Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 11 maj 2014

Ett inlägg om franska husmäklare

Homestyling - inget för fransmän 

Detta inlägg har legat och skramlat länge på hyllan. 

Under tiden som vi letade efter ett passande hus i södra Frankrike så tittade vi på mängder av prospekt på Internet. Husmarknaden i Frankrike skiljer sig väsentligt från den svenska. Dom stora skillnaderna är följande:

 • Mäklarna har normalt inte ensamrätt om objekten. Det har stor påverkan på hur fastigheterna säljs.
 • Mäklare i Frankrike har i många fall ett lätt högdraget förhållningssätt till sitt uppdrag (det finns goda undantag förstås).
 • Trots ett tämligen stort utländskt intresse för franska fastigheter pratar franska mäklare nästan aldrig annat än just franska.
 • I Sverige är utsatt pris oftast ett golv varifrån budgivningen startar även om vi nu börjat med s k "acceptpriser". Så är det sällan i Frankrike - utsatt pris är ofta ett tak-pris. Det är vanligt med underbud som ofta accepteras av säljaren om dom är rimliga.
 • Vid objektvisning i Sverige är fastighetsägare nästan aldrig med under visningen som sköts av mäklaren helt och hållet. I Frankrike är det inte ovanligt att familjen är på plats under visningen.
 • I Sverige har utvecklingen gått kanske för långt med homestyling men i vart fall så städar vi alltid och plockar undan vardagsföremål mm innan en visning. Det gör man inte i Frankrike.
 • I Sverige låter man oftast en proffsfotograf ta bilder av hemmet - ofta publiceras kanske 20-25 bilder. Det gör man inte i Frankrike. Ofta handlar det om 4-5 bilder eller färre. 
 • I Sverige sätter man ut gatuadress och visar exakt belägenhet med med olika kartor mm. Man lägger ut ritningar på fastigheten. Inget av detta gör man i Frankrike. 

Om detta med bilder på fastighetsobjekt handlar detta inlägg. Orsaken till den låga kvaliteten är säkert flera men en viktig orsak är att man försöker hålla objektets belägenhet hemlig för konkurrerande mäklare. För att visa exempel på vad jag menar så lägger jag ut ett antal bilder från olika prospekt som jag sett på Internet. (Hoppas jag inte gör mig skyldig till upphovsrättsligt brott - meddela mig i så fall.)

Exakt vad mäklaren har haft för mål med dessa och liknande bilder när dom lagts ut på nätet vet jag inte. Någon större köplust har dom inte gett i alla fall. Vad tycker ni som ser detta?


Intressant bild? Troligen finns balkong ....?

Visa absolut inte utsikten från balkongen!

Inte stylad lägenhet .....

Är det nytt badrum? Eller bör det renoveras? Osäkert.

Informativ bild!

Lite mörkt och dystert kanske ....

Städutrustning ingår ......

Någonting vill bilden förmedla - osäkert vad!
När vi köpte vårt hus i södra Frankrike så låg det mycket detektivarbete bakom innan vi lyckades lista ut var huset låg. 

Man fick gå på vissa husdetaljer, utseende på gatlampor, fasadprofil mm. I vart fall jag har inte haft tid att kontakta mäklaren i varje enskilt fall för att få veta lite mer om fastigheten. 

Ett av mina grundkrav är att jag vill veta läget på fastigheten eftersom det är kanske den viktigaste grundförutsättningen för om jag är fortsatt intresserad. Särskilt gäller detta eftersom jag fysiskt befinner mig ca 250 mil borta från objektet.

Vet man bara adressen så är det enkelt med Internets alla verktyg att skaffa sig massor av ytterligare information.

Köparmäklare i södra Frankrike. 


För att i viss mån komma till rätta med detta problem finns det det svenska köpmäklare i Frankrike. Jag har kommit i kontakt med två.
 1. Ewa Tapper Guillemin och "Franska hus" - länk till hennes hemsida  Ewa hjälpte mig och jag kan rekommendera henne. Hon har varit på plats länge i Frankrike och känner marknaden och de franska villkoren väl.
 2. Karin Kloo och "Hus i Languedoc".  Länk till hennes hemsida.
Båda mäklarna har mängder av fastigheter på sina hemsidor och såväl bilder som beskrivningar överträffar det normala utbudet hos traditionella mäklare i Frankrike.

 

Nu harvi köpt vårt franska hus!

Nu är vi som sagt ägare till ett härligt hus i en trevlig fransk liten by nära havet. Men det krävde många timmar framför datorn innan det så småningom klickade till. 

Den enda ledtråd jag hade för att lista ut var huset fanns var en bild som visade en liten mindre del av fasaden som syns på bilden nedan.  Bilden på mäklarens hemsida visade del av ytterdörren nere till vänster och klimatanläggningen på ytterväggen. men det räckte för att jag skulle hitta huset på internet via Google Street View och bli rejält intresserad.
Så gick det till!


Fritt fram att leta...

6 kommentarer:

 1. Haha, dagens skratt, jag håller fullkomligt med - varför lägger de ut dessa foton - många gånger blir objektet mer avskräckande för eventuella köpare. Men när vi köpte vårt hus så kände vi att själva köpeprocessen var väldigt exakt och korrekt och både notarie och mäklares försäkrade sig hela tiden om att vi hade förstått, vilket skulle bekräftas med signum på varje blad i handlingarna. Det verkade som om man ville skydda köparen och det kändes ju bra för oss. Leta hus efter annonser kan bli en sport....vilket vi gör emellanåt. Vi kallar det för att "höka" - man får se så många små byar och bakgator man annars aldrig skulle ha upptäckt. Att göra det hemifrån via Internet är kul, hittade Bodil Malmstens hus i Finistere efter att ha sett Plura kliva ur en taxi framför ett speciellt färgsatt hus...

  SvaraRadera
 2. Hej, håller helt med om köpprocessen när man väl kommit till "Notariestadiet". Då känns det tryggt och väl kontrollerat - om något byråkratiskt.
  Visst är det kul att "höka" via Google Streetview! Man har möjlighet att lära och utforska massor av spännande saker..... // SP

  SvaraRadera
 3. Märkligt det där, sett med svenska ögon vana vid "ljust och fräscht"!

  SvaraRadera
 4. Precis - visst är det stora skillnader.
  Ibland tänker jag på hur det skulle vara om en mäklare satsade på "svensk" presentation av fastigheterna och hade ett tydligt kundfokus? Skulle inte det kunna vara framgångsrikt i Frankrike?
  Det vore märkligt om det inte skulle ge genomslag och mana till efterföljd.

  SvaraRadera
 5. Hej StormPartner!
  Håller med om att bilderna ofta är mer avskräckande än intresseväckande. När man väl är på plats kan man kanske bortse från smutskläder och allmänt stök, men i processen att välja vad man vill kika närmare på är många bilder till liten hjälp. Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, -särskilt som man har ca 2500 km till objektet.....
   Det finns några spännande undantag bland mäklarna - några har fattat att bra bilder kan vara säljande.
   // SP

   Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: