Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 12 augusti 2014

Fransmän - ett cyklande folk?

Cykling verkar vara ett stort fritidsnöje.

Jovisst är det så. På helgen sätter man cykeln på bilen och åker iväg för en cykeltur. Likaså uppe i bergen så är det nästan alltid som man stöter på nån friskus som cyklar uppför dom branta serpentin-vägarna i 30 graders värme.  

Men annars, på vardagar, då är det bilen som gäller. Fransmännen älskar att åka bil, även dom kortaste sträckor. 

Just utanför vårt hus, utefter Canal du Midi, i Villeneuve-Les-Beziers går en av dom vanligaste cykelstråken i vår region. Likaså är det en stadig ström av cykelturister som kör sträckan utefter Canal du Midi, kanske kör dom hela sträckan.


Man kan cykla minst 240 km utefter Canal du Midi
Cykelkarta från Canal Midi i vårt närområde.
Vägarna utefter kanalen är också ett populärt jogging- och promenadstråk. Många som bor i Beziers tar sin dagliga joggingtur utefter kanalen. Sen vänder dom ofta just vid slussen i Villeneuve-les-Beziers och springer tillbaka.
Vacker natur utefter cykelvägen

På helgerna så är det därför en strid ström av motionärer som passerar nedanför fönstret. Dom stannar gärna till och rastar just vid slussen nedanför vårt fönster. Trevligt tycker vi. Vårt hus är strategiskt beläget. 

Det är ca 5-6 km väg utefter Canal Midi till tågstationen i Beziers. Bra cykelväg mest hela vägen. Trevlig by i Languedoc.

Våra trogna cyklar!Till stranden i Portiragne Plage är det ca 8 km åt andra hållet.
Detta innebär att vi har behagligt avstånd både till den stora staden och till stränderna och kan transportera oss utan bil. Det tar ca 20-25 minuter att cykla till Beziers och ca 40 minuter till stranden.


Mestadels är det bra kvalitet på cykelvägen efter kanalen

Just utefter Canal du Midi är det alltså ganska bra ordnat för cyklister och gående. Men i övrigt är det uselt dåligt med cykel- och gångvägar i Frankrike.

Man har byggt infrastruktur för bilar!!

  • Cykelvägar saknas nästan helt!
  • Det saknas också oftast ordentliga vägrenar med plats för gående och cyklande!
  • Det saknas undergångar och cykelbroar över trafikleder.
  • Det är dåligt skyltat för cyklister.  
  • Cykelställ finns inte vid större köpcentra och liknande. Det verkar intet ens planerat för cyklister nära köpcentra. Ofta kan man bara åka bil dit.
  • Likaså inne i städerna saknas i hög grad cykelvägar. Det finns tendenser till förbättring men man har mycket arbete framför sig.
Därför är det inte så märkligt att så många väljer att cykla just utefter Canal Midi. Här slipper man trängas med bilarna och kan ta med hela familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: