Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 15 oktober 2013

Skadade Plataner utefter Canal Midi, ett hot mot turismen?


En liten svampliknande bakterie angriper Platanerna på flodbanken av Canal Midi. Enda sättet att stoppa detta är genom avverkning!


Un canal du Midi complètement bouleversé.


Avverkningsarbetet:
Ungefär en fjärdedel av alla träd på den sträckning som kartan visar ovanför här är dömda att avverkas. Man kan se hur många träd som måste avverkas på olika orter utefter kanalen. Se ett tidigare inlägg i denna blogg.

Man kommer att ersätta dom vackra - men känsliga Platanerna - med trädslag som bl a hickory, vit poppel , ek och kastanj samt vissa snabbväxande andra trädslag. Det kommer ta ca 50 år innan landskapet är återställt helt.  

Med denna avverkningskampanj kommer hela den östra delen av kanalen, som helt och hållet ligger i Languedoc, att påverkas. Flera viktiga landmärken som dom olika slussarna och vackra broövergångar kommer att förändra sitt utseende. 

Ett hot mot turismen:
Enligt tillgänglig statistik, har trafiken från januari till juli minskat med knappt 9% jämfört med samma period året innan. 

När det gäller uthyrning och charter av husbåtar vill man ogärna lämna ut sin egen statistik, men man konstaterar en minskad aktivitet från framför allt fransmännen själva. Båtuthyrarna som t ex den stora "Le Boat", är givetvis oroliga för vart utvecklingen är på väg. Det finns risk för att hela branschen "kollapsar". 

Den största nedgången i båttrafiken noteras för privata fritidsbåtar. Här minskade trafiken från ca 7500 passager genom slussarna 2012 till 6400 för år 2013  (mätt januari-juli). Det är en minskning med nästan 15 % .

Det verkar ofrånkomligt att kanalturismen i området påverkas. Om minskningen under 2013 stannar på - säg 10-12% så lär den negativa trenden fortsätta även 2014 med ännu större nedgångar eftersom det är då som man på allvar börjar se dom fysiska effekterna efter kanalens stränder. Detta kommer att påverka också annan turism runt kanalen - "hiking", "biking" (cykelturism), söndagsutflykter (fransmännen älskar sin kanal med Platanerna), hotellboende i kanalbyar/städer mm. mm. 

Realistiskt kommer turismen i regionen Languedoc också att påverkas. Men totalt sett kanske bara marginellt i dom flesta områden.Stränderna ligger kvar, bergsområden ligger kvar. Fransmännen själva äger sommarhus i stor omfattning i regionen. Det är tråkigt med dom vackra Platanerna men att tro att turismen skulle påverkas i det stora hela är nog att ge detta alltför stor betydelse. Tror jag......

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag vet att platanerna håller på att försvinna, skönt att höra att det finns en plan för återväxten, även om det kommer att ta många år. Men jag har svårt att tro att minskningen av turister hittills skulle bero på platanerna. Kan det inte vara så har folk kanske inte råd att hyra båtarna i samma utsträckning som tidigare? Vi gjorde en kanalresa för några år sedan och en natt kostade lika mycket som ett mycket lyxigt dubbelrum i Paris. Men det var en fantastisk resa som vi gärna gör om (läs gärna mitt blogginlägg "Languedocs blåa band" 05-2013). Kanske att sommarmånaderna blir alltför varma utan den skugga som träden ger men i gengäld blir oktober och mars väldigt sköna och solbelysta...

    SvaraRadera
  2. Det är en god tanke - kanske blir det mer attraktivt andra tider på året. Låt oss hoppas på det, för det är trevligt med ett levande kanalliv!
    Men detta med sjukan på Platanerna är en stor fråga för dom som lever och verkar utefter kanalen. "Tur i oturen" är att dom vackra träden inte förefaller drabbas på andra ställen än utefter kanalen eftersom bakterien sprids med vattnet. / SP

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: