Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 21 april 2012

Konstvandring i Majorna

Klippans kulturreservat

I det gamla sockerbruket från 1800-talet finns idag konstnärsateljéer och lokaler för kulturarbetare.

David Carnegie Jr kom till Göteborg år 1830 för att arbeta på sin farbrors firma D. Carnegie & Co, vilket var ett av de största exportföretagen i trä- och järnbranschen. När han år 1836 endast 23 år gammal köpte de Lorentska bruken på konkursauktion var det en stor sensation.  För pengarna fick Carnegie ett porterbryggeri och ett sockerbruk som på kort tid byggdes upp till det modernaste sockerraffinaderiet i Sverige.  

Idag var vi på konstvandring och besökta många intressanta (och mindre intressanta) konstnärer. Några exempel från dagen.
Helena Andersson
Helena inspireras av naturen och gör abstrakta keramiska reliefformade fat och skulpturer. Vi passade på att köpa ett litet smakprov av hennes fina verk.
http://www.helenaandersson.com/

Marianne Hallberg
Det blir keramiker här i början men Mariannes fina konst måste kommenteras. Hon har en lekfullhet och en helt egen stil som jag är övertygad kommer att sälja mycket bra. Hon har en serie i blå-vitt där hon släpper loss sin kreativitet och humor.

Vi köpte inget men det kanske vi gör en annan gång. Tyckte mycket om hennes saker. Hon har en blogg med mera fina bilder - se hemsidan.

http://mariannehallberg.se/

Anna Törnquist             
Anna är akvarellist men också utbildad arkitekt. Hon är mycket driven i sitt konstverk och gör fina tavlor. Hon håller också kurser i akvarellmålning. Vi köpte inget - själv skulle jag helst velat ha ett av hennes råk- eller kråkmotiv men den finaste tavlan var redan en röd plupp på.

http://annatornquist.se/akvarell/index.htm

Rickard Ljungkvist
Spännande att träffa en klassisk-realistisk konstnär. Rickard utgår från de gamla renässansmästarnas tradition och tekniker som i mångt och mycket gått förlorade i dagens modernism.

Han målar figurativt och realistiskt och försörjer sig bl a på att måla porträtt. Han utbildar också på den svenska "filialen" av Florence Academy of Art (FAA) i Göteborg. Jag visar ett exempel på hans portättkonst men rekommenderar ett besök på hemsidan. (Gilla!).


http://www.rickardljungkvist.se/Lars Eje Larsson
Ytterligare en akvarellmålare och en begåvad sådan. Han säljer en hel del det märktes på konstrundan. Hans ateljé var full med folk. Vi köpte inte av honom heller men visst skulle jag gärna ha en tavla av honom.
Här ett motiv som han kallar "Mad Men inspirerat".

http://www.larsejelarsson.se/

Populära var hans grafiska blad (Cicleer) med motiv från Kungssten i vinterskrud.Hadda Fjóla Redal
Här avslutas med en isländsk kvinnlig konstnär med ett spännande formspråk. Hon gör abstrakta tavlor med prickmönster. Det blir jättehäftigt. Hennes tavlor blir ganska dyra men det förstår man när varje prick är individuellt målad. En tavla kan ta fyra månader att färdigställa berättade hon. Min fru var nära att köpa en på tavla direkten men tur nog så cyklade vi idag så det får bli en annan gång. Men jag protesterar inte - hennes tavlor var mycket spännande. Bilderna nedan är tagna med mobilkameran men besök hennes hemsida där finns mer att titta på.


http://haddafjolareykdal.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: