Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 22 september 2013

Lite Fransk känsla

Även i Sverige kan man känna sig lite fransk ibland .............


Ostron är ett ganska ovanligt skaldjur på svenska matbord. Trots att det är förhållandevis billigt att köpa även i Sverige. En låda med 12 st franska ostron kostar ca SEK 175:- och det är bra pris jämfört med andra skaldjur.

En diné med tolv gratinerade ostron och saffransris med en flaska Picpoule satt bra en vanlig hemmakväll i Sverige. Ganska enkelt att göra och lite festligt och gott. Vi provade lite olika gratineringar;
  • Getost och craime fraich
  • Hackade gröna oliver, hackad purjo och craime fraich
  • En dessertost - blåmögelost


Dom två första var klart godast. Nästa gång skall jag gratinera med hollandaise-sås.

Allt enligt recept i den utmärkta boken "Ostron - en kulinarisk resa i tid och rum" av Lars och Jane Hansare. Dom har tidigare varit utflyttade och bofasta i byn Castelnau i Languedoc men har nu flyttat hem till Sverige.


Ostron : en kulinarisk resa i tid och rum

2 kommentarer:

  1. Det låter väldigt gott, trots att jag aldrig har provat gratinerade ostron. Och Picpoule, den är väl direktimporterad från Languedoc?

    SvaraRadera
  2. Hej. Ja det är riktigt vad gäller just denna flaska. Systembolaget har Picpoule men bara i beställn.sortimentet. Man borde starta en påtryckningsgrupp ........ Hälsn Sp

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: