Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 14 september 2013

Raisins Surmuris

Gott vin från Domaine La Vistoule, Languedoc, France.

För några somrar sen köpte vi ett spännande vin på en domaine inte så långt från Vendres, söder om Beziers. Årgång 2010. Jag har försökt hitta mer om Domaine La Vistoule på webben men inte hittat nåt ännu. Troligen är det en mycket liten vingård. Men den producerar ändå viner som hittat utanför Frankrike. Vi köpte vinet hos en grannodlare.

Vinet görs av försiktigt handplockade övermogna druvor som plockas långt efter den vanliga vinskörden och - om jag förstod det hela rätt - helst när den första frosten slagit till. Metoden är alltså i stort sett densamma som för Sauternes. Det är endast vissa år som skörden möjliggör denna metod (i Languedoc i alla fall) antagligen beroende på hur vädret är under hösten.

http://www.lenezdansleverre.com/540-thickbox_leowine/la-vistoule-moelleux.jpg
Bilden från Internet
 
När man plockar övermogna druvor långt senare än den vanliga vinskörden ökar mängden socker i frukten och druvorna torkar till ungefär sin halva vikt. För ett vin som framställt enligt denna metod kan man inte tillsätta ytterligare socker i processen (enligt EU-reglerna). Ett vin kan hänföras till denna kategori när det har en restsockerhalt uttryckt i inverterat socker är lika med eller större än 5 g per liter. Det skall också enligt EU lag om vin på övermogna druvor:
  • framställts utan berikning;
  • ha en verklig alkoholhalt av lägst 12% vol

Hur avnjuts detta vin då?

Enligt dom vi köpte vinet av dricker man detta vin efter arbetsdagens slut och efter middagen. Gärna sittande på sin veranda eller liknande. Drick det som det är, lätt kylt. Man kan toppa upplevelsen genom att pröva med en bit vällagrad Västerbottenost.


Grattis på födelsedagen herr G!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: