Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 16 januari 2016

Nobelvinet 2015

Återigen ett franskt vin till Nobelfesten



Inte från Languedoc denna gång - som vid middagen 2013 då det var l’Hospitalet från producenten Gérard Bertrand som var utvalt - men väl från grannregionen, södra Rhône-dalen, närmare bestämt från distriktet Châteauneuf-du-Pape. Namnet härrör från uppförandet av det palats som byggdes till påvarna i Avignon år 1320 och betyder "Påvens nya palats". Byn och palatset har gett namn åt såväl vindistriktet och appelationen.


Till huvudrätten vid Nobelmiddagen 2015 serverades det franska vinet Château  Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010. 

Château Mont-Redon är den största egendomen i Châteauneuf-du-Pape och odlar vin på över 100 hektar. Här har det odlats vin sedan romartiden, men den moderna historien börjar 1923 då Henri Plantin startade med 2,5 hektar vinodling. Vingården drivs idag av Jean Abeille och Didier Fabre som är den tredje generationen, men lämnar snart över till den fjärde generationen som redan är fullt involverade i arbetet på egendomen.

Att välja vin till Nobelmiddagen går till på följande sätt:
  • Nobelstiftelsen tillsätter en grupp erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner från vinhus som bjudits in att delta. Vinerna provas ihop med maten som ska serveras på Nobelmiddagen och väljer det som passar bäst. Vilka det är som sitter i vinprovargruppen är hemligt.

Fakta om årets Nobelvin:

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010 har artikelnummer 2811 på Systembolagsbutiker och kostar idag 243 kronor för en helflaska. Vinet är gjort på druvorna Grenache (65 procent), Syrah (15 procent), Cinsault (10 procent), Mourvedre (5 procent) samt Counoise, Muscardin och Vaccarese (5 procent). Jag tycker det ser bra ut med så mycket som 65% Grenache i basen. Men prismässigt tycker jag att Nobelstiftelsen skulle kunna försöka anstränga sig och hitta viner i en mer rimlg prisnivå för den vanlige vinkonsumenten - säg att man försökte hitta viner under ca 180-200 kr.

Enligt importören har vinet en "generöst kryddig och nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, viol, vitpeppar, lagerblad, plommon och lakritsrot".

Vi testar vinet ikväll!

Enligt uppgift fungerar vinet bra till olika rätter av lamm-, vilt- eller nötkött – gärna grytor och stekar. Vinet är även utmärkt till torsk med rödvinssky, sidfläsk och en krämig puré. 

Själv ska jag prova ikväll med vinet till en kalvytterfilé tillsammans med goda vänner. Det ska bli spännande!


Länkar till Nobelvinet 2013, Gérard Bertrand här - och här.   

4 kommentarer:

  1. mycket trevligt information om vinet och hur det går till att välja ut vin till Nobel,

    hur smakade det till maten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan rekommendera det - smakar som utlovat riktigt gott. Stor doftupplevelse med bl a tydlig lakritsdoft. Men som sagt med tanke på priset så är det inget vin jag kommer att dricka ofta.

      Radera
  2. Köpte en flaska nobelvin och gav bort i julklapp. Har inte smakat själv men kan ju önska sig en sådan till nästa jul. Sedan tycker jag att ett vin till nobelmiddagen gott kan få kosta lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. .... Det kostar att ligga på topp ......

      Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: