Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 10 juli 2013

Varför har inte Systembolaget upptäckt Picpoul de Pinet ??

Den härligt friska Picpoulen lämpar sig väl både som en aperitif under sommaren och till skaldjur (och fisk).

Vad är då detta för vin?  Piquepoul (så heter druvan) är en av de äldsta druvorna i Languedoc i Södra Frankrike. Här finns några av de äldsta vingårdarna vid Medelhavet. Man har producerat vitt vin ända sen antiken.

Vinet produceras i ett ganska litet område, bara ca 1400 Ha (35 x 35 km?) innanför Thau-lagunen som ligger mellan hamnstäderna Sête och Cap d'Agde.  


Vinet produceras i kommunerna Pinet, Mèze, FlorenzaC, Castelnau-de-Guers, Montagnac och Pomerols.


Doften är ungdomligt fräsch med citrus, aprikoser, vita blommor, mineral och en liten aning salt luft! "Son terroir c'est la mer"  har jag läst nånstans. Den unika druvan ger ett vin skapat för ostron och musslor. 
Syrligheten i vinet är kännetecken för det unga vinet. En Picpoul skall drickas ungt. Vinet finns att få tag på i Systembolagets beställningssortiment. Just detta på bilden heter Picpoul de Pinet Les Jeantels Grande Tradition (nr 74998) och kostar 109 kr. Beställs i serier om 6 flaskor.


 Picpoul de Pinet är ett riktigt bra sommarvin 

som jag gärna rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: