut nummer i bokstavsordning. Därför får Aude ett lågt nummer. Nummer 01 har departementet Ain vid Bourg-en-Bresse.

  Ha' de' // StormPartner

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: