Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 10 november 2013

Languedoc 2013; Etapp 2: La Grande Motte - staden Jaques Tati kunde ha använt i en film

Languedoc 2013, Etapp 2:

Base Camp:  Marseillan - La Grande Motte

En av våra utflykter i somras gick till den intressanta staden "La Grande Motte".


 Har ni sett Jacques Tati's film "Playtime"? En framtidsversion där Tatis alter ego - "Monsieur Hulot" - förvirras av modern arkitektur och teknik.Filmen vann priset som bästa film i filmfestivalen i Venedig men blev ekonomiskt sett ett fiasko eftersom Jacques Tati var en perfektionist i detaljer och hade lagt ner monstruösa kostnader på att bygga den framtidsvision han ville återge. Jag älskar hans tidiga filmer som t ex "Festen i byn", "Jour de fête" och "Semestersabotören". Jacques Tati förtjänar ett eget inlägg men det får bli en annan gång.

Monsieur Hulot


La Grande Motte och varför Jacques Tati kunde ha inspirerats av staden. 

Om man utgår från Sête och fortsätter nordost efter kusten ett par mil så kommer man till staden La Grande Motte. Den har en intressant bakgrund

Staden började anläggas i ett träskområde år 1965.  Här är en kort film på YouTube som ger en snabb introduktion. 

http://www.youtube.com/v/yLzPYzeHZB0?version=3&autohide=1&showinfo=1&autohide=1&autoplay=1&feature=share&attribution_tag=dPN7pUJ3s8bmW9ChHaISfQ
Klicka på bilden för att se filmen
Innan staden byggdes fanns här ingenting utom ett stort träskområde. President de Gaulle gav i uppdrag att man skulle anlägga ett nytt semesterområde med syfte att avleda turister från andra länder utefter Medelhavet. Uppdraget att designa La Grande Motte gavs till arkitekten Jean Balladur. Valet av Balladur som arkitekt var vågat. Han var endast ca 40 år gammal. han var begåvad men hade ännu inte gjort sig något stort namn. 

Hans ambition var att skapa ett helt nytt koncept för kuststäder i Frankrike. Inget mer av pittoreska små hus, här gällde istället mera storskaligt byggande och mer riktat mot massturism. Han inspirerades bl a av ett besök i den historiska staden Teotihuacan i Mexico (storhetstid 300-600 e kr) och byggnaderna i den moderna huvudstaden Brazil. Jean Balladur var intresserad av litteratur, poesi och musik och var nära vän med Jean-Paul Sartre. Han ville skapa en ny och vacker stad att bo och semestra i. 

  • Under åren 1962 och 1963 anlägger man infrastruktur för maskiner och börjar ordna avlopp mm. 
  • År 1965 började man dränera området och höjde det ca 2 meter över havsytan för att kunna anlägga staden.
  • Den 19 maj 1967 lades den första byggstenen i det som kallas "Point Zero" och General de Gaulle var närvarande vid invigningen.
  • Under 1968 byggdes de första "Pyramidhusen" nere vid hamnen och detta år börjar turister strömma till staden.
  • År 1974 fick staden sina egna stadsrättigheter och blev en självständig "commune".
  • År 1975 hölls en folkomröstning om namn på staden (344 personer fick rösta) och man antog namnet "La Grande Motte".

Arkitekturen

Staden mest kända byggnader är Pyramiderna. Dom designades 1974 och tanken är att husens linjer skall följa det avlägsna berget Pic St Loup. En annan tanke med konstruktionen var att man från alla lägenheter skulle kunna se både himmel och hav.

I stadens västra delar är pyramiderna mera "feminint" formade efter Venus kurvor ....

 

 Dom östra delarna har Pyramider som är mer formade av rektangulära former........


Denna byggnad har ena sidan lite mjukare och den andra sidan lite skarpare formad för tydlighetens skull. Väster- respektive öster.

 

Staden är vad man brukar kalla avståndsvacker......

Man måste betänka att staden är mer än 40 år gammal. Byggd i betong och med den teknik som fanns på 1960-talet. Utan tvekan är det en stor upplevelse att besöka staden och betrakta den fantastiska skapelse som breder ut sig. Det är verkligen imponerande!  Himmel och hav är alltid närvarande, precis som Balladur planerade. Här finns en bilfri stadskärna och mycket grönområden.

Men när man börjar titta närmare på byggnaderna, ser man att färgen flagnar, regnvatten har eroderat betongen och kort sagt - finishen på byggnaderna håller på att krackelera.  

Man kan undra hur lägenheter ser ut på insidan? Det finns kanhända ett renoveringsbehov även här?


 Men det berättas att staden ryckt upp sig. Idag finns kanske knappt ca 7.000 bofasta. Man har haft en svacka men staden har lyft sig igen. Den expansiva storstaden Montpellier ligger mindre än 20 km härifrån vilket bidrar till att även La Grand Motte lever upp igen. Betänk att för för ett halvsekel sen fanns här absolut ingenting utom ett träsk. Idag finns här en stad som i huvudsak är byggd för endast en enda sak - turism!

Om ni inte varit här - besök gärna staden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: