Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 10 november 2010

KAOS I SAP OCH ROSORNAS KRIG

Bubblan har brustit och rosornas krig har startat. SAP är ett stort parti och folkrörelse som tappat sitt väljarstöd och misslyckats i två allmänna val. Inte så underligt att det i dagsläget finns flera olika fraktioner. Några av dessa är:
  1. Maktbevakarna som bevakar sina egna positioner mer än partiets bästa
  2. Strukturbevararna som vill se förändring men i ordnade former (som man alltid gjort i SAP)
  3. Nybyggarna som vill rensa ut allt det gamla 
Den andra gruppen har alltid styrt i bakgrunden utan att synas utåt (Enn Kokk m fl). Styrningen har haft lite av Sovjetstämpel på sig, när besluten är fattade så står hela partieliten på balustraden och applåderar.
Men från och med tillsättningen av Mona Sahlin har dom tappat greppet och se hur det gått. Mona har inte lyckats skapa en stark ledning runt omkring sig. Partiledningen har tappat greppet om rörelsen och tacka tusan för det. Kanske var det bara en tidsfråga innan sprickorna i muren skulle göra att den föll? Nu är vi där - ett stort parti, många fraktioner, många möjliga strider om makten och den framtida politiken. Frågan är om partiet ens håller ihop?

Mona Sahlin verkar just nu spela i samma lag som SSU som kräver att alla i ledning och VU ställer sina platser till förfogande. Det är antagligen hennes bästa alternativ. Hon pressas sannolikt hårt av grupp 1 och grupp 2 (där finns stora delar av fackföreningsrörelsen med Wanja Lundby-Wedin i spetsen). Utifrån hennes position är det sannolikt bäst att hela havet får storma - hon vet att partiet i nuläget får mycket svårt att hitta ett realistiskt alternativ. Namn som Sven-Erik Österberg och Annelie Hulthen tror jag inte en sekund på. Inte heller Morgan Johansson , Thomas Östros, Per Nuder. Att Margot Wallström skulle sticka huvudet i detta getingbo verkar osannolikt. Nej det lutar åt Mona Sahlin i några år till trots att hon har ett mycket stort ansvar för misstag som partiet gjort och trots att hon verkar ha samlat fel personer omkring sig.  

Min bästa gissning är att Mona kommer marknadsföras som den som skall leda förnyelsen av partiet och tillåts därför få sitta kvar som partiordförande. Många andra kommer att rensas ut. Kvar blir givetvis företrädare för LO. Men in kommer att komma ett antal nya namn och bland dessa finner vi nästa partiledare. Troligen kommer processen att gå ganska fort just nu.

Strukturbevararna vill sätta fokus på analys och politikens inriktning. Nybyggarna vill ha snabb förändring och jag tror dom kommer att segra. Kom ihåg att vi lever i IT-samhället och Bloggarnas (!) tid. Finns mycket lite utrymme för långa utredningar. Jag tror på ny kongress inom två månader och en fullständig förnyelse av partitoppen med Mona S som fortsatt ledare för (S) men med begränsat mandat och makt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: