Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 10 juni 2015

Vad får man egentligen idag för ca tvåhundra kronor?

Jo, man får detta klassiska fantastiska matverk på nästan sjuhundra sidor.

 
För bara 215 kr får man hela boken som är översatt från franska till svenska hemsänd från Bokus. Förord av reklamgurun Leon Nordin (från första upplagan på svenska) samt Lotta Lundgren i denna upplaga.

Vad är då detta? 
Det är egentligen inte en kokbok enligt moderna snitt. Här finns inga bilder. Men det är en noggrann genomgång av det franska köket och matlagningskonsten av i första hand Julia Child som någon gång på 1930-talet blev antagen till den franska restauranghögskolan Cordon Bleu i Paris. 

För att ge en uppfattning av vad boken är citerar jag fritt ur Lotta Lundgrens förord:
"Det är en stramt författad kokbok om hur man gör när man lagar fransk mat. Utan en enda bild i. .... så mycket begriper jag att den (boken) är skriven av en trio damer man icke tjafsar med. Receptens utförliga instruktioner vibrerar av auktoritet.
....Mellan raderna kan jag utläsa att Leon Nordin är lite rädd för damtrion. Speciellt för  hon som heter Julia Child och tydligen är någon sorts geni, i alla fall enligt Leon. Efter en stunds välformulerat fjäsk ber han läsaren ha överseende med bokens franska inställning till kalorier och exklusiva råvaror.
 ....(Boken) är en lärobok, ett kursmaterial eller en självhjälpskurs i fransk kokkonst. Det är i alla fall inte meningen att man ska bläddra fram Julias berömda recept på Boeuf bourguignon (sidan 327) och skrida till verken därifrån.
..... Kanske är det därför som Det goda franska köket ges ut igen, precis just nu. För att den motsäger vår uppfattning att allt ska gå snabbt innan tiden är ute. För att den hävdar att allt är möjligt bara vi tar en sak i sänder.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: