Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 23 september 2015

Bar i Beziers med Naturviner

En intressant bar i Beziers som serverar "Naturvin". 

Först lite kort om begreppet "Naturviner":

Jag är inte särskilt kunnig i metoder för vinframställning men har många gånger diskuterat viner direkt med odlarna. Ofta framhåller dom sina naturliga produktionsmetoder.

Information nedan om Naturviner är hämtat från Naturvinsguiden

Naturvinsguiden har utvecklats av Björn Bernhardson och Eric Nilsson och drivs av den oberoende och ideella konsumentorganisationen Äkta vara. Guiden, som är gratis för användaren, finansieras främst genom annonser och avgifter från importörer och restauranger/barer.

För vinerna i Naturvinsguiden har man satt upp följande kriterier:
  • Odlingen av druvorna ska vara ekologisk eller biodynamisk.
  • Jäsningen ska ske utan tillsats av industrijäst.
  • Ingen manipulation av druvsaften är tillåten.
  • Inga andra tillsatser än en begränsad mängd sulfit får användas vid vinifieringen.
Förutom att hitta naturviner som finns i Svenska Systembolagets sortiment (vanligtvis i beställningssortimentet) eller som kan köpas genom så kallad privatimport så försöker man hitta barer och restauranger som serverar naturvin samt hitta vinproducenter som motsvarar kraven. På Naturvinsguidens hemsida finns mer information om odlare och försäljningsställen.Bland rekommenderade barer och restauranger finns en i Beziers. Adress nedan.

Pas comme les Autres
Place de la Madeleine, 3 rue porter Olivier, Béziers
+33 4 67 48 53 05

Omdöme: Förmodligen ett av Frankrikes bästa naturvinsställen utanför Paris. Imponerande utbud och stort kunnande. Fokus på regionalt och franskt, men även utvalda italienska viner. »Vinlistan« är en vägg med välfyllda hyllor där alla flaskor kan köpas hem eller drickas på plats mot 7€ i pristillägg. Enkelt men innovativt kök med högre ambitioner än vinbarens klassiska chark- och osttallrikar. Till kaffet, testa den patenterade olivoljekakan! 

Kort definition av Naturvin:
Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Motsatsen till detta kallas naturvin. Det görs på obesprutade druvor, jäser på naturlig väg och tillförs inga tillsatser – förutom en liten mängd sulfit (svavel) i vissa viner.

1 kommentar:

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: