Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

fredag 27 september 2013

Languedoc 2013; Etapp 1: Narbonne en regnig dag .....

Under en regnig och tråkig dag besökte vi Narbonne. Ett i flera stycken bedrövligt möte. Kanske berodde det på vädret - kanske berodde det på att vi blev på dåligt humör eftersom vi - som flera gånger tidigare - förträngt att man har siesta i denna del av landet. I princip allt i denna ganska stora stad var stängt - och där gick vi i regnet.


Så vad gör man - man besöker det som är öppet. Kyrkan eller som i detta fall Cathédral Saint-Just Saint-Pasteur. Detta är verkligen en mäktig katedral och eftersom vi nyligen hemma i Sverige tittat på Kunskapskanalen (bästa TV-kanalen just nu i Sverige) och sett hur man gjorde för att bygga dessa i början på 1000-talet. Det är svårt att förstå hur det var tekniskt och mänskligt möjligt att konstruera och bygga dessa fantastiska katedraler för så länge sedan. Man hade rep, block, lod, vinkelhakar och penna och papper. Inte så mycket mer. Det är verkligen imponerande när man betraktar det idag. De hantverkare som hade kompetensen att bygga katedraler var eftersökta i hela Europa. Men gissningsvis hann dom inte bygga så många katedraler under en livstid...........


Klosterträdgården
Katedralen i  Narbonne är mäktig. Mittvalvet är 41 meter högt vilket gör det till det fjärde högsta i hela Frankrike. I katedralen återfinns också den den största orgeln i hela kontinentala Europa. Den är 25 m hög!
Mäktig vävnad, säkert 6 m hög
 

Tips på inlägg: Läs också om vinproducenternas upplopp i början av 1900-talet ----------------->  länk 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: