Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 21 december 2010

Portvin en dyr hobby och en hel vetenskap

För att förstärka behovet av att öppna en flaska god Portvin till Jul sammanställer jag lite basfakta denna ädla dryck från Douroregionen i Portugal (man kanske skulle åka dit....).

Portvin indelas grovt i tre huvudgrupper:
  • Tawny Lagrad Tawny, Tawny med ålder, Colheita, Garrafeira.
     
  • Ruby Lagrad Ruby, Crusted Port, Late Bottled Vintage, Quinta Vintage, Vintage Port.
  • Vitt Torrt vitt, Sött vitt, Lagrat vitt.
Druvorna som skall bli portvin skördas i september/oktober, uppe i bergstrakterna längs floden Douro, i nordöstra Portugal. Sedan vindruvorna krossats och fått jäsa i 30-40 timmar tillsätts 70-procentig druvsprit (aguardente, 1/5 sprit till 4/5 vinmust) så att jäsningen avstannar. Vinet behåller då mycket av druvans sötma och får en alkoholhalt på 19-21 %. Det lagras därefter på stora ekfat eller ståltankar. Inom två år efter skörden avgörs hur vinet skall behandlas - vilket slags portvin det skall bli.

Om det röda vinet från ett visst år är av mycket hög kvalitet "deklarerar" man Vintage. Det bästa vinet tappas upp på buteljer och får därefter utvecklas under 10-30 år. Vintage-vin är alltid blandat ur skördar från olika vingårdar - i annat fall kallas det Single-Quinta Vintage.

Är det en bra årgång, men inte tillräckligt bra för att göra ett Vintage-vin, så får vinet ligga på stora fat ett par år till innan buteljering. Det kan då kallas Ruby Reserve (eller Reserva, om etiketten har text på portugisiska) om vinet är blandat av flera årgångar - tidigare kallades det Vintage Character. Är vinet från en enstaka årgång kallas det Late Bottled Vintage. Vinerna filtreras ofta för att man skall slippa den fällning som annars bildas i buteljen. Om vinet inte filtrerats kallas det förra Crusted Port och det senare för Traditional LBV.

Vill man göra ett mildare portvin, Tawny, får det ligga kvar på små ekfat ytterligare flera år. Riktigt bra skördar kan fatlagras  20, 30, 40 år eller mer. Vissa goda årgångar av lagrad Tawny säljs med skördeåret angivet, det kallas då Colheita

Tawny [-ni]Tawny är ett rödbrunt till gyllenbrunt, ibland ganska ljust vin, med mjuk smak och mild sötma. Det borde ha lagrats för att få rätt färg och smak, men enklare Tawny görs genom att blanda rött och vitt portvin. Billigare sorter är alltså en slags Portvins-Rosé. Tawny-viner får aldrig fällning i buteljen, och de behöver ej lagras ytterligare.(Tawny = engelska för "bärnstensfärgad" eller "gulbrun")

Lagrad Tawny (Tawny Reserva)Rött portvin som lagras på ekfat får med tiden en allt ljusare färg. En bra Tawny skall vara lagrad i minst 7 år. Den är alltid blandad ur olika årgångar, och den känns lätt, elegant och delikat. En lagrad Tawny kallades tidigare t.ex. Finest Old Tawny. 

Tawny med ålder (Velho / Old), (Muito Velho / Very Old)För Portvin som lagrats mer än 7 år anges den genomsnittliga lagringstiden på etiketten (den kan vara 10, 20, 30 eller 40 år), ibland anges också buteljeringsåret. På etiketten kan det också stå "Matured in wood" eller "Matured in Oak Casks" (Envelhecido em casco). Är moget och färdigt att njutas då det börjar säljas. Oöppnad butelj kan dock sparas något år.

Colheita [koll-jej-ta]En typ av Tawny som lagrats länge på ekfat (minst sju år), men som ej är blandad från olika årgångar. De riktigt gamla kan dock vara lite "uppfräschade" med yngre viner. Förutom året för skörden får man ge akt på buteljeringsåret, för att se hur länge den varit lagrad. En Colheita buteljeras först när de är färdiga att njutas, ofta 15 till 30 år efter skörden. Colheita görs mest av de "portugisiska" vinhusen, de är mycket populära i Portugal, och till en del i England, men ej vanliga annars. (Colheita = portugisiska för "skörd")

Garrafeira [gar-ra-fej-ra]En ovanlig variant från ett enstaka skördeår som idag görs enbart av Niepoort. Det är ett blandat vin som först lagrats på ekfat ca 7 år och sedan på tioliters damejeanner i upp till 20 år eller mer innan buteljering.

Ruby [ro-bi]En blandning av unga, fruktiga viner som lagrats 2-3 år på fat. Det bör vara kärvt, men ha en värmande sötma och en sträv alkoholsmak. Filtreras före buteljering för att undvika fällning. Skall ej lagras, men kan sparas i upp till ett år. Många gånger står det inte Ruby på etiketten utan endast ett märkesnamn.(Ruby = engelska för "rubin-röd").

Lagrad Ruby (Ruby Reserva)Oftast helt enkelt ett Ruby-vin av bättre, men mycket varierad kvalitet. Blandas från olika årgångar ca 4-6 år efter skörden och behöver ej lagras ytterligare. Denna typ kallades tidigare Vintage Character. En del producenter har ingen särskild beteckning på etiketten utan bara sitt speciella märkesnamn, t.ex. Fonsecas Bin 27, Grahams Six Grapes, Novals LB, Cockburns Special Reserve, Warres Warrior och Taylors First Estate

Crusted Port [krass-tidd på:rt]Crusted Port var tidigare en brittisk specialitet som endast buteljerades i England, men ingen erkänd stil i Portugal. Crusted Port blandas av vin från två eller tre årgångar, vilka lagrats på fat i 2-4 år innan buteljering. Den filtreras ej, varför en fällning bildas i flaskan och vinet kan behöva dekanteras. Precis som Vintage-viner fortsätter det att utvecklas och behöver ytterligare flera års lagring. Eftersom Portvin numera ej får buteljeras utanför Portugal upphörde tillverkningen av Crusted Port år 1988, men åtminstone ett par producenter (Graham´s och Churchill) har återupptagit produktionen.(Crust = engelska för "skorpa, fällning")

Late Bottled Vintage [lejt bått-eld vinn-tidsch]En "lågpris-Vintage" som många gånger är av mycket hög kvalitet. En blandning av olika vingårdars skörd som görs de år man inte producerar Vintage. Har lagrats på fat 4-6 år innan buteljering. Vinet kylstabiliseras, eller filtreras, för att få bort fällningen och behöver därför ej lagras ytterligare.

Traditional LBVNågra producenter (t.ex. Warres) väljer att ej filtrera sitt LBV, det måste därför dekanteras före servering. Kan lagras flera år, men förändras snabbt sedan buteljen öppnats. Introducerades på 1950-talet.

(Single) Quinta Vintage [sing-el kinn-ta vinn-tidsch]Ett årgångsvin som kommer från en enda vingård. Produceras oftast de goda år när man inte gör en blandad Vintage. Benämns på engelska Single Quinta. Ordet "Single" står dock inte på etiketten, men däremot vingårdens namn och Vintage. Dessa vingårdars skördar utgör ofta ryggraden i de bästa årens Vintage-vin.

OBS! Det finns andra typer av portvin, än Vintage, som benämnas Single-Quinta, och alltså har vingårdens namn på etiketten! Adriano Ramos Pinto har t.ex. tre olika Single-Quinta-viner, en Ruby Reserva (Qta da Urtiga), en 10-års Tawny (Qta da Ervamoira) och en 20-års Tawny (Qta do Bom Retiro).(Quinta = portugisiska för "(vin)gård, egendom")

Vintage [vinn-tidsch]Produceras endast mycket goda skördeår, vanligen 3-4 gånger per decennium. Tappas på butelj efter 2-3 års fatlagring. Därefter behövs ytterligare många år för att uppnå mognad och elegans, minst 7-12 år för "portugisiska" viner och 10-20 år för "brittiska" viner och ibland ännu mer. Bildar en kraftig fällning och måste dekanteras före servering. Eftersom vinet är en blandning kan de olika vinhusen hålla en jämn och likartad kvalitet på sina Vintage-viner.
OBS! Vinet kan lagras i 20-50 år, men när buteljen väl öppnats förändras vinet snabbt, och bör konsumeras inom 3-4 dagar - riktigt gamla viner inom ett dygn!(Vintage = engelska för "skörd")

Vitt portvin (Sött / Sweet / Doce), (Torrt / Dry / Seco)Vitt Portvin tillverkades i början på 1900-talet av blå druvor som fick jäsa utan skal. Numera används gröna druvor med eller utan skal. Det blev populärt på 1930-talet, när Taylor’s lanserade Chip Dry. Det görs i flera varianter, från mycket sött till ganska torrt. Det används mest som apéritif och är ganska populärt i Frankrike. Portugiserna dricker det gärna med några droppar Tonic. Vitt portvin finns också i en svagare "lätt-variant" (16-17 % alkohol) som kallas Light Dry (Leve Seco). Vitt Portvin har länge ansetts lite "mindervärdigt", speciellt av engelsmännen. På senare år har dock portvins-producenterna ansträngt sig för att skapa nya stilar för nya användningsområden.

Lagrat Vitt (Branco Reserva / White Reserve)Också vitt portvin kan lagras, det får då med tiden en allt mörkare färg och säljs ibland som årgångsvin (Colheita). Gamla, lagrade vita portviner skiljer sig mycket från de unga, både i färg, smak, doft, användningsområde och inte minst i utbud och pris. Lagrat Vitt dricks, liksom Tawny, mest efter måltiderna. På etiketterna kan graden av lagring beskrivas med de olika färgerna, t.ex. blekt gul, halmgul eller gyllengul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: