Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 15 november 2010

Kvasitänk

Strukturer faller tungt när dom faller. En naturlag? Det verkar så.
  • Berlinmurens fall och kommunismens upplösning i östeuropa kom oväntat och  snabbt.
  • Rumäniens diktatur med Ceauscseu föll snabbt (om inte ändå oväntat).
  • Till synes kompakta betongkonstruktioner som dammvallar brister ofta utan förvarning.
Övergången till andra betongkonstruktioner är oundvikligt men inte oavsiktlig. När det brister så brister det rejält. 20:e århundrandets mest stabila politiska fundament i Sverige (s) får en snabb upplösning och när det brister så rämnar det rejält. 

Naturlag eller ej? Vilka andra betongliknande konstruktioner kan vi förvänta brister snabbt och utan förvarning? 
- Nordkoreas kommunistiska diktatur? Troligt!
- Den totalitära Irakiska regimen? Ngt mindre troligt man inte otroligt.

Det här är på makronivå men gäller antagligen minst lika mycket på mikronivå. Finns det en förklaring? Med risk för någon slags kvasiteori inom systemvetenskap tror jag att konstruktionen i sig är orsaken till känsligheten. När ett system - vilket som helst - är alltför rigitt och oflexibelt så klarar det inte att anpassa sig  till omgivningen. Ett flygplan skulle inte kunna flyga om inte vingarna satt löst och rörde på sig. Ett system som i sig, genom sin konstruktion / struktur / organisationskultur - motverkar flexibilitet och nytänkande går mot sitt eget upplösande. Detta måste också gälla företag och organisationer.

Det här är väl ingen egentlig nyhet men genom att studera verklighetens exempel borde man lära sig något själv också. Efteranalysen av det som händer inom (s) bekräftar bara systemteorin. Strukturen i sig - som karriärvägarna inom Rörelsen (som följer ett djupt rotat mönster) - motverkar nytänkande och kreativitet. Detta sa Mona själv nån vecka innan hon lämnade och detta säger nu interna förståsigpåarna. Men hur bryter man detta? Risken är stor att strukturen är för stark - då bygger man ett nytt palat(s) istället för att bygga en lättrörlig indianby full med tipis.

Man borde dra en och annan slutsats själv, privat och proffessionellt? Att försöka bygga fasta strukturer utan att samtidigt uppmuntra initiativ till nytänkande och kreativitet är dumt. Det kanske man skulle tänka på oftare....... 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: