Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 30 mars 2014

Tyst i bloggen

Nu har det varit tyst ett tag i bloggen men det beror på att jag varit på plats i Villeneuve-les-Bez under ca 10 dagar för att städa ut huset efter de tidigare ägarna och skaffa de mest primära möblerna och hushållsutensilierna. 

Så mycket kan jag säga att "flyttstädning" enligt svenska rutiner inte förekommer i Frankrike. En annan stor skillnad är också att man tar med sig alla hushållsmaskiner och liknande som inte sitter fast ("mobilier/immobilier").

Nåväl - det kommer mer om detta men eftersom vi körde bil ner och tillbaka från Stockholm så finns det en iakttagelse som jag genast vill delge läsare av bloggen.

Motorvägarna i Europa .......

Att köra bil ända från Stockholm ner till Medelhavet är en ganska tuff uppgift. Det är ca 250 mil och man vill lägga så lite tid som möjligt i bilen.
 
Motorväg i Tyskland

Denna bild får symbolisera motorvägarna i Tyskland. Det är inte fråga om om .... Det är fråga om var ..... någonstans som det uppstår en "stau". Orsaken kan vara vägarbete, olycka eller nån mindre trafikstörning.  

På nerresan fastnade vi i Hamburg eftersom man reparerade ett brofäste och sådär 4 filer skulle gå ihop i en samtidigt som ett antal påfarter också fyllde på köerna. 

Det är ständiga reparationer och förbättringar av motorvägarna i hela Tyskland - säkert nödvändigt. Och till detta kommer all yrkestrafik. Jag har mycket svårt för de höga hastigheterna i Tyskland och det uppdrivna tempot. Man kör i allmänhet bra och respekterar sina medtrafikanter men hastigheter runt 180-220 km i timmen är inget annat än vansinne i kombination med den täta trafik som råder. 

Utöver detta är mitt förtroende för yrkestrafiken inte överdrivet stort. Det vinglas hit och dit och det görs en del konstiga manövrar. Man verkar syssla med mycket i sin förarhytt. Som att titta på TV, surfa på datorn, mm. Det finns t o m en särskild grupp bland den tyska trafikpolisen som har bilar utrustade med "utkikstorn" där en polis sitter i samma höjd som lastbilshytten för att kunna dokumentera vad som sker inne i hytten och sätta dit dom värsta syndarna. 

Motorväg i Frankrike

Jag låter denna bild symbolisera trafiken på autoroute i Frankrike. Det är en ofantlig skillnad mot Tyskland. Säkerligen skulle det ha varit mycket mer trafik om Parisarna hade "feria" och på vägarna i bil. Men intensiteten är normalt betydligt lägre och vägarna oändligt mycket bättre. Visserligen betalvägar men det känns som det är värt 600 kr att åka tyst på mjuk asfalt och säkert. Vi lämnade Languedoc en onsdags morgon och betalvägarna upp genom Frankrike till Luxenbourg hade mindre trafik än en genomsnittlig vardag på E 4 i Sverige.

Sen efter Luxenbourg kom vi till Ruhr-området runt Düsseldorf. Här bor ca 17 miljoner innevånare på en ganska begränsad yta. Såklart att trafiken blir intensiv. Inte gjorde det saken bättre att det var generalstrejk och allmänna kommunikationer stod still. Alla tog bilen till jobbet ....... 

Tyskland:

Min egen uppfattning är att det kan uppstå köer så gott som var som helst under en genomresa i Tyskland. Det man kan vara ganska säker på att minst en eller flera timmar av resan tillbringas i kö. Om man kör "rakaste" stråket ner genom Tyskland så är min upplevelse att följande områden är värst:
- Hamburg - Hannover; tät trafik och ofta vägarbeten
- Kassel; Stora backar och höga hastigheter - ofta olyckor
- Frankfurt och söderut; Har varit mycket vägarbeten tidigare


Frankrike:

Den stora proppen under genomresan i Frankrike är Lyon. I  år hade man lagt om trafiken från Mulhouse så att den gick i en sväng över flygplatsen vilken antagligen avlastar den trånga genomfarten. Annars finns inga stora svårigheter utom att sträckan förbi Montpellier alltid har väldigt intensiv trafik. 


Vägval:

Jag gör inte anspråk på att sitta inne med den enda sanningen men eftersom vi provade att köra hemresan upp genom Frankrike och in i Tyskland (via Lyon - Luxenbourg - Düsseldorf - Bremen - Hamburg - Puttgarten) så föredrar jag att istället köra den andra och rakare vägen. 

Nämligen att vika av vid Lyon österut (Lyon - Mulhouse - Frankfurt - Kassel - Hannover - Hamburg - Puttgarten). 

Min egen slutsats är att detta innebär färre timmar i bilen. 

Se också tidigare inlägg i denna blogg om bilresa ner genom Europa.


1 kommentar:

  1. Åkte fram och tillbaka i bil några vändor i höstas och håller med dig om det du skriver om både tyska och franska vägar. Kasselbackarna var en mardröm varje gång, Lyon en riktig propp men de franska autorouterna tycker jag känns så trygga som nu någonsin en motorväg kan bli. Håller också med om vad som är den bästa sträckan - dvs den via Mulhouse!

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: