Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 28 september 2013

Vinproducenternas revolt 1907

Vi såg en spännande skylt vid katedralen i Narbonne och hemma i Sverige forskade jag lite mer. Vad handlade detta om? 

Nån form av militär ockupation??

Vinproducenternas Revolt i Languedoc 

Allting börjar med en invandrare från Amerika: en liten gul bladlus. Det var "vinlusen" Daktulosphaira vitifoliae. Från 1863, då den först upptäcktes i departementet Gard nära Nîmes kom den gradvis att sprida sig i hela Frankrike och därefter resten av Europa. Efter hand ersattes vinstockarna av sorter från Amerika, som var motståndskraftiga mot vinlusen. 

Det var mycket svåra år för vinodlarna. Särskilt i Languedoc som var beroende av massproduktion av enklare röda viner. När vinskörderna så småningom - runt år 1900 - hade återhämtat sig, så hade importerad och billigt vin och sprit tagit hela marknaden. Framför allt bestod den nya konkurrensen av "sockrade" viner, bl a från franska kolonier. Genom nya processer hade man kunnat öka alkoholstyrkan. 

Missnöjet bland vinodlare i hela södra Frankrike var stort och spred sig snabbt. Det blev inte bättre när den franska regeringen år 1903 minskade skatten på socker för att uppmuntra den "nya tekniken" att eftersöta vinerna. Under åren 1902 och 1903 var det dessutom missväxt och dåliga skördar vilket ytterligare försämrade läget och ökade odlarnas missnöje. Detta skulle komma att utvecklas till ett av de största civila upproren i Frankrike. Förutom missnöjet bland bönder och lantarbetare så fanns det en militant självständighetsrörelse som såg möjligheten att få regionalt självstyre och självständighet från Paris. Viktigt var också att försvara det lokala språket i söder - "Langue d'Oc"

Totalt samlade revolten demonstrationer i hela Languedoc. Bara i Montpellier sägs mellan 600-800.000 personer samlats den 6 juni. Mer än 300 lokala borgmästare och kommunförsamlingar avgick i protest och kommunal administration stängdes. 

En av de första orter som utsattes för allvarliga revolter var just Narbonne där mellan 80-100.000 personer samlades den 5 maj i ett demonstrationsmöte.  Det var också i Narbonne som sex personer dödades av militären. Revolten fick sin kulmen under maj och juni 1907. Regeringen i Paris satte in sammanlagt hela 22 infanteriregementen och 12 regementen kavalleri i hela södra Frankrike. 

Militären bygger barrikader i Narbonne
Hela upproret höll på att kantra över till ett regelrätt inbördeskrig i juni och särskilt under dagarna 20-21 juni då bl a ett helt regemente gjorde myteri, marcherade till Beziers och anslöt sig till demonstranterna.

En av de viktigaste ledarna för upproret var Marcelin Albert, en café-ägare och liten vinproducent. Han kom att betraktas som ett slags "Languedociansk" Robin Hood, en försvarare av lokala rättigheter gentemot en brutal centralmakt. Premiärminister under denna tid var Georges Clemenceau.

 

 

Resultat av konflikten

 • Den 29 juni 1907 stiftade parlamentet en lag som förhindrar sötning av viner
 • Upproret ledde så småningom till skapandet av franska, och så småningom europeiska, regler för klassificering och skydd av vin. Detta system - Appellation d'Origine Contrôlée - finns kvar fortfarande idag, AOC
 • En annan företeelse från denna tid är skapandet av vinkooperativ. Dessa växte fram under de svåra år som vinbönderna hade innan vinrevolten. De allra första vinkooperativen startas 1901 i Maraussan och Mudaison
 ---------------------------------------

Ja så kan det gå - bloggande är kunskapsbildande. En liten skylt i Narbonne inspirerade till att söka ny information.
- Jag själv lärde mig mycket mer om detta än jag kunde tidigare. 
- Hoppas att också någon annan kan ha glädje av detta inlägg. 

1 kommentar:

 1. Hej!
  Det var intressant att läsa om vinodlarna.

  http://midihideaways.wordpress.com/2013/09/20/no-stone-unturned/
  kan du läsa mer om samma sak.
  m v h
  Smygande Steget

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: