Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 30 mars 2015

Domaine Clos Bagatelle, Saint Chinian

Nu senast besökte vi vinhuset Clos Bagatelle i utkanten av Saint Chinian. Det är en mycket trevlig "Domain" som drivs av Christine Deleuze och hennes bror Luc Simon. Huset har funnits i familjens ägo sen 1960-talet när Christines föräldrar tog över vinodlingarna - som f ö härstammar ända från 1623. 

Redan då alltså, på 1600-talet, kom en hantverkare i Saint Chinian vid namn Pierre Mercadier att köpa en liten egendom ("Bagatelle") och röja det som då var ödemark. Han rensade, staplade skiffer till gränser ("Clos") och plöjde marken så att den blev odlingsbar. Namnet Clos Bagatelle kan således härledas ända till 1600-talet med betydelsen "Den lilla inhägnade egendomen".
Efter år av arbete, började han plantera de första vinstockarna. Under senare sekler gjorde hans ättlingar förbättringar av Clos exempelvis utbyggnaden av vingården och förvärvet av ny mark.

På 1960-talet övertog alltså Simon och Marie -Christine Deleuze egendomen och gav den nytt liv. Vinhuset har idag mycket gott rykte och tillverkar viner med hög kvalitet till rimliga priser. 
  
Clos Bagatelle, Saint Chinian

Idag drivs vingården av syskonparet och man blir alltid väl mottagen. Ägarinnan Christine talar dessutom engelska vilket underlättar ibland när min franska inte längre hjälper. 

Vingårdens nuvarande flaggskepp är en hyllning till hennes far - "La Terre de mon Pere". Flera av vinerna har namn som anknyter till föräldrar eller barn i familjen.  

Jag vill nu göra lite reklam för ett annat vin som vi köpte senast - det heter "Veillée d'Automne". Sen tidigare har jag köpt årgången 2010 men denna senare årgången 2011 är ännu mycket bättre

Till priset 9,95 € får man ett mycket njutningsfullt vin som tillverkas av Mourvèdre 30 %. Grenache 30 %. Syrah 30 %. Carignan 10 %. "Cuvéen skapades redan 1982 av Christines och Luc's föräldrar.

Viellée d'Automne, Clos Bagatelle
 Vinet doftar och smakar fantastiskt av mörka bär och kryddor.

Jag kan bara rekommendera ett besök  - man blir mycket väl mottagen av Christine eller någon annan i familjen. 

Le Domaine Clos Bagatelle

4 kommentarer:

 1. Härligt med nya utflyktsmål och dessutom i vår närhet! Vi har försökt besöka detta men man kanske måste bestämma en tid med dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej tror det är öppet de flesta dagar. Glömde läsa på dörren. Ofta är dom hemma och man får ringa på dörrklockan till "caven".

   Radera
 2. Tack för tipset! Ska testa så fort jag kommer hem igen. Saint-Chinian är min by :-). helena

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: