Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 9 september 2013

Languedoc 2013; Saint Guilhem-Le-Desert ... varför heter det så?Ja varför heter det "Desert" - Öken? Vi återkommer till det.

Först en kort introduktion. Saint Guilhem-Le-Desert är officiellt utnämnd till en av Les Plus Beaux Villages i Frankrike. Byn har mycket gamla anor och ligger utmed pilgrimsvägen mot Santiago de Compostela. Klostret i byn har anor från 800-talet och är ett bra exempel på den romerska epokens arkitektur. Det finns därför med på UNESCO:s världsarvslista. "Guilhem" kommer från grundaren av staden som var en kusin till Karl den Store.

Vi besökte byn under tiden för vår första etapp med utgångspunkt från Villeneuve-Les-Beziers.
En orienteringskarta

..... och "Desert" då - var kommer öken-namnet ifrån? Den lilla byn med klostret byggdes säkert mycket medvetet för att passa in vandringslederna genom Massif Central och var en helig och viktig plats. Troligen betyder ordet att byn då låg avlägset från andra byar, långt uppe i en brant dalgång där floden Herault rinner. En storslagen syn när man passerar bl a "Djävulsbron".

Klostret hade så klart en viktig roll och här byggdes också en liten katedral - Gellone-katedralen som tillsammans med ett jättestort Platanträd idag bildar centralpunkt runt det mycket vackra torget. 

 
Titta noga på den lilla skylten på trädstammen - där står att trädet var 6 meter i omkrets i januari 1855. Jag gissar vilt att trädet planterades så långt tillbaka som 1.000 talet eller så.


Ingången till katedralen i bakgrunden.
Detta är en riktig liten sagoby men undvik att besöka den under högsäsong. Vi var här i början av juni och det fungerade bra. Under högsäsong så är det säkert helt galet mycket folk här - och det finns bara en väg hit utefter dalgången.

Några bilder utefter den centrala gatan som leder ner genom byn.
Imponerande omgivande bergstoppar

Charmigt Stadshus!
Vi hann med ytterligare ett spännande turistmål: Grottorna i Clamouse, inte alls långt från Saint Guilhem-le-Desert. Det blir ett nytt inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: