Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 30 oktober 2013

Trompe d'œil - att lura sina egna och andras ögon

Languedoc 2013, Etapp 2:

Base Camp:  Marseillan
Uttrycket "Trompe l'œil" betyder ungefär "det som bedrar ögat" eller synvilla. Detta är sedan länge en teknik inom konst och arkitektur som försöker göra det omöjligt för att skilja mellan ett framställt- och ett verkligt föremål. 

Vi försöker alltid besöka den lokala marknaden i Agde när vi är nere i Languedoc. Dels därför att Agde är en trevlig stad och dels därför att marknaden i Agde brukar vara en trevlig folkfest med stort utbud. Agde är också en av Frankrikes äldsta städer. 
Men detta inlägg ska handla framför allt om det som rubriken skvallrar om. Både i Villeneuve-les-Beziers och i Agde finns stora väggmålningar som verkligen gör att man funderar på vad som är verkligt och vad som är målat:

Torget i Villeneuve-les-Beziers

Invid katedralen i Agde.


Marknaden i Agde.

Cathédrale Saint Ètienne d'Agde

Katedralen började byggas redan år 872, färdigställdes på 1100-talet. Man passerar in till katedralen genom resterna av kryptan i ett romanskt kloster med anor så långt tillbaka som 400-talet. Hu så gammalt!

Katedralen i Agde


Katedralen i Adge liksom många byggnader i Agde och däromkring är byggda av "basalt-sten" som är en bergart med vulkanisk ursprung. Detta syns tydligt i den "bubbelliknande" stenstrukturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: